Yangın tam bir muamma!

Güncelleme Tarihi:

Yangın tam bir muamma
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2008 21:32

Ludwigshafen Savcısı'na göre 9 Türk'ün öldüğü yangının nedeni tam bir muamma. Psikolog, iki kızın psikolojik travma sonucu "bir adam" uydurduğu görüşünde. Savcıya göre bir adam olsa bile, adamın kundaklama yaptığına ilişkin bulgu yok. Yangının bodrum merdivenlerinin başında çıktığı net, ancak nasıl çıktığı belirsiz.

Haberin Devamı

ALMANYA'nın Ludwigshafen kentinde 3 Şubat 2008 tarihinde çıkan ve 9 Türk vatandaşının ölümüne yol açan yangınla ilgili olarak dün yapılan basın toplantısında, Başsavcı Lothar Liebig çocukların ifadesini değerlendiren psikolog raporuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Başsavcı Liebig, çocukların bir adamı yangını çıkartırken gördükleri iddiasını geri çektiklerini, ancak bir adamı gördüklerini ısrarla söylediklerini belirtirken "Psikolok, iki kızın psikolojik travma sonucu bir adam uydurduğu görüşünde. Böyle bir adam olsa bile, adamın kundaklama yaptığına ilişkin bulgu yok" dedi.

Teknik hata yok

Frankenthal Başsavcısı Lothar Liebig 'Uzmanların raporuna göre yangın bodrum kattan çıktı. Bunun dışında yangının bodrum katının merdivenlerinin 1. ve 6. basamaklarının altından çıktığını da biliyoruz. Bu yangının, alan olarak çok dar bir yerde çıktığını da tespit ettik. Raporlara göre yangının büyümesi en az 15 dakika, en fazla ise 3 saat aldı. Yangın bodrum kattan çıkıp merdivenlerin oraya ulaştı. Bodrum kapısının kapalı olduğunu da tahmin ediyoruz. Belki de bu kapı açıldı ve bodrumda olan yangının aniden büyümesine ve tüm binayı sarmasına yol açtı. Binanın da merdivenlerinin ahşap olması, yangının hızlı büyümesine yol açtı. Bunlar, yangının başlamasından sonra neredeyse kesin olan bulgulardır. Bu yangına neden kim veya ne neden oldu? Bu konu üzerinde çok çalıştık. Yangının teknik hata sonucu çıkmadığı biliniyor. Ne elektrik hattından ne de bir elektrik cihazından çıkmadı. Yangının çıktığı noktada elektrik tesisatı yok. Ancak bu neden kesinlikle ihtimal dışıdır' diye konuştu.

Kundaklama ihtimali çok zayıf

Savcı Liebig ayrıca 'Bir diğer yangın çıkma ihtimali, ki bu da çok iyi araştırıldı, tabii ki bu yangının kundaklama sonucu çıkmış olup olmayacağı, yabancı düşmanı bir kundaklama olup olmadığı ihtimali idi. Uzmanların sonucuna göre ve çok geniş kapsamlı araştırmalara göre, bir kundaklamayı neredeyse ihtimal dışı bırakabiliriz. Ama yüzde 100 ihtimal dışı bırakamayız" dedi.Hiçbir şekilde yanıcı maddeye rastlanmadığını da söyleyen savcı "Üç ayrı araştırma yapıldı. Köpekler araştırdı, özel araştırmalar yapıldı, kimsayal araştırma yapıldı. Hiçbir araştırmada en küçük şekilde yanıcı madde kullanıldığını tespit edemedik. Bu yüzde 100 bir sonuç değildir. Çünkü tamamen ihtimal dışı bırakamyız. Ama tecrübemiz bunun çok çok zayıf bir ihtimal olduğunu gösteriyor' diye konuştu.

Nasıl çıktığı belli değil

'Bu geniş kapsamlı araştırmalar sonucunda, tam olarak yangının nasıl çıktığı konusunu söyleyemeyeceğim. Büyük ihtimalle, yangının ihmal sonucu çıktığını düşünüyoruz. Bunu da araştırdık. Ama özellikle yangının çıktığı yerde alevler çok etkin olduğu için, belki de muhtemel izleri yok etmiş olabilir. Bu merdivenlerin altında ne olduğunu da bilemiyoruz. Ama orada ne bulunduğunu da belirleyemedik. Belki de ilk başta iki-üç kıvılcım, buna neden oldu. Bodrum katta nasıl eşya olup olmadığı konusunda da kesin bir şey öğrenemedik. Bilgiler çelişkili. Belki de sigara izmariti atılmış olabilir diye düşündük. Ancak bir sigara izmaritinin böyle bir yangını çıkartabilecek enerjisi yok.'

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!