Balıkesir'de Aleviler'den güçbirliği

Güncelleme Tarihi:

Balıkesirde Alevilerden güçbirliği
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2016 15:11

Balıkesir'de Aleviler'den güçbirliği

Haberin Devamı

BALIKESİR'deki 25 Alevi derneği biraraya gelerek, "Alevi Güç Birliği"ni kurdu.
Balıkesir'de Şelale Düğün Salonu'nda yapılan toplantıya Balıkesir ve ilçelerinde kurulu olan dernek, vakıf, kurum, cemevi yapma ve yaşatma derneklerinin yöneticileri katıldı. Toplantıda Balıkesir ili hudutları içerisinde yaşayan Alevilerin ortaklaşa sorunlarının tartışılıp karara bağlanacağı bir meclis ve yürütme kurulu oluşturuldu. Alevi Güç Birliği yöneticileri daha sonra Atatürk Anıtı'na giderek, çelenk sundu ve saygı duruşunda bulundu. Körfez Alevi Güç Birliği Yürütme Kurulu Başkanı Selçuk Koç, anıtta yaptığı konuşmada, "Daha önce Edremit Körfezi'nde kurulu bulunan 8 Alevi kurumunca oluşturulan 'Körfez Alevi Güç Birliği' genişleme kararı almıştı. Bu karar sonrasında Balıkesir ve ilçelerinde kurulu bulunan Alevi dernek, Vakıf ve kurumları ile İl hudutları içerisinde faaliyet gösteren cemevi yapma ve yaşatma dernekleri ile temasa geçtik. 3-4 aydır devam eden görüşmeler neticesinde Balıkesir Alevi Güç Birliği'ni oluşturduk. Eşit yurttaşlık talebi, zorunlu din derslerinin kaldırılması, gericiliği ve sadece sünni islam anlayışını benimseyen, laiklik ile uzaktan yakından hiçbir ilgisi olmayan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılması, cemevlerinin ibadethane olarak tanınması, gerçek laikliğin, din ve vicdan özgürlüğünün kurumsallaşması, tam bağımsız, tam demokratik, barış ve kardeşlik içinde özgürce yaşanan, çağdaş normlarla yönetilen bir ülke yaratılması yolunda güç ve eylem birliği yapacağız" dedi.
Türkiye'deki gelişmeleri acı ve endişe ile izlediklerini söyleyen Koç, demokrasi ve laiklikten yana tüm emek ve demokrasi güçleri ile birlikte hareket edeceklerini vurguladı. Koç, ülkedeki kardeşliğin sağlanması için farklı kültürlerin, dillerin ve inançların anayasal güvence altına alınmasını istedi.
Balıkesir Alevi Güç Birliği'ni oluşturan kuruluşlar şöyle sıralanıyor:
"Alevi Kültür Dernekleri(AKD) Altınoluk, Küçükkuyu, Erdek ve Bandırma şubeleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Ayvalık ve Zeytinli şubeleri, Hacıbektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Burhaniye ve Zeytinli şubeleri, Hacı Bektaşi Veli Derneği Balıkesir Şubesi, Tahtacı Kültür Eğitim, Kalkınma ve Yardımlaşma Derneği Edremit ve Türkali şubeleri, Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Vakfı Burhaniye Şubesi, Mehmetler Tahtacı Kültür Derneği, Balıkesir, Aynaoğlu, Çukurhüseyin, Orta Mandıra, Macarlar, Kabakdere, Aliağa, Karamanlar, Çepni Güvem, Kavakbaşı, Soğanbükü Cemevi Yaptırma ve Yaşatma Dernekleri, Armutlu Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği."
Coşkun YAMAN / BALIKESİR, (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!