Yurt dışı oylarına en üst düzey koruma

Güncelleme Tarihi:

Yurt dışı oylarına en üst düzey koruma
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2018 12:54

Türkiye’de 24 Haziran’da yapılacak seçim için yurt dışında kullanılacak oylara, en üst düzey güvenlik uygulanacak. Oylar, her noktada oluşturulacak beş kişilik Sandık Saklama ve Ulaştırma Komisyonu’nun sorumluluğunda, beş kilide sahip özel bir odada tutularak, 24 Haziran’dan önce Türkiye’ye gönderilecek.

Haberin Devamı

YÜKSEK Seçim Kurulu (YSK) ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, ilk olarak 123 temsilcilikte Seçim malzemesini ve eksikleri tespit ederek, bu eksiklikleri diplomatik kargoyla misyonlara ulaştırdı. Seçim malzemeleri arasında en kritik ögeyi ise seçmenlerin iradelerini yansıtacakları oy pusulaları oluşturuyor. Seçime az bir süre kaldığı için oy pusulalarının basılması ve yurt dışındaki temsilciliklere gönderilmesinde farklı yollar izlendi.

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı 3 milyon 49 bin 65 seçmenin çoğunluğunun bulunduğu Avrupa ve Ortadoğu gibi yakın coğrafyalara diplomatik kargoyla gönderilen oy pusulaları, ABD, Avustralya ve Uzakdoğu’daki diğer noktalara herhangi bir gecikme olmaması için diplomatik kurye nezaretinde ulaştırıldı.
Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa, Hollanda, İngiltere, İsveç, İsviçre, Lüksemburg gibi Türk seçmenlerin yoğun bulunduğu Avrupa ülkelerine ise THY’ye ait uçakların charter seferleriyle pusulalar oy verme noktalarına götürüldü.

Haberin Devamı

Yurt dışı oylarına en üst düzey koruma

ÖZEL ODALARDA TUTULACAK
Yurt dışındaki oy verme noktalarına gönderilen oy pusulalarını, misyonlarda oluşturulan Sandık Saklama ve Ulaştırma Komisyonu karşılayacak. En çok oy alan üç siyasi partinin temsilcileri, misyondan 1 kamu personeli ve başkanlığını misyon şefinin (büyükelçi ya da başkonsolos) yaptığı söz konusu beş kişilik Sandık Saklama ve Ulaştırma Komisyonu, oy pusulalarını ve kullanılan oyları, tutanakla kayda alarak misyonda belirlenen beş ayrı kilidi bulunan özel odalarda tutacak. Bu odaların zindan kapılarına benzer bir kapısı olduğu belirtildi.
Üzerinde beş ayrı kilidi olan kapılar, komisyonda mensup beş kişiden 1’i dahi olmadığında açılmayacak şekilde tasarlandı. Kapılar, beş kişinin aynı anda bir araya gelmesi ile açılıp kapanabilecek.
Yurt dışı oylarının, 24 Haziran’dan önce yurda dönmesi gerektiği için yurt dışındaki tüm temsilciliklerde oy kullanma işlemi 19 Haziran’da sona erecek. Oy verme işleminin bittiği gün oyların tamamı komisyon tarafından kilitli odaya yerleştirilecek. 19 Haziran’ı takip eden günlerde yurt dışı oyları, farklı kanallarla yurda doğru yola çıkarılacak.
Mevzuata göre yurt dışı oyları, Türkiye’de seçimin yapılacağı ve devamında oy sayımının gerçekleştirileceği 24 Haziran’da Ankara’da sayıma hazır halde tutulacak. Uzak mesafelerdeki oylar diplomatik kurye ile Avrupa gibi Türklerin yoğun bulunduğu bölgelerden ise THY’den bu işe tahsis edilen 3 özel uçağın charter seferleriyle yurda götürülecek.

BAKMADAN GEÇME!