Balcalı'da 600 böbrek, 200 karaciğer nakli

Güncelleme Tarihi:

Balcalıda 600 böbrek, 200 karaciğer nakli
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2017 10:54

Balcalı'da 600 böbrek, 200 karaciğer nakli

Haberin Devamı

ADANA, (DHA)- ADANA'da  Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Organ Nakli Bölümü Böbrek Nakli Sorumlusu Prof. Dr. Erkan Demir, Avrupa'da organ nakli oranının yüzde 75'ler civarında olmasına rağmen Türkiye'de hala bu oranın yüzde 25 olduğunu söyledi.
ÇÜ Balcalı Hastanesi Organ Nakli Bölümü Böbrek Nakli Sorumlusu Prof. Dr. Erkan Demir, Organ Bağış Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, Türkiye'de organ bağışının yetersiz olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Demir, her yıl organ bulamadığı için diyalize giren 2 bine yakın hastanın öldüğünü ifade ederek, Adana ve bölgesinde 3 bin 536 kişinin böbrek nakli beklediğini anlattı. Balcalı Hastanesi Organ Nakli Bölümü olarak kuruldukları günden bugüne kadar 600 civarında nakil gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Demir, kadavradan nakillerde Avrupa standartlarının yüzde 75 olduğunu bu rakamın Türkiye'de yüzde 25'lerde kaldığını belirterek, "26 bine yakın karaciğer, böbrek, kornea gibi bekleme listesinde olan hastalar var . Hastalara organ bulunduğu zaman merkezi sistemde Sağlık Bakanlığı görüyor. Onlar bize liste gönderiyor hangisine uyumluysa hangisinin puanı yüksekse 1 böbrek için 6 ya da 7 hasta çağırıyoruz, eğer 2 böbrek çıkmışsa 10 ya da 15 hasta çağırıp hazırlıyoruz. Sıralamaya göre 1'den başlayıp uygun olana takıyoruz. Zaten bu uygun olmama sıralama ve puanı tamamen Sağlık Bakanlığı belirliyor, şu an Türkiye'de oldukça iyi bir sistem var"dedi.
Türkiye'de organ naklinin neden az olduğu konusu hep tartışma konusu olduğuna değinen Prof. Dr. Demir, "Aslında bunu nasıl arttırabiliriz öncelikle medyanın bunun peşini bırakmaması gerekiyor. Bilinçlendirilmesi gerekiyor insanlarımızın toplumun her kesimine ulaşılması gerekiyor. Organ bağışı hem manevi hem dini yönden her yönden onaylanmış bir durum şu anda" diye konuştu.
ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Karaciğer Nakli sorumluları Doç Dr. Tolga Akçam ve Yrd. Doç. Dr. Abdullah Ülkü ve Dr. Gökhan Sarıtaş, yaptıkları açıklamada, Türkiye'de organ bağışı bekleme listesindeki hastaların yaklaşık yüzde 30'u uygun organ bulunamadığı için hayatını kaybettiğinin kaydetti.
Avrupa'da karaciğer naklinin kadavradan daha çok sayı da yapıldığına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Abdullah Ülkü, Adana ve bölgesinde 194, Türkiye genelinde ise 2 bin 081 kişinin karaciğer nakli beklediğine dikkati çekti. Doç. Dr. Tolga Akçam ise kurulduğu günden bugüne kadar klinik olarak 200'ün üzerinde karaciğer nakli gerçekleştirdiklerini belirterek başarı ortalamalarının yüzde 95 ile yüzde 100 olduğunu vurguladı. Akçam, Hepatit A, B, C çeşitli unsurlara bağlı kronik karaciğer hastalıklarında ve her ne sebepten olursa olsun karaciğerde gelişen sirozun kesin tedavisinin karaciğer nakli olduğunu söyledi. Akçam, bu sebeple günümüzde karaciğer naklinin ve dolayısıyla organ bağışının öneminin büyük olduğunu belirtti.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!