Artık Manus Adası'nda dolaşabilecekler

Güncelleme Tarihi:

Artık Manus Adasında dolaşabilecekler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2016 10:14

Papua Yeni Gine sınırlarında yer alan ancak Avustralya'nın denetiminde bulunan tartışmalı gözaltı merkezi Manus Adası'nda artık sığınmacılar ada içerisinde dolaşabilecek.

Haberin Devamı

Sputnik Türkiye'nin haberine göre Avustralya'nın denetiminde olan Manus Adası'ndaki tartışmalı gözaltı merkezinin kapıları açıldı. Papua Yeni Gine Göçmenlik ve Vatandaşlık Danışma Servisi tarafından yapılan açıklamada, merkezde tutulanların artık dışarı çıkıp rahatça dolaşabilecekleri belirtildi.

Papua Yeni Gine Yüksek Mahkemesi'nin geçen ay Avustralya’nın denetiminde bulunan Manus Adası'ndaki gözaltı merkezini kanuna aykırı bularak kapatılmasını istemesinin ardından merkezle ilgili ilk adım bugün atıldı. Avustralya Yayın Kurumu’nda yer alan habere göre merkezde tutulan 898 erkek sığınmacı ve mülteci, gün içinde kapıları açılan merkezden rahatça çıkarak adada dolaşabilecek.
Papua Yeni Gine Göçmenlik ve Vatandaşlık Danışma Servisi Müdür Yardımcısı Esther Gaegaming, “Sığınmacı ya da mülteci hiç kimse gözaltında değil. Yüksek Mahkemenin aldığı kararı uygulamaya devam ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

'MERKEZDEN ÇIKMAKTA SERBEST DEĞİLLER'

Yüksek Mahkeme, 26 Nisan’da aldığı kararla merkezde tutulanların ‘seyahat özgürlüğünün bulunmadığı’ gerekçesiyle Manus Adası'ndaki gözaltı merkezinin kapatılmasını istemişti. Öte yandan sığınmacı hakları savunucuları, Yüksek Mahkeme kararının merkezin kapıları açılarak uygulanmasını yüzeysel bir çözüm olarak değerlendirdi. Mülteci Eylem Koalisyonu Sözcüsü Ian Rintoul, “Papua Yeni Gine hükümeti, bazı teknik detayları yerine getirmek için kapıları açmış olabilir. Ancak insanlar hala istedikleri zaman merkezden çıkmakta serbest değiller” dedi.

Kapıları açılarak sığınmacı ve mültecilerin Manus Adası’nda dolaşmasını izin verilse de 898 erkek sığınmacı ve mültecinin, nihai olarak nerede yaşayacakları henüz belli değil. İktidardaki Turnbull hükümeti hiçbir şartta 898 kişiyi ülkeye kabul etmeyeceğini her fırsatta dile getirirken sığınmacı ve mültecilerin Manus Adası’nda mı kalacağı yoksa üçüncü bir ülkeye mi gideceği henüz netlik kazanmadı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!