Bala’ya deprem gözlem istasyonu

Güncelleme Tarihi:

Bala’ya deprem gözlem istasyonu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2007 00:00

Bala’da bayramın ilk günü meydana gelen depremin ardından bölgeye sismolojik gözlem istasyonları kuruldu.

Bölgeye gelen TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü Deprem Araştırma Dairesine (DAD) bağlı ekipler, ilçenin etrafındaki 13 noktaya sismolojik gözlem istasyonları kurdu.

MAM Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü’nden Cengiz Tapırdamaz, TÜBİTAK ve Afet İşleri Genel Müdürlüğünün ortaklaşa yürüttüğü Deprem Sonrası Acil Gözlem Araştırmaları Projesi (DEPAR) kapsamında dört kişilik bir ekiple Bala’ya geldiklerini söyledi.

Bala Kaymakamlığı Kriz Merkezi’nde yaptıkları çalışmanın ardından 2’si ilçe merkezinde olmak üzere toplam 13 noktaya sismolojik gözlem istasyonları kurduklarını ve bölgedeki yer hareketlerini izlemeye başladıklarını kaydeden Tapırdamaz, elde edilen tüm bilgilerin aletsel olarak kayıt altına alındığını ifade etti.

Cihazlardan alınan verilerin dijital bir harita üzerinde toplandığını belirten Tapırdamaz, sözlerine şöyle devam etti:

"Dün sabah saatlerinden itibaren 2 şiddetinin üzerinde toplam 126 adet sarsıntı kaydedildi. Cihazlardan alınan veriler dijital bir harita üzerine yansıtılarak, sarsıntıların yerleri ve boyutları gözlemlenmekte. Yaptığımız çalışma ile kırılan fayın geometrisi ve tam yeri konusunda ayrıntılı bilgiye sahip olacağız."

BÜYÜK DEPREM BEKLEMİYORUZ

Afet İşleri Genel Müdürlüğü Deprem Araştırma Dairesi Başkanlığı’nda görevli Jeofizik Yüksek Mühendisi Salih Karakısa ise elde edilen verilerin fay yırtılmasının hangi yöne doğru olduğunu göstereceğini kaydederek, tüm sonuçların büyük bir hassasiyetle değerlendirildiğini anlattı.

Elde edilen veriler ışığında bölgede büyük bir deprem beklenmediğini vurgulayan Karakısa, yüzeyde gözlenen bir kırık olmadığına dikkati çekti.

Karakısa, fayın hareketlerini izlemeye devam edeceklerini bildirdi.

Kesin hasar tespiti yarın

ANKARA Valisi Kemal Önal, deprem sonrasında kesin hasar tespitinin yarın yapılacağını söyledi.

Afşar Beldesi’nde incelemelerde bulunan Önal, depremin kısa sürmesinin ve bölgedeki evlerin tek katlı, kerpiçten yapılmış olmasının can kayıplarını engellediğini söyledi. Önal, valilik olarak depremin ilk olduğu andan itibaren duruma hakim olduklarını, bölgeye gereken yardımların hızla ulaştırıldığını dile getirdi.

Köylerde ve Afşar Beldesinde ciddi bir durum bulunmadığını, alt yapının sağlam olduğunu belirten Önal, vatandaşların elektrik, su, barınma ve yemek ihtiyacı bulunmadığını kaydetti.

Deprem nedeniyle 15 köyde hasar oluştuğunu ifade eden Önal, "Kesin hasar tespitlerinin pazartesi günü uzman ekiplerce yapılacağını" bildirdi.

Önal, beldede deprem nedeniyle bazı evleri gezdi ve vatandaşların sorunlarını dinledi. Burada Zeynep Öztürk isimli bir vatandaş Önal’dan evlerinin önüne çadır kurulmasını talep etti. Bunun üzerine Önal, bölgeye 55 çadır kurulduğunu belirterek, beraberindeki Kızılay ekibine Öztürk için de bir çadır kurulması talimatını verdi.

Birçok aile çadırda yaşıyor

TÜRK Kızılayı’nın ilçeye gönderdiği yardımlar, ihtiyaç sahibi ailelere dağıtıldı. Afşar beldesinde yaşayan bazı aileler, geceyi kurulan çadırlarda geçirirken, kimileri de evleri zarar görmeyen ailelere misafir oldu. Çadırlarda kalan aileler, soğuk hava nedeniyle zor anlar yaşadıklarını belirterek, çocuklarının hastalanmasından endişe ettiklerini bildirdiler. Çadırlarını dağıtılan katalitik soba ile ısıttıklarını söyleyen vatandaşlar, bu şartlar altında uzun süre çadırda kalamayacaklarını kaydettiler.Beldeye gönderilen mobil mutfak ise vatandaşların "ihtiyacımız yok" yanıtı üzerine, ilçe merkezinde konuşlandırıldı.

Artçı sarsıntılar devam ediyor

BALA’daki depremin ardından gelen artçı depremler devam ediyor. Bala’da dün hafif şiddette 10 ayrı deprem daha kaydedildi. Kandilli Rasathanesi yetkililerinin verdiği bilgiye göre Ankara’nın Bala İlçesi’ndeki 5.7’lik depremin ardından devam eden 10 artçı depremin saatleri ve şiddetleri şöyle: 10:32:16 - 3.0, 08:15:26 - 3.0

07:22:20 - 2.9, 06:14:30 - 3.2

05:26:59 - 3.3, 04:33:20 - 3.3

03:51:03 - 3.4, 02:43:02 - 3.3

01:03:44 - 3.3, 00:21:49 - 3.1
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!