Yüzyıllarca dinmeyecek coşku

Güncelleme Tarihi:

Yüzyıllarca dinmeyecek coşku
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2023 12:06

Berlin Büyükelçiliği, Cumhuriyet’in 100’üncü yılında Berlin Filarmonisi’nde bir resepsiyon verdi. Resepsiyon sonrası İstanbul Senfoni Orkestrası ünlü filarmoni salonunda sahne aldı. Filarmoninin fuayesinde gerçekleşen resepsiyona bazı yabancı ülke misyon şefleri ile çok sayıda sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.

Haberin Devamı

BÜYÜKELÇİ Ahmet Başar Şen, konuklarını tek tek karşıladı ve tebrikleri kabul etti. İstanbul Senfoni Orkestrası’nın, konser öncesinde Türkiye ve Almanya milli marşlarını seslendirmesinin ardından konuklara hitap eden Büyükelçi Ahmet Başar Şen, 29 Ekim 2023 tarihinin Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılını doldurduğu en büyük bayram olduğunu söyledi. Cumhuriyet’le birlikte Türkiye’nin kazanımlarını anlatan Büyükelçi, Türk milletinin Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, “Bağımsızlık ancak milletin azim ve kararlılığıyla mümkündür” ve “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” şiarlarıyla Türkiye Cumhuriyeti’ni kurduğunu belirtti. Şen, “Yıkılan bir cihan imparatorluğunun küllerinden, çağdaş ilkelere dayanan modern bir ulus devlet doğmuştur. Bugün girdiğimiz ikinci yüzyılımız, ‘Türkiye Yüzyılı’ Cumhuriyetimizi, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde siyasi, ekonomik, sosyal, diplomatik, hülasa her alanda küresel düzlemde en ileri seviyeye getirecek bir yol haritasını içermektedir. Bu vizyon, Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte yeni nesillere bırakacağımız en büyük mirasımız olacaktır” dedi.

Yüzyıllarca dinmeyecek coşku

Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen
Yüzyıllarca dinmeyecek coşku
Resepsiyona, Demirören Medya International GmbH Genel Müdürü Ahmet Karakaşlı ile Avrupa Yayınları Sorumlusu Ahmet Külahçı da katıldı.

Haberin Devamı

‘İLERLEMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ’
Şen ayrıca Türkiye’nin gelirine göre en çok yardım eden ülkelerin başında geldiğini belirttiği konuşmasında, Türkiye’nin gelecek yüzyılda da demokrasisi örnek alınan, sürdürülebilir bir kalkınma modelini benimsemiş bir ülke olarak ilerlemeyi sürdüreceğini kaydetti. Türkiye’nin AB’ye tam üye olmasının sadece Türkiye’nin değil, Almanya’nın da çıkarına olduğunu vurgulayan Şen, “Bu stratejik hedefimize ulaşmak için Almanya’nın bize destek vermesi esasen rasyonel dış politikanın gereğidir” şeklinde konuştu.
Türkiye ile Almanya arasında özel bir dostluk bağı olduğunu vurgulayan Şen, Almanya’da yaşayan 3.5 milyon Türk vatandaşının önemli bir rol oynadığına dikkati çekti. Almanya’daki Türklerin, tesis ettikleri kalıcı sosyal ve kültürel bağlarla, ikili ticari, ekonomik ve kültürel ilişkilerde üstlendikleri rollerin önemli olduğunu belirten Şen, ırkçılık ve ayrımcılığın bütün tezahürleriyle ortak mücadelenin önemli olduğunu ifade etti. Büyükelçi Şen’in konuşmasının ardından şef Howard Griffiths yönetimindeki İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası bir konser verdi.

Yüzyıllarca dinmeyecek coşku
Nürnberg Başkonsolosu Fatma Taşan Cebeci

Haberin Devamı

Yüzyıllarca dinmeyecek coşku

‘DEĞERLİ MİRASIN EMANETÇİLERİYİZ’
Nürnberg Başkonsolosluğu da Türk ve Alman konuklardan oluşan 400 kişinin katıldığı bir resepsiyon verdi. Nürnberg Belediyesi’nin tarihi toplantı salonunda düzenlenen resepsiyonda, şehitlerimiz ve 6 Şubat’taki deprem felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlarımız için saygı duruşunun ardından Türk ve Alman Milli Marşları okundu. Osman Öksüzoğlu (ney), Alberto Diaz (piyano), Can Ünlüsoy (perküsyon) tarafından Sultan Abdulaziz, Zeki Mehmet Ağa ve İsmail Dede Efendi’nin eserlerinden oluşan Türk Müziği dinletisinin gerçekleştirildiği, Sadık Kırıcı Müzik Grubu tarafından Atatürk’ün sevdiği Türküler söylendiği resepsiyonda Burak Kuru ile ekibinin folklor gösterisi ilgiyle izlendi. Resepsiyonda konuşan Başkonsolos Fatma Taşan Cebeci, şunları söyledi: “Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde yürütülen Ulusal Kurtuluş Savaşı, aziz milletimizin gösterdiği gayret, fedakârlık ve emsalsiz mücadele sayesinde zafere ulaşmış ve 29 Ekim 1923 tarihinde modern Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur. Cumhuriyet, Türk milletinin Atatürk önderliğinde onurlu duruşunun, vatan sevgisinin, egemenlik ve bağımsızlık iradesinin nadide bir nişanesi, aynı zamanda Ata’mızın kıymetli bir emanetidir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘En büyük eserim’ dediği değerli mirasın emanetçileri olarak, Cumhuriyeti ilelebet yaşatmak ve daima ileriye taşımak için hep birlikte gayret göstereceğiz.”
Yüzyıllarca dinmeyecek coşku

Haberin Devamı

Yüzyıllarca dinmeyecek coşku

Dr. Cebel Küçükkaraca
Yüzyıllarca dinmeyecek coşku
Berna Kılınç
Yüzyıllarca dinmeyecek coşku
‘DÖNÜŞÜMÜN SEMBOLÜ’
Schleswig-Holstein Türk Toplumu da 100’üncü yıl için bir kutlama etkinliği düzenledi. Etkinliğe, Schleswig-Holstein Türk Toplumu Başkanı Dr. Cebel Küçükkaraca, Kiel’de faaliyet gösteren Türk derneklerinin başkanları ve yöneticileriyle her yaştan çok yoğun bir katılım oldu. Etkinlikte konuşan Schleswig-Holstein Türk Toplumu Başkanı Dr. Cebel Küçükkaraca “Cumhuriyet, Türkiye’nin modern tarihinde dönüşümün sembolüdür. 1923 yılında kurulan Türkiye Cumhuriyeti, halkın egemenliği, laiklik ve demokrasi gibi temel ilkelere dayalı bir ulusal kimlik ve yönetim biçimi oluşturmuştur. Cumhuriyet rejimi, bütün vatandaşları yasa önünde eşit kabul eden, ayrıcalık tanımayan, devlet yönetimine eşit katılımı teşvik eden ve temel hak ve özgürlükleri koruyan bir sistemdir. Bu nedenle milli birlik ve beraberliği güçlendiren ve tüm vatandaşlarımızın paylaştığı, yararlandığı ve korumaya kararlı olduğu bir yönetim şeklidir. Çağdaş dünya insanı olarak Mustafa Kemal Atatürk’ü ve Cumhuriyetimizi bize kazandıran tüm değerli insanları, bir kez daha rahmet, saygı, şükran ve minnetle anıyor; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını dönümünü kutluyorum.” Program, Berna Kılınç’ın keman resitali ve Yücel Yıldız’ın ‘Kurtuluş Destanı’ adlı şiiri seslendirmesinin ardından Schleswig-Holstein Türk Toplumu Korosu’nun Atatürk’ün sevdiği şarkılardan oluşan mini konseriyle sona erdi.
Yüzyıllarca dinmeyecek coşku

Haberin Devamı

Yüzyıllarca dinmeyecek coşku

Başkonsolos Turhan Kaya
Yüzyıllarca dinmeyecek coşku

KRV Eyalet Parlamentosu Başkan Yardımcısı Rainer Schmeltzer

KÖLN’DE 29 EKİM COŞKUSU
Köln Başkonsolosluğu himayesinde Köln Belediyesi’nin en büyük salonu Gürzenich’te düzenlenen Cumhuriyet resepsiyonunda Başkonsolos Turhan Kaya davetlileri kapıda karşıladı. 100’üncü yıl programına siyasetçiler, iş insanları, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, spor dünyasından davetliler, Türk toplumunun ve Alman resmi yetkili kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Türk ve Alman milli marşların okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajı okundu. Kuzey Ren-Vestfalya Eyalet Parlamentosu Başkan Yardımcısı Rainer Schmeltzer, günün onur konuğu olarak yaptığı konuşmada Cumhuriyet’in 100’üncü yılını tebrik etti. Schmeltzer hükümet temsilcisi olarak Türkiye’yi ziyaret ettiğini belirten Schmeltzer, buradaki gözlemlerini de misafirlerle paylaştı. Ev sahibi olarak günün önemi üzerine Köln Başkonsolosu Turhan Kaya misafirlere selamlama konuşması yaptı. Gecede Betin Güneş şefliğinde ‘Cumhuriyet 100 Yaşında’ bestesini ilk kez konuklarla paylaştı. Türk Oda Orkestrası ve Korosu’nun sahne aldı gecede misafirlere Hatay mutfağından ikramlar sunuldu.

Yüzyıllarca dinmeyecek coşku

Haberin Devamı

Yüzyıllarca dinmeyecek coşku

Rotterdam Başkonsolosu Sevgi Kısacık

‘İKİNCİ YÜZYILA EMİN ADIMLARLA GİRİYORUZ’
Hollanda’nın Rotterdam kentindeki resepsiyona, Türkiye’nin Lahey Büyükelçisi Selçuk Ünal, Rotterdam Başkonsolosu Sevgi Kısacık, Amsterdam ve Deventer Başkonsolosu Muammer Hakan Cengiz, Rotterdam Belediye Başkanı Ahmed Aboutaleb, siyasetçiler, bürokratlar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile iş insanları katıldı. Resepsiyonda konuşan Başkonsolos Sevgi Kısacık, “Bugün en büyük bayramdır, kutlu olsun! Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk başta olmak üzere, kahraman silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Bir asırlık Cumhuriyetimiz, Atatürk tarafından gösterilen gelişmiş uygarlık seviyesinin ötesinde büyük mesafe kat etmiştir. Ülkemiz, sadece içeride sağlanan kalkınma ve atılımlarla değil, kendi bölgesinde ve küresel planda etkinliği, görünürlüğü ve katkıları sürekli artan, görüşleri aranan, barış, güvenlik ve istikrar için vazgeçilmez bir aktör olmuş ve uluslararası ortamda saygınlığı sürekli olarak artmıştır. Bununla gurur duyuyoruz! Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girdiğimiz bugün, Atatürk’ün çizdiği yol ve gösterdiği hedeflerin ötesine gitmeye olan inanç ve azmimiz 1923’teki kararlılık gibi güçlüdür. Devletimiz ve milletimizin yüksek çıkarlarını, hak ve hukukunu sarsılmaz biçimde koruyarak, yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız ve soydaşlarımızdan aldığımız güçle, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına emin adımlarla giriyoruz” dedi.

Yüzyıllarca dinmeyecek coşku

Yüzyıllarca dinmeyecek coşku

Yüzyıllarca dinmeyecek coşku
YALÇIN TURA’DAN DÜNYA PRÖMİYERİ
Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzüncü kuruluş yıldönümü kutlamaları kapsamında, çağdaş Türk müziğinin önemli bestecilerinden Yalçın Tura’nın piyano konçertosunun dünya prömiyeri Londra’da gerçekleştirildi. Londra Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen ve Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği tarafından desteklenen konserin konçerto bölümünde ünlü piyanist Pınar Çelik Warsi’nin, Londra Oda Orkestrası eşliğinde sergilediği muhteşem performans dinleyicileri büyüledi. Hasan Niyazi Tura’nın ‘Yüzüncü Yıl Tangosu’ ile açılış yapılan konser programı, Frederick Delius ve Ralph Vaughan-Williams gibi saygın İngiliz bestecilerin başyapıtlarıyla zengin bir müzikal dokuya sahipti. Hasan Uçarsu’nun 18. yüzyıl Osmanlı bestecisi Dilhayat Kalfa’nın zamansız başyapıtı ‘Evcara Saz Semaisi’nden esinlenerek bestelediği ‘Davetsiz Misafirler’ isimli arp konçertosu, geçmişle bugünü iç içe geçiren notları ile konser salonunu süsledi. Hasan Niyazi Tura’nın hicaz makamındaki coşku dolu Türk Dansları 3 nolu eseri ile biten ve dinleyiciler tarafından dakikalarca ayakta alkışlanan konser, Cumhuriyet’in 100’üncü yılının kalıcı mirasına yürekten bir saygı duruşu olarak tarihteki yerini aldı.

BAKMADAN GEÇME!