‘Yerin altında maden olduğu sürece, mücadele bitmeyecek’

Güncelleme Tarihi:

‘Yerin altında maden olduğu sürece, mücadele bitmeyecek’
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2023 11:15

RWE enerji şirketinin maden kömürü çıkarabilmesi için Lützerath köyünün boşaltılmasını engellemek isteyen göstericilerle polis arasında zaman zaman çatışmalar oldu. Yaralananların da olduğu Keyenberg’deki gösteriye İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg de katıldı. Thunberg, “Yerin altında kömür oldukça mücadelemiz sona ermeyecek” dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinde ‘Linyit köyü’ olarak bilinen Lützerath’da yaşayanlar, önde gelen enerji şirketlerinden RWE’nin maden kömürü çıkarabilmesi için tazminat alıp yaşadıkları yeri boşaltmıştı. Ancak iklim aktivistleri köydeki binaları işgal ederek yıkılmasını önlemeye çalışıyordu. Hafta içi polis işgalcileri bölgeden çıkarmak için müdahale etti. İş makineleriyle evler yıkılmaya başlandı. İklim aktivistlerine polis müdahalesi, Keyenberg’de düzenlenen gösteriyle protesto edildi. Polise göre 8-10 bin, organizatörlere göre 35 bine yakın aktivistin katıldığı göstericiler arasında İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg de yer aldı. Göstericilerin bariyerleri aşarak Lützerath köyüne doğru yönelmeleri üzerine polis müdahale etti. Çoğu maskeli olan bazı göstericilerin saldırmaları üzerine çevre aktivistleriyle polis arasında yer yer çatışmalar çıktı. Polisin uyarılarına kulak asmayan bine yakın gösterici bariyerleri aşarak Lützerath köyüne doğru koşmaya başlayınca polis göz yaşartıcı gaz kullanıp üzerlerine tazyikli su sıktı. Bazı göstericiler polisin coplu müdahalesi nedeniyle kafalarından yaralandı. Taşlı-sopalı saldırılar yüzünden bazı polislerin de yaralandığı açıklandı.

‘Yerin altında maden olduğu sürece, mücadele bitmeyecek’

‘Yerin altında maden olduğu sürece, mücadele bitmeyecek’

‘Yerin altında maden olduğu sürece, mücadele bitmeyecek’
POLİS ŞİDDETİNİ KINADI
Aktivistlere destek vermek üzere Almanya’ya gelen İsveçli 20 yaşındaki iklim aktivisti Greta Thunberg, enerji devi RWE gibi büyük şirketlerin insanlara davranışlarından dolayı sorumlu tutulması gerektiğini savunarak, tahliye politikasına destek veren Yeşiller partisini eleştirdi. Gösteri sırasında bir konuşma yapan Greta Thunberg, “Bugün Lützerath’ta 35 bin kişi var. Siz dönüşümsünüz, siz umutsunuz. Lützerath’ta olup bitenler Lützerath’ta kalmayacak. Maden hâlâ yerin altında, biz hâlâ buradayız, Lützerath hâlâ burada. Yerin altında maden olduğu sürece bu mücadele bitmeyecek, sona ermeyecek.” dedi. Enerji krizinde elde edilecek kömür için Lützerath’ın tahliyesine destek veren Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck (Yeşiller) ve Kuzey Ren Vestfalya Ekonomi Bakanı Mona Neubaur (Yeşiller) gibi politikacıların duruşlarını eleştiren Thunberg, “Buradaki kömür, fiyatları anında aşağı çekmeyecek. Her kim buna inanıyorsa, gerçeklikle bağını yitirmiş demektir” diye konuştu. Lützerath’a daha önce de geldiğini ancak o zamanlar çok daha farklı bir tablo olduğunu ifade eden Greta Thunberg, Alman polisinin aktivistlere karşı tutumunu kınadı.
‘Yerin altında maden olduğu sürece, mücadele bitmeyecek’

‘Yerin altında maden olduğu sürece, mücadele bitmeyecek’

‘Yerin altında maden olduğu sürece, mücadele bitmeyecek’
BAŞBAKAN WÜST’TEN ELEŞTİRİ
CDU’lu KRV Eyalet Başbakanı Hendrik Wüst, işgalcilerin polis tarafından Lützerath’tan uzaklaştırılmasını ve RWE’nin köyün altından maden çıkarmasına izin verilmesini savundu. Wüst, enerji krizi tehlikesinin yaşandığı bir dönemde bu imkândan yararlanılmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Yeşillerli Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck de Lützerath’ta maden çıkarılmasına izin verilmesini, bunun karşılığında da 2038 yerine 2030 yılında tüm maden ocaklarının kapatılmasını içeren sözleşmeyi savundu. Bu sözleşmenin altında imzası olan Habeck, göstericilere şiddetten kaçınma çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

6 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Aachen Polis Şefi Dirk Weinspach, “Yer altı toprak yapılarının ne kadar sağlam olduğunu bilmiyoruz. Oradaki hava akımının nasıl olduğunu da bilmiyoruz” diyerek durumun tehlikeli olabileceğine dikkati çekti. Weinspach, “Yer altı toprak yapılarının tahliyesinin ne kadar süreceği öngörülebilir değil. Çok dikkatli ilerlemek ve risk almamak da önemli olacak” ifadelerini kullandı. Yerleşim yerlerinin büyük ölçüde temizlendiğini açıklayan polis sözcüsü, “Bugün mümkün olan en kısa sürede tüm yapıları temizlemek istiyoruz” dedi. ‘Lützerath yaşıyor’ girişimi ise havalandırma sisteminin bulunduğu tünellerin 4 metre derinlikte olduğunu savunuyor. Polis, 300’den fazla kişinin olay yerinden ayrıldığını açıkladı. Olaylara karışan yaklaşık 70 kişinin kimliği belirlenirken, 6 kişi hakkında kolluk kuvvetlerine direnme ve mala zarar verme suçlarından dava açıldı.

BAKMADAN GEÇME!