Bakan'dan YouTube'a anlaşma önerisi

Güncelleme Tarihi:

Bakandan YouTubea anlaşma önerisi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2009 10:27

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Youtube'a erişimin yasaklı olmasına ilişkin, bu kuruluşa, burada hizmet sağlıyorlarsa bir temsilciliğin, bir muhatabın olması gerektiğini söylediklerini belirterek, “Bundan bile imtina ederseniz bu ülkenin sizin için yapacağı bir şey yok” dedi.

HP'nin Türkiye'deki 20. yılı dolayısıyla düzenlenen “20 Yılda 20 Ödül” törenine katılan Yıldırım, buradaki konuşmasında, bilgi ve iletişim teknolojilerinin bir sektör olmaktan çıkarak bir yaşam tarzına dönüştüğüne işaret ederek, “Bilgi ve iletişim teknolojileri kullanmayanın ne küresel ne yöresel rekabette ayakta kalma şansı yok” değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'nin bilgi toplumuna dönüşümü vizyonu çerçevesinde 2023 hedeflerine değinen Yıldırım, 2023 yılında bilgi ve iletişim teknolojilerinin cirosunu 160 milyar dolara ve bunun içinde yazılımın payını yüzde 50'ye çıkarmayı amaçladıklarını aktardı. Hali hazırda 37 milyon internet hizmeti kullanıcısına ulaşıldığını kaydeden Yıldırım, son dönemde sektöre yönelik gerçekleştirilen yasal çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Yıldırım, “Her ne kadar sektördeki her faaliyet kayıtlı ise de genel anlamda zayıf yönleri, kuvvetli yönleri, fırsatları, tehditleri maalesef tam anlamıyla ölçecek bir altyapımız yoktur” diyerek, böyle bir altyapıyı oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.

“VERGİ DAİRESİNE UĞRAMADAN ŞİRKET AÇAN BASİT ŞİRKET GİBİ...”

Youtube'a erişimin yasaklı olmasına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Yıldırım, şunları kaydetti: “Biz bu firmaya her türlü kolaylığı sağladık, her türlü anlayışı gösterdik. Mahkeme kararı yanlış olabilir, ama bunu düzeltecek olan yine mahkemelerdir. Şöyle bir noktaya geldi iş; diyoruz ki 'Arkadaş gel burada bir temsilcilik aç.' Burada bir muhatap olsun istiyoruz. Mahkemeler de istiyor, vergi daireleri de istiyor, kurum da istiyor, Bakanlık da istiyor. 'Yok efendim ben küresel bir şirketim, Türkiye'de şimdilik temsilcilik açmayı düşünmüyoruz, ama Türkiye'de faaliyet yapmaya da devam etmek istiyoruz.' Bu, vergi dairesine uğramadan dükkan açıp çalışan bir basit şirketten farklı bir şey değil. Ne kadar büyük olursa olsun böyle bir hakkınız yok. Zannediyorlar ki bizim mahkemelerimiz gece gündüz faaliyette, yeter ki bu siteleri yasaklayalım. Öyle bir şey yok. Ben yavaş yavaş şöyle düşünmeye başladım; bu muhabbet hoşlarına gidiyor, Türk halkının bunların reklamını bedava yapması hoşlarına gidiyor. Vatandaşlarımın bu konuda uyanık olması lazım. Hiç kimse Türkiye'nin kanunlarını görmezden gelemez. İstediği kadar büyük olsun. Biz onlara yapamayacağı bir iş teklif etmiyoruz. Diyoruz ki 'Burada içerik sağlıyorsanız, hizmet sağlıyorsanız burada bir nokta, bir temsilciliğin, bir muhatabın olması lazım. Biz sizinle nasıl haberleşeceğiz?' Bundan bile imtina ederseniz bu ülkenin sizin için yapacağı bir şey yok.”

“SEKTÖRDE TAŞLAR YERİNE OTURDU”

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer de bilgi teknolojileri ve iletişim sektörünün global krizin en kuvvetli olduğu 2008 ve 2009 yıllarında da büyümeye ve istihdam sağlamaya devam ettiğini belirterek, bu büyümede en önemli rol oynayan unsurlardan birinin sektörde artık taşların yerine oturması olduğuna işaret etti.

Yazılım sektöründe standardizasyon ve sertifikasyon ihtiyacına da dikkati çeken Acarer, 2010 yılının ilk 6 ayında bu konudaki düzenlemeleri tamamlamayı umduklarını söyledi.

Acarer, Youtube konusuna değinerek, Youtube'a erişim yasağı dolayısıyla 5651 sayılı İnternet Kanunu'nun hedef gösterildiğini ve eleştirilere maruz kaldığını, oysa erişimin, Atatürk ile ilgili 5816 sayılı Kanun'da yazan suç nedeniyle yasaklandığını hatırlattı.

Mahkemelerde bu konuya ilişkin 32 adet karar bulunduğunu ifade eden Acarer, şöyle konuştu: “Atatürk, Türkiye'nin bir hassasiyetidir. Bu konuda sadece Türkiye'de yaşayanlar değil, Türkiye'de iş yapan herkesin aynı hassasiyeti göstermesi gerekir. Youtube konusunda yapılan eleştirilerde Youtube şirketinin bu hassasiyetleri niçin dikkate almadığının sorgulanmamasını anlayamıyorum. Bu konuda internet başkanlığı olarak, BTK olarak, hatta bizzat Sayın Bakan'ın kendisi Youtube'la defalarca görüşme yaptı. Son görüşmesi 2 saat sürdü ve Youtube yetkililerine son derece pozitif ve makul öneriler söylendi. Ben, hiçbir ticari kuruluşun Türkiye'nin hassasiyetlerinden üstün olmadığına inanıyorum.”

BAKAN YILDIRIM VE ACARER DE ÖDÜLLENDİRİLDİ

HP Türkiye Genel Müdürü Serdar Uçar da 2010 yılında Tayvanlı iş ortakları Foxconn ile Türkiye'de kişisel bilgisayar üretim merkezi kurmayı planladıklarını belirterek, burada üretilecek yıllık 2,4 milyon bilgisayarın yüzde 80'inin ihraç edileceğini söyledi.

Uçar, “Türkiye'nin bugün giymesi gereken ayakkabı, bilişim teknolojileri ayakkabısıdır. Bu ayakkabıları giymezse Türkiye'nin ilk 10 ekonomi arasına girme şansı da çok az olur” dedi.

HP'nin Türkiye'deki 20. yılı dolayısıyla bu süre zarfında Türkiye'de bilişimin gelişimine katkıda bulunmuş 20 kişiyi ödüllendirmek amacıyla “20 Yılda 20 Ödül” etkinliğini düzenlediklerini kaydeden Uçar, ödül alacak isimlerin, HP dışında sektörün temsilcilerinden oluşan bir jüri tarafından belirlendiğini ifade etti.
Konuşmaların ardından Bakan Binali Yıldırım ve BTK Başkanı Tayfun Acarer'in yanı sıra Murad Bayar, Reha Denemeç, Bülent Çelebi, Aydın Köksal, Faruk Eczacıbaşı, Mehmet Sucu, Süreyya Ciliv, İzi Kohen, Tuğrul Tekbulut, Mehmet Nalbantoğlu, Osman Coşkunoğlu, Hakan Aybar, Turhan Menteş, Cemil Arıkan, Alphan Manas, Ersun Yanal, Emrehan Halıcı ve Mustafa Akgül'den oluşan 20 kişiye ödülleri sunuldu.

HP, ödül alan kişiler adına, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneğine kayıtlı 20 mühendislik öğrencisinin masraflarını karşılayacak. Gecede ayrıca, HP Türkiye'nin eski genel müdürleri Tayfun Uğur, Aysel Özal ve Şahin Tulga'ya da onur ödülleri verildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!