Bakan Özhaseki: Belediye Yasası düzenlemesi, vatandaşa ek yük getirmeyecek

Güncelleme Tarihi:

Bakan Özhaseki: Belediye Yasası düzenlemesi, vatandaşa ek yük getirmeyecek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2016 10:13

Bakan Özhaseki: Belediye Yasası düzenlemesi, vatandaşa ek yük getirmeyecek

Haberin Devamı

KAYSERİ, (DHA) - ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Belediye Yasası'nda yapılacak düzenlemelerle vatandaşa ek yük geleceği iddialarıyla ilgili olarak, ''Peşinen söyleyeyim, vatandaşa ek bir yük gelmiyor, yeni vergi de söz konusu değil. Ancak, bir belediye yasası üzerinde çalışma olduğu doğru'' dedi.

Bakan Özhaseki, bir televizyon kanalında yayınlanan programda, kendisinin Genel Başkan Yardımcılığı yaptığı dönemde başlayan bir çalışma olduğunu, o çalışmada gerek ilgili bakanlıklardan temsilcilerinin, gerekse büyükşehir, il, ilçe ve belde belediyesi başkanlarının bir grubuyla birkaç ay boyunca çalışma yaptıklarını bildirdi. Özhaseki, ''Sonra ben çalışmaları bir başlık haline getirip MHP ve CHP grubuna gönderdim ki, eğer bir önerileri varsa onları da alalım, bir konsensüsle Meclise gelsin diye. Taslaktaki daha netleşmemiş konular üzerinden fikir yürüterek böyle bir şey söyleniyor” diye konuştu.

Sözü edilen metinde finans bölümü ve öz gelirleri artıran bölümlerin olduğunu ancak bunların daha çok devletin kendi içerisindeki işleyişiyle, bakanlıklarla belediyeleri ilgilendiren gelir paylaşımıyla ilgili ya da daha önceden aldıkları, ama sonra mahrum kaldıkları gelirlerle ilgili konular olduğunu belirten Özhaseki, “Şu anda netleşmiş bir şey yok. Komisyonlarda görüşülecek, hatta daha öncesinde partilerle bir araya gelip çalışacağız, bakanlar arkadaşlarla Ekonomik Kurul’da bir kere daha görüşeceğiz, sonra ortaya çıkan bir taslak olursa bu teklif olarak Meclise inecek nihayetinde” ifadelerini kullandı.

 

''VATANDAŞA EK BİR YÜK YOK''

Bakan Mehmet Özhaseki, basına yansıdığı gibi yapılacak olan düzenlemede vatandaşa herhangi bir ek yük gelmeyeceğinin altını çizdi. Başbakan Binali Yıldırım'ın talimatının da bu yönde olduğunu kaydeden Özhaseki; “Yeni bir vergi yok, vatandaşın rahatsız olacağı cebini ilgilendiren, bu nereden çıktı diyeceği hiçbir şey yok, onu kesinlikle söylemem lazım” dedi.

 

ŞIRNAK VE HAKKARİ’NİN İLÇEYE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Şırnak ve Hakkari’nin il statülerinin kaybetmesi hakkındaki soruya da şu yanıtı verdi:

''Oradaki vatandaşlarımızın hissiyatını anlamaya çalışıyorum, duygusallıklarını da anlıyorum. Şu anda yeniden Şırnak’ı kurmaya çalışıyoruz. Hasara uğrayan ne varsa hepsini yeniden yapıp insanların evlerini, dükkanlarını teslim etmeye çalışıyorum. 35-40 bin nüfuslu dağların yamacında havaalanına yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta bir yerde şehir olsun, yoksa havaalanının yanında aynı şehrin sınırları içerisinde yer alan bir başka ilçe mi? Bu soruya eğer objektif olarak cevap vereceksek hissiyatı bir kenara bırakacaksak, duygusallığı bir kenara bırakacaksak, vicdani olarak bir şey söyleyeceksek kesinlikle Cizre’nin il olması lazım. Niye? Topografik olarak, coğrafi olarak yapısı belli. Yanından Dicle akıyor, kadim bir yer ve orada gelişmeye müsait çok alanlar var. Havaalanı 5 dakika. Cizre tahmin ediyorum ki, çok daha büyük il olarak hayatiyetini devam ettirir. Bunu söylerken Şırnak haritadan mı siliniyor, Şırnak’taki insanların hakları mı alınıyor? Yok, öyle bir şey de yok. İl tabelası yerine ilçe oluyor, valilik kaymakamlığa dönüşüyor. Hiçbir şekilde orada bir hak kaybı olmadığı gibi insanların evleri, sokakları, çarşıları ve halkları kaybolmuyor zaten.“ 

''ASKERİ ALANLAR İMARA AÇILMAYACAK''

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, son günlerde en çok tartışılan konulardan olan askeri alanların imara açılacağı iddiaları ile ilgili de şunları kaydetti:

''Şimdi İstanbul’un yüzde 2’si askeri alanlar, Ankara’da mesela 7 bin hektar askeri alan var. Şehir içerisinde kalan, yeşil olan vatandaşın kullanımına açılabilecek her yer yeşil alan oluyor. Vatandaşa yakın olan, onların ihtiyaç duyduğu ne varsa yeşil alana çevriliyor, ancak birtakım istisnalarda da gelebilir dedim. Bunu nasıl belirleyeceğiz? Çevre Şehircilik Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı bir komisyon kuruyor, 81 il üzerinde çalışıyor, biz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak her şehirde ne kadar askeri alan var, bu askeri alanların taşınması gerekiyor mu, oradaki belediyeler ne düşünüyorlar, vatandaş ne düşünüyor, Bu çalışmayı yapıyoruz. Milli Savunma Bakanlığı da hangi askeri tesisler taşınırsa doğru olur, nereye taşınırsa doğru olur, taşındığı zaman içine hangi fonksiyonlar yüklenmeli. Bunun çalışmasını yapıyor. Maliye Bakanlığı da tabi ki bu işin bir taraftan mali boyutuna bakıyor, bir taraftan da bütün arazileri zaten Maliye’ye ait olduğu için Milli Emlak arazisi olduğu için onlarda bu açıdan kendi açılarından inceliyorlar. Bir ay kadar sürecek bu çalışma neticesinde üçümüzün çalışmasını biraraya getireceğiz ve her bir şehirde tek tek ayrı ayrı doğru kararlar vermeye çalışacağız.''

17 AĞUSTOS DEPREMİ’NİN YILDÖNÜMÜ

Bakan Özhaseki, 17 Ağustos Depremi’nin yıldönümü ile ilgili de, ''Binlerce yıldır yaşayan bir Anadolu coğrafyasında özellikle son 30-40 yıldır şehirleşmeye doğru daha çok adım attığımız, daha çok yoğunlaştığımız şehirlerde yaşıyoruz bizim şansızlığımız şehirleşmenin çok geç olması. Bugün için sağlıksız yapıların sayısı veriliyor ama, Türkiye’deki yapı stokunun neredeyse yüzde 50’si deniliyor, değişik çalışmalar var, anketler var. Benim de itibar ettiğim görüş bu, İstanbul için de geçerli bu, başka şehirler için de geçerli'' dedi. 

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!