Bakan Ağbal: KDV iadesinin toplamı, Milli Savunma Bakanlığı'nın bütçesinden daha fazla

Güncelleme Tarihi:

Bakan Ağbal:  KDV  iadesinin toplamı, Milli Savunma Bakanlığının bütçesinden daha fazla
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2016 17:32

Bakan Ağbal: KDV iadesinin toplamı, Milli Savunma Bakanlığı'nın bütçesinden daha fazla

Haberin Devamı

 

 

 


 Özgür ALTUNCU - Taner YENER/İSTANBUL, (DHA) MALİYE Bakanı Naci Ağbal Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) tarafından İstanbul'da düzenlenen İhracatçılar Zirvesi'nde konuştu. Bakan Ağbal, bu yıl ödenecek Katma Değer Vergisi (KDV)iadesinin 38 Milyar TL'yi bulacağını söyledi. Ağbal, bu rakamın Milli Savunma Bakanlığı'nın bütçesinden fazla olduğunu da belirtti. "Sizin için çok önemli bir konuya geleyim" diyerek sözü KDV iadesine getiren Bakan, "Sizin için çok önemli. Çünkü sizin alacağınız, benim için çok önemli. Benim borcum. Dolayısıyla alacaklı, borçlu karşı karşıyayız" dedi.

İADE BİRÇOK BAKANLIĞIN BÜTÇESİNDEN FAZLA

2014 yılında yapılan KDV iadesinin 29 Milyar TL olduğunu söyleyen Ağbal, "İhracatçılara yaptığımız iade tutarı 18 Milyar Türk Lirası. 2015 yılında toplam iadeler 32 Milyar TL'ye çıktı. İhracatçılara yapmış olduğumuz iadede de, 21 Milyar TL'ye çıktı. 2016 yılının ilk 10 ayında bugüne kadar toplam yapmış olduğumuz iade tutarı, 29 Milyar TL. İlk 10 ayda ihracatçılara yapmış olduğumuz iade tutarı, 18.6 Milyar TL. Yıl sonunda ihracatçılarımıza yapacağımız iade tutarının yaklaşık 25 Milyar TL olacağını düşünüyoruz. Hesaplarımız bunu gösteriyor. Toplam iade ise 38 Milyar TL'ye çıkacak. 38 Milyar deyip geçmeyin, birçok bakanlığımızın bütçesinden daha büyük. Milli Savunma Bakanlığı bütçesinden daha büyük. Tarım bakanlığı bütçesinden daha büyük. Yapmış olduğumuz iade tutarının büyüklüğüne bakıldığında gerçekten rakamlar çok büyük. Biz bu kadarı sizden almışız, şimdi iade ediyoruz. Bunda bir sorun yok" diye konuştu.


BİR GÜN BİLE BEKLEYEMEZ


Sadece yıl içinde iade dosya sayısının da 800 bine çıktığını söyleyen Ağbal, "İhracatçımızın farklı talepleri var. İhracatçımız haklı olarak diyor ki, bir iade alacaksam onu en kısa sürede alayım. Doğru bir talep. Maliye Bakanlığı ihracatçının iadesini, bir gün bile fazla bekletmemesi lazım. Vebale girer" dedi.


DEVLET TEKTİR


Mükelleflerden 'İade sürecinde evraka bizi boğmayın' şeklinde talepler geldiğini hatırlatan Ağbal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Maliye Bakanlığı olarak bu taleplerle ilgili gayret içerisindeyiz. Ve çalışıyoruz. Çok ciddi oranda iade başvuruları var. Bunların hepsini sonuçlandırmamız gerekiyor. Süreçleri kısaltan bir tebliğ düzenlemesi yaptık. Ondan sonra yapılan iade miktarları, bir miktar arttı. Ama yine de sistemde sıkıntılar var. Yeterli insan kaynağını, yeterince bu alana maalesef tahsis edememiştik. Bir vergi dairesinin 'ak' dediğine, bir vergi dairesi 'kara' diyor. Bu da doğru değil. Devlet tektir. Bir şey aksa her yerde ak olması gerekiyor."


KDV İADESİ İÇİN İHTİSAS VERGİ DAİRELİ


Bakanlığa geldiği aydan itibaren vergi iadesi üzerinde çalıştığını söyleyen Ağbal konuşmasını, "Vergi iadesiyle ilgili bir eylem planı oluşturduk. Bu eylem planında öncelikle, KDV iadelerinin hızlanabilmesinin ve basitleşmesinin birinci yönü ihtisaslaşma. Ankara'da ve İstanbul'da ihtisas vergi daireleri kurduk ve faaliyete geçirdik. İstanbul'daki ihtisas vergi dairelerinin sayısını önümüzdeki aylarda arttıracağız. Bu ihtisas dairelerinde yapılan iadeler toplam iadelerin yüzde 34'ünü kapsıyor. Bizim hedefimiz bu oranı yüzde 90'lara çıkarmak" diyerek tamamladı.

(FOTOĞRAF)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!