Babası onun için kendini yaktı ama Efe ameliyat olamıyor

Güncelleme Tarihi:

Babası onun için kendini yaktı ama Efe ameliyat olamıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2008 13:05

MERSİN'in Tarsus İlçesi'nde yeşil kart verilmediği için üzerine benzin dökerek kendini yakıp, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren 40 yaşındaki Hilmi Matlisa'nın, 9 aylık oğlu Efe, gözündeki rahatsızlık nedeniyle olması gereken ameliyatı karşılamadığı için yeşil karttan yararlanamıyor.

Haberin Devamı

15 yıllık eşinden çocuğu olmadığı için boşanarak, 3 yıl önce komşusunun kızı 34 yaşındaki Tülay Bütev ile düğün yapan, ancak resmi nikah kıydırmayıp, nikahsız yaşayan Hilmi Matlisa'nın çocuk hasreti de bu beraberlikle son buldu. Hamile kalan Bütev, 9 ay önce biri erkek, üçüz çocuklarını dünyaya getirdi. Ancak, 6.5 aylıkken dünyaya gelen bebeklerden Müzeyyen adı verilen kızları, doğumdan birkaç gün sonra yaşamını yitirdi. Diğer bebeklerden Efe 34 gün, Zeycan ise 3 ay hastanede tedavi gördü.

Bu tedavinin karşılığında Efe için 3 bin, Zeycan için 11 bin YTL fatura çıkarılan inşaat işçisi Hilmi Matlisa, tedavi devam ederken, düzenli bir işi ve sosyal güvencesi olmadığı için eşi ve çocukları adına yeşil kart başvurusunda bulundu. Tedavi sonunda henüz yeşil kart verilmediği için 2 kardeş, anneanne Gürcüye Bütev'e senet imzalatılarak taburcu edildi.

Haberin Devamı

Çocuklarının tedavisi sırasında yaptığı başvurunun akıbetini sormak için gittiği Kaymakamlık'ta yeşil kart başvurusunun kabul edilmediği söylenince sinirlenen, Kaymakam ile görüşme isteği de kabul edilmeyen Matlisa, Kaymakamlık binası önünde üzerine benzin döküp, ateşe vererek, kendini yaktı. Matlisa götürüldüğü hastanede ölürken, onun ölümü sonrası eşi ve çocuklarına yeşil kart verildi.

KART DA İŞE YARAMADI

Nikahsız eşinin ölümü sonrası annesiyle birlikte yaşayan Tülay Bütev, Matlisa'nın ölümünden bir süre sonra gözlerinde sorun olduğunu fark ettiği Efe'yi Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'ne götürdü. Yapılan tetkiklerde bebekte, erken doğuma bağlı olarak gözlerinde ‘retina rob’ rahatsızlığı olduğu teşhisi konuldu. Rahatsızlık nedeniyle her iki gözü de görmeyen bebek, lazerle ameliyat için İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahpaşa Hastanesi'ne sevk edildi. Ancak, yeşil kartın lazerli göz ameliyatının masrafını karşılamaması nedeniyle bebek ameliyat edilemedi.


Çaresizlik içinde Tarsus'a dönen anne Bütev, yapılacak ameliyat için 10 bin YTL istendiğini bildirerek, “Doktorlar erken doğumlarda bu rahatsızlığın olduğunu, erken teşhis ve ameliyatla gözün görebileceğini bildirdi. Oğlumun da ameliyatla küçük bir ihtimal de olsa görebileceğini söylediler. Ne olur ? Oğlum ameliyat edilip, gözleri açılsın. Görmese bile ileride vicdan azabı çekmemek için bu ameliyatın yapılmasını istiyorum” dedi.

Haberin Devamı


Mersin Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Mersin Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Aytuğ Atıcı ise erken doğum vakalarında özellikle erkeklerde gözün ağ tabakası iyi gelişmemesine bağlı olarak ‘retina rob’ hastalığına rastlandığını, lazerle ameliyatın görmeyi sağlayabileceğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!