Bakanlık: Ergene 3'üncü sınıf su kalitesine ulaştı

Güncelleme Tarihi:

Bakanlık: Ergene 3üncü sınıf su kalitesine ulaştı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2017 14:26

Bakanlık: Ergene 3'üncü sınıf su kalitesine ulaştı

Haberin Devamı

Jale AVYÜZEN/ EDİRNE, (DHA)- TRAKYA'nın en önemli su kaynaklarından biri olan Ergene Nehri, yapılan temizlik çalışmalarına rağmen zehir akmaya devam ediyor. Ergene Platformu Üyesi avukat Bülent Kaçar'ın nehrin son yıllarda rastlanılan en kirli kokuya ve renge sahip olduğunu açıklamasına, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan yanıt geldi. Bakanlık, Ergene'deki kirlilik 4 kat azaldığını ve su kalitesinin 4'üncü sınıftan 3'üncü sınıfa yükseldiğini belirtti.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Ergene Nehri'nin kirliliğiyle ilgili açıklamalarda bulunan Ergene Platformu Üyesi avukat Bülent Kaçar'ın iddialarına cevap verdi. Bakanlık, iddiaların gerçeği yansıtmadığını ifade ederek, Ergene Nehri'ndeki kirliliğin alınan önlemler ve uygulanan projelerle geçtiğimiz yıllara oranla 4 kat azaldığını, su kalitesinin ise 4'üncü sınıftan 3'üncü sınıfa yükseldiğini kaydetti. Bakanlık açıklamasında şöyle denildi:
"Ergene Havza Koruma Eylem Planı kapsamında alınan tedbirler sonucu Ergene Nehri'nde kirlilik parametrelerinin önceki yıllara göre önemli ölçüde azaldığı tespit edilmiştir. Mesela; Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ) parametresi daha önceki yıllarda 800 mg/L civarında iken 2017 yılında 200 mg/L mertebesinin altında ölçülmüş olup, Ergene'deki kirlilik yükü 4 kattan fazla azalmıştır. Dolayısıyla, alınan önlemler neticesinde su kalitesi 4. sınıftan 3. sınıf su kalitesine yükselmiştir. Yağ-gres ve sülfat gibi diğer fizikokimyasal parametreler içine alan ölçümler neticesinde su kütlesinin durumunun Yerüstü Su Kalitesi Yönetmeliği uyarınca fizikokimyasal açıdan 'Orta' seviyede olduğu tespit edilmiştir. Hâlihazırda inşaat aşamasında olan arıtma tesislerinin devreye girmesi ve yeni işletmeye alınan tesisler ile birlikte su kalitesinde hızlı bir iyileşme olacaktır.Ergene Havza Koruma Eylem Planı kapsamında alınan tedbirlerin tamamının hayata geçirilmesiyle birlikte, 2019 yılında Ergene Nehri'nde suyun kalitesinin kademeli olarak önce 2. sınıfa, 2020'lerden itibaren 1. sınıf su niteliğine ulaşması hedeflenmektedir. Ayrıca, arıtılmış sanayi atıksularının Marmara Denizi'ne derin deşarj edilmesi ile Ergene Nehrinin tabii debisinde akması sağlanacaktır. Ergene Havza Koruma Eylem Planı'nda yer alan eylemlere ilişkin bütün yatırımlar 2019 yılında tamamlandığında nehirde arzu edilen düzeyde bir iyileşme sağlanacak ve Marmara Denizi'nin su kalitesinin iyileşmesine de katkı sağlayacaktır."
'PROJEDE HERHANGİ BİR UYUMSUZLUK YOK'
Bakanlık açıklamasında, Derin Deniz Deşarjı Projesi ile sanayiden kaynaklanan atık suların arıtılarak Marmara Denizi'ne deşarj edileceği belirtilerek, "Sanayi atıksuları nedeniyle tabii debisinden 4 kat fazla akan Ergene Nehri tabii debisine ulaşacak ve aynı zamanda ileri düzeyde arıtılan evsel atıksular ile birlikte kirlenmenin önüne geçilerek su kalitesinde önemli mertebede iyileşme görülecektir. Ergene Havzası'nda OSB Müşterek AAT'lerinde arıtılmış atıksuların Marmara Denizi'ne deşarjını sağlayacak toplama hattı ve Derin Deniz Deşarj Sistemi Projesi, planlanan çalışmalar ve süreç kapsamında gerçekleştirilmekte olup, herhangi bir uyumsuzluk bulunmamaktadır. Marmara Denizi'nde kirliliğin tespitine yönelik gerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Bakanlığımız gerekse İstanbul Teknik Üniversitesi ve diğer üniversitelerce yapılan çalışmalar, Marmara Denizi'ndeki kirliliğin %80-85'inin sınıraşan kirletici kaynaklardan oluştuğunu göstermektedir. Havzada Avrupa Birliği standartlarında yapılan izleme çalışmaları neticesinde, sucul ortamda canlı yaşamını gösteren biyolojik kalite parametrelerinin ağırlıklı olarak 'Orta' seviyede olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuç, su kaynaklarında canlı yaşamanın olduğunu göstermekte olup, Ergene Havza Koruma Eylem Planı'nda yer alan tedbirlerin tamamının hayata geçirilmesi ile birlikte su kaynaklarındaki canlı yaşamında da önemli mertebede bir iyileşme görülecektir" denildi.
KAÇAR'IN AÇIKLAMASI
Ergene Platformu Üyesi Bülent Kaçar, "Gerek DSİ'nin yaklaşık olarak 15 noktada yaptığı ölçümler, gerekse Uzunköprü Belediyesi'nin akredite laboratuvarlarda yaptırdığı ölçümlerle Ergene Nehri halen 4'üncü sınıf en kirli su vasfında akmaya devam ediyor. Bölgemize hayat değil ölüm ve zehir taşımaya devam ediyor. İçinde barındırdığı çok tehlikeli kadmiyum ağır metali yine çok tehlikeli kurşun, bakır, çinko gibi ağır metaller bölgemize kanseri ciddi bir tehdit olarak bağrımıza kadar sokmaya devam ediyor"  ifadelerini kullanmıştı.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!