‘Yapmayın! Sınır dışı edileni işkence ve ölüm bekliyor’

Güncelleme Tarihi:

‘Yapmayın Sınır dışı edileni işkence ve ölüm bekliyor’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2021 11:20

Taliban’ın, Afganistan’ın çeşitli kesimlerini ele geçirmesine rağmen aralarında Almanya’nın da bulunduğu Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin, sığınma başvuruları kabul edilmeyen ve suç işleyen Afganların ülkelerine sınır dışı edilmesinde direnmesine tepki gösterildi.

Haberin Devamı

LÜKSEMBURG Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Hollanda ve Yunanistan’ın AB Komisyonu’na ortak bir mektup yazarak sınır dışıların durdurulmaması için uyarıda bulunmalarını eleştirdi. Asselborn, “Sınır dışı edileceklerin Taliban’ın eline geçmeyeceği garantisi yok. Bu yüzden Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer ile diğer üye ülkelerin Afganistan’a sınır dışında ısrar etmelerini anlamak da kabul etmek de mümkün değil” dedi. Başta Uluslararası Af Örgütü (AI) olmak üzere çeşitli yardım kuruluşları da AB ülkelerine sığınan Afganistan vatandaşlarının ülkelerine sınır dışı elemeleri planlarına sert tepki gösterdi. AI Almanya Genel Sekreteri Markus Beeko, “Şu anda Afganistan’a sınır dışı, uluslararası hukukla kesinlikle bağdaşmıyor. Almanya’da bu konuda şu anda federal hükümet ile eyaletler arasında onursuz bir masa tenisi oynanmaktadır” dedi.
ALMANYA DURDURDU
Afganistan’da büyükelçilikleri bulunan 8 AB ülkesi diplomatları tarafından hazırlanan bir raporda, şu aşamada Afganistan’a sınır dışıların durdurulması önerisinde bulunuldu. Taliban’ın ülkedeki etkisinin her geçen arttığına yer verilen raporda, sınır dışı edilecekleri işkence, hatta ölüm beklediğine dikkat çekildi.
Bu tartışmalar yaşanırken, Almanya, Afgan mültecilerin sınır dışı edilmesini geçici olarak durdurdu. Federal İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Afganistan’daki güvenlik tehdidinin göz önünde bulundurularak sınır dışı işlemlerinin durdurulduğu kaydedildi. Başbakan Yardımcısı Olaf Scholz, Afganistan’daki Alman askerlerine yardım eden Afganlılar ve ailelerinin Taliban’dan kurtarılması için çalıştıklarını söyledi. “Bu durumda olanların bir an önce ülkeden çıkarılması için işlemlerin hızlandırılması imkânlarını gözden geçiriyoruz” diyen Scholz, Afganistan hükümetiyle bu yönde görüşmelerin sürdüğünü açıkladı. 

BAKMADAN GEÇME!