Yabancı gençler kabul görmüyor

Güncelleme Tarihi:

Yabancı gençler kabul görmüyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2007 17:23

Bavyera Eyalet Meclisi göçmen kökenli gençlerin sorunları ve entegrasyon konusunu tartıştı. Meclis Araştırma Komisyonu'nda göçmen kökenli gençlere yönelik çalışmalar yapan uzmanların görüş ve önerileri dinlendi.

Haberin Devamı

Bavyera Eyalet Meclisi entegrasyon üzerine yoğun çalışma başlattı. Mecliste düzenlenen "Entegrasyon Günü" etkinliğinin ardından dün de göçmen kökenli gençlerin sorunları Meclis Araştırma Komisyonu'nda masaya yatırıldı. Araştırma Komisyonu yabancı gençlere yönelik çalışmalar yapan uzmanların bu konudaki görüşlerini ve önerilerini dinledi.
Araştırma Komisyonu üyesi Linus Förster (SPD) ve Bernd Sibler (CSU) başkanlığında yapılan toplantıda özellikle Türk gençlerinin entegrasyonu konusunda büyük sorunlar yaşandığı dile getirildi. Komisyon üyesi Robert Sauter, 20, 30 yıl önceki Türk toplumunun Almanya’ya daha iyi uyum sağladığını, ancak 4 ve 5. kuşak Türkler de bu alanda bir gerileme yaşandığını belirtti ve uzmanlara bunun nereden kaynaklandığını sordu. Sauter, Türk toplumunda Batı kültürü karşıtı güçlerin gençler arasında etkili olduğunu söyledi.
KABUL GÖRMÜYORLAR

Toplantıda konuşan uzmanlar, Doğu Avrupa’dan gelen Alman kökenli gençlerin bile Alman toplumunda kabul görmediğini, onlara gerçek Alman gözüyle bakılmadığından yakındı. Toplumda kabul görmeyen ve dışlanan yabancı gençlerin topluma sırt çevirdiği ve kendisini göstermek için şiddete kadar varan davranışlara başvurduğu vurgulandı.
Türk gençleri üzerine araştırmalarıyla tanınan Dr. Ahmet Toprak, Bavyera’daki Türk gençlerinin kendini yaşadığı kente göre Münihli, Nürnbergli olarak tanımladığını, toplumda eşit haklara sahip olmak istediklerini, ancak bu eşit haklardan yoksun olduklarını anlattı. Toprak, Türk gençlerinin özellikle Bavyera’da topluma katılmalarının önünde sert bariyerler bulunduğunu, okul ve meslek eğitiminde, işyeri bulmada eşit muamele görmediklerini söyledi. Türk gençlerinin entegrasyon için istekli olduklarını, ancak eşitsizliğin bunu olumsuz etkilediğini vurgulayan Toprak, bu durumda entegrasyon karşıtı dernek ve kuruluşların devreye girdiğini anlattı. Toprak’ın bu görüşlerine bazı komisyon üyeleri tepki gösterdi. Komisyon üyeleri Toprak’a Türk gençleri arasındaki maço kültürün yaygın olup olmadığını ve Bavyera’da yabancı gençlerin entegrasyonu önünde ne tür bariyerler bulunduğunu sordu. Toprak Bavyera’da liseye giden Türk öğrenci sayısının öteki eyaletlere göre çok düşük olduğunu, Bavyera’nın yabancı gençlerin eğitimi konusunda geride kaldığını söyledi.
ETNİK DEÐİL

Toplantıya katılan Nürnberg Gençlik Dairesi yetkilisi Annette Dahms, sorunları etnik gruplara indirgemenin yanlış olduğunu anlattı. Dahms, özellikle Müslüman Türk gençleri sorunlu demenin hatalı bir yaklaşım olduğunu, işi, mesleği olmayan, evde sorun yaşayan gençlerin genellikle sorun yarattığını söyledi. Burada sorunun etnik kökenden değil, gençlerin içinde bulunduğu ve yaşadığı ortamdan kaynaklandığını belirten Dahms, bu şartlar altında yaşayan gençlerin de öfke ve tepkiyle kendisini göstermek istediğini kaydetti.
Bavyera Eyaleti Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Wolfgang Weber de Milli Gazete'nin haberine göre Milli Görüş’ün düzenlediği yaz Kuran kurslarına 20 bin gencin katıldığına dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!