Bakan Yardımcısı Ceylan: Tarihi şehirlerin korunması projelerine kaynak aktarmalıyız

Güncelleme Tarihi:

Bakan Yardımcısı Ceylan: Tarihi şehirlerin korunması projelerine kaynak aktarmalıyız
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2017 18:46

Bakan Yardımcısı Ceylan: Tarihi şehirlerin korunması projelerine kaynak aktarmalıyız

Haberin Devamı

Bülent DİKTEPE/KARABÜK,(DHA) - ÇEVRE ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, "Tarihi dokulara sahip şehirlerin restorasyonları konusunda projelere milli bütçeden, genel bütçeden kaynaklar aktarmalıyız" dedi.
Mehmet Ceylan, Karabük’ün Safranbolu İlçesi’nde düzenlenen Tarihi Kentler Birliği Karadeniz Bölge toplantısına katıldı. Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi'nde gerçekleşen toplantıda konuşan Ceylan, Türkiye’de artık hemen hemen bütün belediyelerde tarihi mirasın korunması, kollanması noktasında bir bilinç uyandığını söyledi.
Tarihi eserlerin, korunmaya, restore edilmeye çalışıldığını ifade eden Mehmet Ceylan sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu konuda bizim de devlet olarak belli finansmanları, belli kaynakları merkezi bütçeden ayırmamız gerektiği inancı içindeyim. Bakanlık olarak kentsel dönüşüm hesabımız var. Orada belli bir kaynak oluşuyor. Ama o kentsel dönüşüm hesabından çarpık yapılaşma sonucu ortaya çıkmış kimliksiz yapıların, afete maruz olabilecek yapıların yenilenmesi için teşvik veriyoruz. Vatandaşa da teşvik veriyoruz. Faizlerini, kiralarını karşılıyoruz. Ama bu tarihi dokunun korunması açısından kaynak kullanabilmeliyiz. Kimlikli, kişilikli şehirler oluşturmaya çalışıyoruz. Bu şehircilik şurasında ön plana çıktı. Tarihimizi, kültürümüzü, medeniyetimizi yansıtan kimlikli şehirler oluşturma projemiz var, düşüncemiz var. Ama aynı zamanda mevcut tarihi kültürel mirasımızı da korumak ve kollamak bizim görevimiz diye düşünüyorum. Kalkınma Bakanlığına bir proje sunmalıyız. Ve bu proje kapsamında tarihi dokulara sahip şehirlerin restorasyonları konusunda projelere milli bütçeden, genel bütçeden kaynaklar aktarmalıyız. Buna benzer kaynakları bulmamız lazım. Türkiye zengin bir ülke çok şükür. Ama kaynaklar doğru yerinde kullanılmalı diye düşünüyorum."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!