Wulff : İslam Almanya'nın bir parçasıdır

Güncelleme Tarihi:

Wulff : İslam Almanyanın bir parçasıdır
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2011 12:48

CSU'lu İçişleri Bakanı Hans Peter Friedrich'in İslamiyetin Almanya'ya ait olmadığı yönündeki açıklamalarına sonra Alman Cumhurbaşkanı Christian Wulff, El Cezire'ye verdiği demeçte sözlerini yineledi. Wulff, “İslam Almanya'nın bir parçasıdır” dedi.

Haberin Devamı

Almanya'da CSU'lu Hans Peter Friedrich'in İçişleri bakanlığı koltuğuna oturur oturmaz İslam'ın Almanya'ya ait olmadığı yönündeki açıklamalarıyla başlayan İslam tartışması devam ediyor.

Alman Cumhurbaşkanı Christian Wulff, resmi ziyarette bulunduğu Katar'da, El Cezire televizyonuna verdiği demeçte, İslam'ın Almanya'nın bir parçası olduğu yönündeki ifadelerini yineledi. Daha önce, iki Almanya'nın birleşme töreninde aynı yöndeki açıklamaları nedeniyle Birlik Partili politikacılar tarafından eleştirilen Wulff, Arap dünyasına hitaben yaptığı konuşmada, bir dinin otomatik olarak terör ile irtibatlandırılamayacağını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Wulff, Müslüman göçmenlerin de Almanlar gibi eşit haklara sahip olduklarını ve ülkenin kalkınmasına katkı sağladıklarını belirtti. Wulff, ayrıca Avrupa ülkelerinin, Mısır, Libya ve Tunus'taki demokrasi talebiyle başlayan devrimci hareketleri destekleyeceklerini vurguladı. İnsan ve azınlık haklarını bu süreç içerisinde zarar görmemesi gerektiğini kaydeden Wulff, aynı zamanda radikal İslamcı gruplara, fırsattan yararlanmaları için şans verilmemesi gerektiğini de belirtti.

Öte yandan Birlik Partileri Meclis Grup Başkanı CDU'lu Volker Kauder de, çiçeği burunda içişleri bakanına destek verdi. Bir gazeteye demeç veren Kauder, “Ülkemizde yaşayan Müslümanlar Almanya'ya aittir ama İslam dini, toplumumuzu hiçbir zaman etkilemedi ve bugün de etkilemiyor. İslam Almanya'ya ait değildir” dedi. Aynı şekilde Meclis İçişleri Komisyon Başkanı Wolfgang Bosbach da Spiegel TV'ye verdiği demeçte, “Elbette ki, İslam ülkemiz gerçekliğinin bir parçasıdır ancak ülkemizin kimliği olduğunu söyleyemem” dedi.

CDU içinde Türkiye'nin AB üyeliğine destek veren Meclis Dışişleri Komisyon Başkanı Ruprecht Polenz ise, “Bir dünya dininin Almanya'ya ait olmadığını söylemek doğru olmaz” diyerek, Cumhurbaşkanı Christian Wulff'a destek verdi. Polenz, bunun aksi durumunda Almanya'da yaşayan 4 milyona yakın Müslümanın dinlerini kabullenilmediği hissine kapılacağını vurguladı Polenz, Alman anayasasında devletin dinlere tarafsız yaklaşacağının yer aldığını belirtirken, Cumhurbaşkanının sözleriyle, İslam'ın, tıpkı Hıristiyanlık gibi Almanya'yı etkilediğini kastetmediğini ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!