Avrupa'da ilk insanın 35-40 bin yıl öncesine ait yaşam izleri bulundu

Güncelleme Tarihi:

Avrupada ilk insanın 35-40 bin yıl öncesine ait yaşam izleri bulundu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2007 00:02

Sahra altı Afrikası kökenli ilk modern insanların Avrupa'daki ilk yerleşimlerinin 35-40 bin yıl önce olduğuna ilişkin ipuçları elde edildi.

Daha önce yaygın olan kanı, Avrupa'ya göçlerin 50 bin yıl kadar olduğu şeklindeyken, Afrika'da bulunan kafatasları ile, Avrupa'da bulunan bazı iskelet parçaları ve eşyalar, 35-40 bin yıl öncesine işaret ediyor.

Bilim dergisi “Science”de konuya ilişkin yayımlanan iki makalede, bilimciler için büyük bir başka sürprizin, Afrika'dan göç eden ilk insanların, Avrupa'da ilk olarak, kıtanın “en soğuk ve en kurak bölgelerinden birine yerleşmiş olmalarına” dikkat çekildi. Bilimciler bu durumu, “tahmin edebileceğimiz en son bölge, ilk yerleşilen bölge” diye yorumluyor.

Güney Afrika'daki Hofmeyr'de 1952 yılında bulunan ve modern insana ait bir kafatasının 35 bin yaşında olduğu anlaşıldı. Rusya'daki Don nehri kıyısında bulunan Kostenki arkeolojik bölgesinde de insan dişleri, aletleri, boncuklar ve işlenmiş mamut dişleri bulundu. Bu parçaların da 42-45 bin yıllık olduğu ve Afrika'daki bulgularla paralellik taşıdığı belirlendi ve bu bağlantının, ilk modern insanın göç yolları ve göçün hangi dönemlerde olduğuna ilişkin önemli ipuçları sağladığı kaydedildi.

ABD'deki Colorado Üniversitesi, Texas A&M Üniversitesi, Stony Brook Üniversitesi ve Rusya Bilimler Akademisi akademisyenleri bu çalışmalara katkı yaptılar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!