Yasakçıyı bıraktı, şikâyet eden Türk’ü çıkaracak

Güncelleme Tarihi:

Yasakçıyı bıraktı, şikâyet eden Türk’ü çıkaracak
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2019 15:46

Bild gazetesinin haberiyle kamuoyuna yansıyan ‘BMW’de Türkçe yasağı’ skandalında yeni bilgiler ortaya çıktı. BMW, Türk işçilere ana dil yasağı getiren ustabaşı yerine yasağın kaldırılmasını isteyen Murat Yılmaz’ı çıkışını vermek için ifadeye çağırdı.

Haberin Devamı

YAKLAŞIK 7 bin kişinin çalıştığı Alman otomobil devi BMW’de neler oluyor? Şirketin Münih’te bulunan Garching tesislerindeki bir biriminde ustabaşının 20 kişilik bir Türk işçi grubuna Türkçe yasağı koyduğu skandalının yankıları sürüyor. Skandal, Bild gazetesinin haberiyle pazartesi günü kamuoyuna yansımıştı. Habere göre fabrikanın bir biriminde vardiya ustabaşısı 20 Türk işçiyi önce aynı vardiyaya aldı. Ardından Türkçe konuşmalarını yasakladı. Türk işçiler ayrımcılık yapıldığı gerekçesiyle buna karşı çıktı. Ustabaşı, yasağın sadece iş esnasında değil, mola esnasında sosyal alanlarda da geçerli olduğunu söyledi. Gazetenin haberine göre iş yerinde diğer işçilerle yaşanan huzursuzluk nedeniyle Türkçe yasaklanmıştı. İşçiler bunun üzerine şirket yönetimine başvurdu ve yasağın kaldırılmasını istedi.

Haberin Devamı

Yasakçıyı bıraktı, şikâyet eden Türk’ü çıkaracak
SÖZCÜ: DERHAL HAREKETE GEÇTİK
Skandalın kamuoyuna yansıması üzerine BMW işletmeleri sözcüsü Jochen Frey, ‘RedaktionsNetzwerk’ adlı gazeteciler ağına bir açıklama yaptı: “Bize de intikal ettirilen, bir vardiya ustabaşımızın 20 kişilik Türklerden oluşan mesai grup arkadaşlarına, ‘Burada sadece Almanca konuşacaksınız’ talebi olmuş. Biz de bunu duyar duymaz işletme olarak derhal harekete geçip bu tür bir yasağın bırakın sosyal tesisleri kapsamasını, iş yerinde bile asla olamayacağını tüm birimlerimize anlaşılır, kesin ve net bir dille ifade ettik. Sadece herkesin katıldığı genel çalışma toplantılarında Almanca konuşulmasından yanayız. BMW işletmelerinde kurumsal olarak kesinlikle Türkçe konuşma yasağı hiçbir an gündemde olmadı ve olamaz. 120 milliyetten çalışanlarımızdan bir kişiye bile herhangi bir ayrımcılık veya ona benzer yasak olamaz. Böyle şeylere hiçbir zaman izin vermeyiz. Dışlamanın her türlüsüne de asla tahammül etmemiz söz konusu değil.”

KALDIRILMASINI İSTEYEN ÇIKARILACAK
Türkçe yasağını BMW yöneticilerine şikâyet eden Türkiye kökenli iş yeri temsilcisi Murat Yılmaz ise yaşananları Hürriyet’e anlattı: “İş yerinde 20 Türkiye kökenli arkadaş ustabaşının kendilerine Türkçe yasağı getirdiği şikâyetinde bulundu. Ben inanamadım. Ancak olayın doğru olduğunu görünce insan kaynaklarına bir mail yazıp gönderdim. Mailde, ileride fabrikada çalışan başka milletten işçilere de ana dil yasağı getirilebileceği tehlikesine dikkati çekip, Türkçe yasağının kaldırılmasını istedim. Ancak bir gelişme olmadı. Olayın kamuoyuna yansıması üzerine de iş yeri temsilciliği işten çıkış vermek için beni ifadeye çağırdı. Çıkışımı işçi temsilciliğinin oy çoğunluğuyla onayladığını öğrendim. Ben ifade vermeye gitmedim. Doğrudan avukatıma başvurdum. Türkçe konuşma yasağı getiren ustabaşı işinde kalırken, şikâyet ettiğim için beni işten çıkarmak istiyorlar.”

Haberin Devamı

Münih Başkonsolosu Mehmet Günay, Türkçe yaşasağıyla ilgili şikâyetin kendilerine de intikal etmesi üzerine BMW’den yazılı bilgi talebinde bulundu.

Yasakçıyı bıraktı, şikâyet eden Türk’ü çıkaracak

‘İŞE DÖNENE KADAR SUSMAYACAĞIM’
Şirket, geçtiğimiz şubat ayında da ayrımcılık suçlamalarına hedef oldu. Süddeutsche Zeitung gazetesinin haberine göre Ronny F. adlı bir işçi iş yerinde ırkçı ifadelerin günlük yaşamın bir parçası olduğu ve buna müdahale edilmesi için şirket yönetimi ile iş yeri temsilciliğine başvurdu. Ronny F. yardım beklerken ona da çıkış verildi. AK Parti milletvekili Mustafa Yeneroğlu ise bu olay üzerine Twitter hesabından şu mesajı paylaştı: “BMW bünyesindeki fabrikalarda ırkçılığa karşı çıkan bir çalışanın işten atılmış olması ürkütücü ve kesinlikle kabul edilemez. BMW Türkiye’nin de bu konuda tavır koyup ana şirketin ırkçılık iddialarının üzerine gitmesi ve çıkartılan işçinin iade edilmesine kadar susmayacağım.”

BAKMADAN GEÇME!