Avusturya da özel statü önerdi

Güncelleme Tarihi:

Avusturya da özel statü önerdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2004 12:38

Avusturya Başbakanı Wolfgang Schüssel, Türkiye'ye tam üyelik dışında bir seçeneğin daha yer alması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye'nin AB'yle müzakerelere başlama tarihi alacağı 17 Aralık zirvesine iki hafta kala, "özel statü" verilmesini isteyenler artıyor. Avusturya Başbakanı Wolfgang Schüssel, Türkiye'ye 17 Aralık'ta sunulacak metinde, tam üyelik dışında bir seçeneğin daha yer alması gerektiğini söyledi.

İki hafta sonra yapılacak olan AB zirvesinde Türkiye'ye sunulacak metnin ucunun açık olmasını tercih ettiklerini söyleyen Schüssel, "Bu açıklığın metinde en iyi şekilde ifade edilmesi çok önemli" dedi. Reuters'e göre Avusturya Başbakanı ayrıca, Türkiye'yle yapılacak üyelik görüşmelerinde, sürecin tam üyelikle sonuçlanmayabileceğinin vurgulanması gerektiğinin altını çizdi.

"KIBRIS ÖNCELİK OLDU"

Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Le Figaro, AB Zirvesi karar taslağının, Türkiye’nin müzakereler başlamadan Rum Yönetimini tanıması ve Yunanistan ile Ege sorunlarını çözmesi olmak üzere, "iki yeni mesaj" içerdiğini öne sürdü.
Le Figaro, Türkiye’nin Rum Kesimini tanıması ve Yunanistan’ın taleplerini karşılaması gerekeceğini belirterek "Yunanistan’ı tatmin etmek için Türkiye’nin, Ege denizinde toprak parçalarından vazgeçmeyi kabul etmesi gerekecek" iddiasına yer verdi.

Haberin Devamı

ÇOK SIKI KOŞULLAR

Taslağın değişebileceğini ancak AB Zirvesi’nden çıkacak karar konusunda oldukça net bir fikir verdiğini kaydeden Le Figaro, "Prodi komisyonunca tavsiye edilen müzakerelerin başlaması sağlanmış gibi görünüyor, ancak çok sıkı koşullara bağlanarak" yorumunu yaptı.

Le Figaro, Avrupa Komisyonu raporunun Kıbrıs sorununda sessiz kaldığını, buna karşın üye devletlerin konuyu bir "öncelik" haline getirdiklerini belirterek  "Atina ve Lefkoşa’nın baskıları altındaki 25’ler, Ankara’yı Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanımaya çağırıyorlar. Ankara’nın geçmişteki anlaşmalarını genişlemiş Avrupa’ya uyumlaştırması gerektiği bahanesi ile müzakerelerin başlaması için bir ön koşul haline getiriyorlar" görüşünü öne sürdü.

Türkiye’nin ise, geleceğe ilişkin güvenceleri almadan Kıbrıs konusunda en "ufak" bir taviz vermeyi reddettiğini kaydeden gazete, "Ankara, Avrupa başkentlerine Birlik’ten ’yeşil ışık’ aldıktan ve müzakerelerin başlaması tarihinin belirlenmesinden sonra Kıbrıs’ı tanımaya hazır olduğunu bildirmiş bulunuyor" diye yazdı.
 
FRANSA VE AVUSTURYA'NIN ÖNERİSİ DİKKATE ALINMADI

Haberin Devamı

Le Figaro, Fransa ve Avusturya’nın müzakerelerin sonuçsuz kalması halinde "üçüncü bir yol"un benimsenmesi taleplerinin henüz dikkate alınmadığını belirterek taslağın müzakerelerin sonunun "açık" olduğunu belirtmekle yetindiğini ifade etti.

Gazete, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın, Türkiye’nin üyeliğine karşı olan, Nicolas Sarkozy’in baskısı nedeniyle bir süre önce "üçüncü bir yol"un dışlanmayacağını söylediğini anımsattı.

YUNANİSTAN KULİSLERDE ÇOK AKTİF

Önümüzdeki aylarda Türkiye’nin Yunanistan’ın taleplerine de boyun eğmesinin gerekeceğini öne süren Le Figaro, "Kulislerde çok aktif olan Yunanistan, taslak metnine Ankara ile olan (Ege) deniz sorunlarının çözümlenmesi aldırdı. Yunanistan’ı tatmin etmek için Türkiye’nin, Ege denizinde toprak parçalarından vazgeçmeyi kabul etmesi gerekecek" iddiasına yer verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!