Bakan Eroğlu: Tıbbi ve aromatik bitkide 600 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Bakan Eroğlu: Tıbbi ve aromatik bitkide 600 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2017 17:23

Bakan Eroğlu: Tıbbi ve aromatik bitkide 600 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz

Haberin Devamı

Mehmet Kayhan YILDIZ-Hasan DÖNMEZ/KONYA, (DHA)- ORMAN ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, tıbbi ve aromatik bitkilerle ilgili  ''Şu ana kadar 600 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz. 18'inci sıradayız. Dünyada endemik türler konusunda ön sırada, ama ihracatta 18'inci sıradayız. 2023 yılına kadar bu sektörü canlı tutarak, 5 milyar dolar ihracat potansiyeli görüyorum ve böyle bir hedef koymak lazım.''dedi. 
Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Necmettin Erbakan Üniversitesi tarafından  Konya'da ‘1’inci Uluslararası Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Kongresi’ düzenlendi. Bir otelde gerçekleşen kongreye  Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu,  eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu, Konya Valisi Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, milletvekilleri, daire müdürleri ve akademisyenler katıldı.  Kongrede konuşan Sağlık Bakanı Recep Akdağ,  Türkiye’de son derece zengin ve endemik bitki örtüsü olduğunu belirterek şunları söyledi:
''Bunlardan bitkisel ilaç geliştirilmesi mümkün. Hem tedavi açısından, hem de yurt dışında kullanılması mümkün. Bakanlık olarak geçtiğimiz yıllarda binlerce yıllık tıp geleneğimizle barışma yoluna gittik. Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarıyla ilgili daire başkanlığı kurarak çalışmalara başladık. Artık Türkiye’de bilim dünyası ve endüstrinin ilaç üretmesi, ruhsat alması ve pazarlaması hukuken mümkün. Bununla ilgili mevzuat tamamlanmıştır. Meselenin merdiven altından çıkarılması, işin şarlatanlığından kurtarılması için bu zaruriydi.’’
2023'E KADAR HEDEF 100 RUHSATLI ÜRÜN
Bakan Akdağ, şu ana kadar 12 adet bitkisel ürün ruhsatı alındığını belirterek, ''Türkiye’de bakanlığımza başvuran ve ruhtsat alan 12 adet geleneksel bitkisel ürün var. 2023'e kadar bunun sayısının 100 olmasını arzu ediyoruz. Her türlü desteği vermeye hazırız. Yeter ki bilim dünyası gerekli projeleri hazırlayıp geliştirsin''dedi. 
Uyarıda da bulunan Bakan Akdağ, ''Hangi tedaviyi alırsanız alın, güncel, geleneksel ve tamamlayıcı tıpla ilgili uzmanından aldığınızdan emin olun. Aksi takdirde zarar edersiniz. Sorgulayın, kanıta dayalı tıp, sadece tıp mesleğini icra edenlerin sorgulamaları değil, vatandaşın da sorgulamaları meşru. Hatta teşvik edici uygulamadır. Bize bir tedavi uygulanacağı zaman ilaç verileceğinde vatandaş olarak bunu sorgulama hakkına sahibiz. Sorgulamazsak birçok yanlışla karşılaşabiliriz. Her yıl yüzlerece vatandaş bilinçsizce, ehil olmayan kişilerin ben tedavi uyguluyorum diyerek tedaviler yüzünden maalesef karaciğer yetmezliğine uğramaktadır. İleri derece zarar görmektedir. Bütün mesele bu işi ehil olanlardan almak ve ehil olanlarla yola devam etmektir''diye konuştu.
BAKAN EROĞLU: KOCAKARI İLACI DİYE İLGİLENİLMEZDİ
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda ilk olarak 2015 yılında Afyonkarahisar'da düzenledikleri çalıştayla bu projeye ilk adımı attıklarını belirtti.
Tıbbi ve aromatik bitkilerle ilgili daire başkanlığı kurduklarını ifade eden Eroğlu, ''Bu tamamlayıcı ve geleneksel tıp uygulamalarıyla ilgili daire başkanlığı kuruldu. Bu önemli bir adımdı. Atalarımızın kullandığı bitkisel ilaçlara karşı bu kocakarı ilacı diye ilgilenilmezdi ve reddedilirdi.  Ama ilim adamı reddetmez, iddia etmez, ispat eder. İlim adamının gereği budur. Bunun için de Sağlık Bakanlığımız bu daire başkanlığını kurdu ''dedi. 
ORMANDA ODUN OLMADIĞINI FARK ETTİK
Bakan Eroğlu, ormanda sadece odun olmadığına dikkat çekerek, şöyle konuştu:
''Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak ormanlarda, sadece odun olmadığını fart ettik. 2011 yılında muhteşem bir dönüşüm yaptık. Orman teşkilatını, sadece ormanlık alanlarda değil, tüm coğrafyada çalışan kurum haline getirdik. Odun Dışı Ürünler Daire Başkanlığı'nı kurduk ve çok mesafe  kat edildi. Orman teşkilatı sadece kereste üretmiyor. 36 ayrı eylem planımız var. Bunu, kırsal kalkınmanın lokomotifi olarak kullanıyoruz. En yakın orman köylerine,; cevizinden, bademine, zeytininden, ıhlamuruna kadar ekiyoruz ve bakımı 3 yıl bakanlık tarafından yapılıyor.  Daha sonra kura çekilerek 49 yıllığına vatandaşımıza sertifikayla veriyoruz.''
3 BİN 700 ADET ENDEMİK TÜR VAR
Tıbbi ve aromatik bitkiler projesine neden girdiklerini anlatan Eroğlu, ''Bu konuda ormanlarda çok büyük tıbbi bitkiler var. Menşeyi ormanlar. Türkiye'de biyolojik çeşitliliğine baktığımız zaman, sırf 3 bin 700 adet endemik tür var. Dünyada olmayan 3 bin 700 bitki türü var. Çok zengin bir floraya sahibiz. 350’dan fazla ilaç olarak kullanılan tıbbı bitki mevcut. Bunlardan yeterince istifade edilemiyor. Afyonkarahisar’da Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi'ni kurduk. Bir takım tıbbi bitkiler üretilmeye başlandı. 15 tane lavantadan başlayarak, çörek otuna kadar ilmi olarak literatür taranarak kitapçıklar çıkarıldı''dedi.
600 MİLLON DOLAR İHRACAT
Kurak bölgelerde de tıbbı ve aromatik bitkilerin yetiştirilmesi için gerekli altyapıyı sağladıklarını belirten Eroğlu, tıbbi ve aromatik bitkilerde şu ana kadar 600 milyon dolar ihracatın gerçekleştiğini kaydetti. Eroğlu, ''Şu ana kadar 600 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz. 18'inci sıradayız. Dünyada endemik türler konusunda ön sırada, ama ihracatta 18'inci sıradayız. 2023 yılına kadar bu sektörü canlı tutarak, 5 milyar dolar ihracat potansiyeli görüyorum ve böyle bir hedef koymak lazım. Bizim de tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda iyi bir planlama yaparak  gerekirse ormanlık ve kurak alanları da bu iş için kullanarak geniş kapsamlı bir çalışma yapmalıyız. 5 bin köye 5 bin gelir getirici orman kuracağız ve bakanlık olara da tıbbi ve aromatik bitkileri üretmek için her türlü çalışmayı yapacağız.''diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!