YİNE KARIŞTIRDI

Güncelleme Tarihi:

YİNE KARIŞTIRDI
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2012 14:46

Bu yıl yedincisi düzenlenecek olan Berlin Bienali kapsamında, Thilo Sarrazin’in göçmenlere ağır eleştiriler yönelttiği ‘Almanya Kendini Yok Ediyor’ adlı kitabını toplayıp, çöpe atmayı planlayan Çek sanatçı Martin Zet, Almanya’yı karıştırdı.

Haberin Devamı

Yakın tarihinde Nazi döneminde kitapların yakıldığı Almanya’da, yaklaşık 80 yıl sonra kitapların yok edilmesi, sanat etkinliği olsa da büyük tepki görmeye başladı.

‘Ateşle oyun’

Berlin Bianeli’nin ‘ateşle oynadığı’nı öne süren eleştirmen Sebastian Preuss, “Zet, galerilerde topladığı kitapları zorunlu olarak ziyaretçilere çiğneteceği aptalca eylemi, ‘Almanya yok ediyor’ diye tanımlıyor. Ancak kim, kimi yok ediyor sorusu sorulmalı. Çünkü Bienale ateşle oynuyor” dedi.

Derhal dursun

Potsdam’daki Moses Mendelssohn Merkezi Yöneticisi Julius H. Schoeps, bu etkinliğin derhal durdurulması gerektiğini savundu. Schoeps, “Utanç verici bir etkinlik” dedi. Eleştirilere yanıt veren Çek sanatçı Martin Zet, eyleminin kitap yok etme olmadığını ancak medyanın bu şekilde lanse ettiğini söyledi. Zet, sergilendikten sonra kitapların ne olacağına izleyicilerin kendisini karar vereceğini söyledi.

Sanatçı Martin Zet, 27 Nisan’da başlayacak Berlin Bienali kapsamında, 1.3 milyon satan Thilo Sarrazin’in ‘Almanya Kendini Yok Ediyor’ adlı kitabından en az 60 bin adet toplayıp, sergiledikten sonra geri dönüşüm için çöpe atmak istediğini duyurmuştu. Kitabın ‘anti-göçmen’ ve ‘anti-Türk’ eğilimleri teşvik ettiğini belirten sanatçı, “Belli bir noktadan sonra bir kitabın kalitesi veya neyi ele aldığı önemini kaybedip, Alman toplumunda bıraktığı etki önem kazanıyor. Kitap, ‘anti-göçmen’ ve özellikle de ‘anti-Türk’ eğilimleri ortaya çıkartıp körükledi. Ben insanlara bu kitabı pozisyonlarını belirlemek için bir araç olarak kullanmaların tavsiye ediyorum” demişti.

Bienal’dan açıklama:
Sanatçının amacı tartışma yaratmak

ELEŞTİRİLER üzerine Berlin Bienali’nden yapılan açıklamada, etkinliğin kitap yok etme anlamına gelmediği bildirildi. Açıklamada, “Martin Zet, farklı sebeplerle ‘Almanya Kendini Yok Ediyor’ adlı kitaptan uzaklaşmak isteyenlere çağrı yaparak, kitabı bir sanat etkinliğine bağışlamalarını istedi. Yapılan kitap bağış sayısına bağlı bir enstalasyon ortaya çıkacak. Martin Zet, bienal kapsamında izleyicilerle birlikte, bir kitabın nasıl sonuçlar doğuracağını tartışmak istiyor. Sanat etkinliği projesi, kitapları yok etmeyi planlamıyor. Proje kapsamında sanatçı. Yapılacak bağışlar ve kitapların transformasyonuyla birlikte, anti-göçmen ve kitabın içeriğindeki kutuplaşmaya karşı bir sanatsal direniş ortaya koyma hedefleniyor” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!