Babaeski Devlet Hastanesi'nde Yeşilay etkinliği

Güncelleme Tarihi:

Babaeski Devlet Hastanesinde Yeşilay etkinliği
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2018 17:45

Babaeski Devlet Hastanesi'nde Yeşilay etkinliği

Haberin Devamı

 

BABAESKİ(Kırklareli),(DHA)- KIRKLARELİ'nin Babaeski ilçesi Devlet Hastanesi'nde Yeşilay Haftası etkinlikleri kapsamında alkollü içkiler, sigara, uyuşturucuların topluma, aileye, bireye zararlarının anlatıldığı stant açıldı.

Babaeski Devlet Hastanesi Başhekimi Hakan Azatçam, toplumun felaketi sayılabilecek bağımlılıkları engellemek,  ancak toplumu bilinçlendirmekle gerçekleştirileceğini söyledi. Azatçam, "Bu amaca hizmet etmek için stantta; çalışanlar, hastalar ve hasta yakınları bilgilendirilmeye, konu hakkında farkındalık yaratılmaya çalışıldı.Türkiye'de ve dünyada hızla tütün, alkol ve uyuşturucu madde alım oranları artmakta, maddeye başlama yaşları gittikçe düşmektedir. Diğer bağımlılıklar gibi teknoloji ve kumar bağımlılığı da kişiye, aileye ve topluma psikolojik, sosyolojik ve ekonomik zararlara yol açmaktadır. Psikiyatrik bir sendrom olan bağımlılığın tanısı için aşağıda sayılan ölçütlerin yalnızca üçünün bir arada görülmesi yeterlidir.Kullanılan maddeye tolerans gelişmesi, madde kesildiğinde ya da azaltıldığında yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkması, madde kullanımını denetlemek ya da bırakmak için yapılan ama boşa çıkan çabalar. Maddeyi sağlamak, kullanmak ya da bırakmak için büyük zaman harcama, madde kullanımı nedeni ile sosyal, mesleki ve kişisel etkinliklerin olumsuz etkilenmesi, Maddenin daha uzun ve yüksek miktarlarda alınması, fiziksel ya da ruhsal sorunların ortaya çıkmasına ya da artmasına rağmen madde kullanımını sürdürmek. Bağımlılık ciddi bir hastalıktır. Bağımlılığa ilişkin beyinde birçok nörokimyasal, nörofizyolojik değişimler saptanmıştır. Bağımlılık tedavisi, belirli şemaları ve ilkeleri içeren kapsamlı bir protokol ile sağlanabilir. Bağımlı kişiler bağımlılığın bir hastalık olduğunu kabul eder ve hastalıklarda uyulması gereken kurallar olduğunu bilirlerse tedaviye uyumları artmaktadır" dedi.

Madde bağımlılarının AMATEM'e başvurmalarını istelen Azatçam, "Kişinin yaşı, kullandığı maddenin miktarı, ne kadar süredir kullandığı önemlidir. Ayaktan tedaviyle veya hastaneye yatırılarak, psikoterapi ve ilaç planlanır.Ailenin destek vermesi,  tedavinin bir parçası olması gerekiyor.Sağlıklı bir hayat, düzenli bir yaşam için bağımlılığa dur deyin" dedi.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!