“Yaşanılan ülkeye ilgisiz kalınmamalı”

Güncelleme Tarihi:

“Yaşanılan ülkeye ilgisiz kalınmamalı”
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2012 12:36

AVRUPALI Türk Demokratlar Birliği’nin (UETD) Hollanda Şubesi tarafından düzenlenen Amsterdam toplantıları dizisinde bu kez “Sivil toplum kuruluşlarının başarıları, sorunları ve geleceğe yönelik perspektifleri” konusu ele alındı.

Haberin Devamı

Wissenkerke salonunda düzenlenen ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarından temsilcilerin katıldığı toplantıyı Rotterdam Başkonsolosu Togan Oral da izledi.

UETD Hollanda Başkanı Veyis Güngör’ün yönettiği toplantıya konuşmacı olarak katılan Rotterdam İslam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Özcan Hıdır, 1960’lı yıllardan başlayan göçün tarihsel sürecinden kesitler anlattı.

Hıdır, “Hollanda’da 50 yıllık tarihe sahip Türkler geldikleri ilk günden itibaren kurumsallaşmaya önem vermişlerdir. Bu Türklerin karakteristik özelliklerinden biridir” dedi.

Sivil toplum kuruluşlarının yapısal özelliklerinden de örnekler veren Doç. Dr. Özcan Hıdır, “İleriye sıçrayacağınız zemini iyi bilmek için tarih bilgisi ve geçmiş bilgisi çok önemlidir. Ortak sorunlarda birlikte hareket edilmeli. Yaşanılan ülkeye ilgisiz kalınmamalı. Başta siyaset olmak üzere bulunulan ülkedeki tartışmalar takip edilmeli. Yaşadığımız topluma katkımızı sorgulamalıyız. Halen göçmenlik tavrını üzerimizde taşıyoruz” diye konuştu.

Uyum politikalarıyla ilgili olarak “asimilasyon eğilimli entegrasyon politikaları” değerlendirmesini yapan Doç. Dr. Özcan Hıdır, popülist PVV (Özgürlük Partisi) lideri Geert Wilders’in marjinal bir alana oynadığını belirterek, “Hollanda’da yüzde 35 ile 40 arasında aşırı sağa bir eğilim var. Wilders bu alana oynuyor. İslamafobi partilerin oy kapısı oldu. Wilders’cılık Avrupa ülkelerinde mantar gibi türedi” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!