Yaz sebzeler ucuzluyor

Güncelleme Tarihi:

Yaz sebzeler ucuzluyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2010 10:52

İzmir'de kuru soğan yüzde 49,92 oranında zamlanırken, yaz sebzeleri uzuclamaya başladı. Yeni

Haberin Devamı

TÜİK İzmir Bölge Müdürlüğü verilerinden yapılan hesaplamalara göre, kentte Nisan ayında fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 0,8 oranında artış kaydetti. Yani aylık enflasyon, yüzde 0,6 olan Türkiye ortalamasının 0,2 puan üzerinde gerçekleşti.

Kentin yüzde 7,72 olan yıllık enflasyonu da yüzde 6,87 olan ülke ortalamasından 0,85 puan fazla çıktı. İzmir'de Nisan ayındaki fiyat artışları 2009 yılının aynı ayına göre yüzde 11,18 olarak hesaplandı. Ülke genelindeki bu oran yüzde 10,19 olarak belirlenmişti.

KURU SOĞANDA ZAMMA DEVAM

İzmir'de Nisan ayının zam şampiyonu kuru soğan oldu. Ocak'ta yüzde 30,44, Şubat'ta yüzde 8,22, Mart'ta yüzde 15,09 oranında artan kuru soğan fiyatları Nisan ayında da yüzde 49,92 yükseldi. İzmir'de kuru soğan fiyatları Nisan ayında yüzde 47,08 olan Türkiye ortalamasından 2,84 puan daha fazla arttı.
Yeni sezon ürünlerin vitrinlerde yer almasıyla birlikte kıyafet de “zam listesi”nde yer aldı. Kadın eteği geçen ay yüzde 27,87, erkek gömleği yüzde 20,30 zam gördü. Etek ve gömlek fiyatları da ülke ortalamasının üzerinde arttı. Etek Türkiye ortalamasında yüzde 16,07, erkek gömleği yüzde 13,77 zamlanmıştı.
Domates fiyatları yüzde 24,52 artışla en çok zam gören üçüncü ürün oldu. Domatesin fiyatı, ülke genelinde ortalama yüzde 24,15 oranında yükselmişti.
Kırmızı ette yaşanan fiyat artışı ise iki aylık aradan sonra yine devam etti. Nisan ayında dana eti fiyatı yüzde 6,09 oranında yükseldi.

EN ÇOK BİBER, PATLICAN UCUZLADI

Nisan ayında yaz sebzelerinde yaşanan bollukla birlikte sivri biber ve patlıcan en çok ucuzlayan ürünler listesinin başını çekti. Sivri biber yüzde 45,96, patlıcan yüzde 42,41 oranında ucuzladı. İzmir'de biber ve patlıcan ülke ortalamasından daha fazla ucuzladı.

Kentte yumurta fiyatlarında da yüzde 6,42'lik bir düşüş yaşandı. Tire, Ödemiş ve Kiraz gibi ilçeleriyle Türkiye'nin önemli süt ve süt ürünleri üretim merkezlerinden biri olan İzmir'de, bir önceki ay yoğurt fiyatları ucuzlarken, Nisan ayında süt fiyatlarında yüzde 5,50'lik bur ucuzlama meydana geldi. İzmir'de geçen ay LPG fiyatlarında yüzde 3,30 indirim yapıldı.

“FİYATLAR, İHRACAT NEDENİYLE DE ARTIYOR”

İzmir Hal Müdürü İbrahim Çakan fiyat artışlarıyla ilgili AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, kuru soğanda yaşanan fiyat artışının tamamen arz-talep dengesinden kaynaklandığını belirterek, “Mal az, talep fazla. Soğan en çok tüketilen sebze türü” dedi.

Çakan, kuru soğanın İzmir'de ülke genelinden daha fazla zamlanmasını ise bu sebzenin İzmir'de fazla üretilmeyip, ağırlıklı olarak Bursa, Sakarya, Ankara ve Adana'dan getirilmesine bağladı.

Domatesin zam listesinde yer almasına ilişkin soru üzerine Çakan, “Geçen hafta itibariyle domatesin fiyatı da düşmeye başladı. Ama tabii aylık ortalamadaki artış daha çok ihracatla ilgili. Bölgemizden domates başta olmak üzere birçok sebzenin ihracatı çok yoğun olarak gerçekleştiriliyor” diye konuştu.

Çakan, havaların ısınmasıyla birlikte yaz sebzesi olan biber ve patlıcanın üretimindeki artış sonucu ucuzluk yaşandığını kaydederek, “Önümüzdeki dönemde özellikle sebze meyve fiyatlarında daha büyük ucuzluk bekliyoruz. Özellikle Haziran ayıyla birlikte fiyatlar epeyce düşer. İzmirlilerin önümüzdeki haftalarda daha da ucuz sebze meyve tüketebileceğini söyleyebiliriz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!