WDR'den geri adım

Güncelleme Tarihi:

WDRden geri adım
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2009 10:06

Köln'de 45 yıldır WDR bünyesinde Türkçe yayın yapan Köln Radyosu'na yönelik kısıtlama girişimleri gelen tepkiler yüzünden sekteye uğradı. Radyo yönetiminden, tepki yazıları gönderen bazı dinleyicilere verilen yanıtta pazar günleri Türkçe yayınlarının devam edeceği açıklandı. Ancak sabah yayınlarının kaldırılacağı bir kez daha vurgulandı.

Haberin Devamı

TÜRKÇE yayınlarını kısıtlama planıyla tepki toplayan Batı Alman Radyo ve Televizyon Kurumu'ndan (WDR) geri adım sinyali geldi. Türkçe yayınların da bağlı olduğu Funkhaus Europa Yöneticisi Thomas Reinke, bazı tepki maillerine gönderdiği yanıtta, "Pazar günleri yapılan Türkçe yayınlar kaldırılmayacak" açıklamasında bulundu.

Tepkiler etkili oldu

Oysa ilk açıklamalarda, hafta içi sabah yayınlarının tamamen kaldırılacağı akşam yayınlarının da bir saate çıkarılacağı kaydedilmişti. Haftasonu yayınlarının da birinin iptal edileceği diğerinin salt Almanca yapılacağı kaydedilmişti. WDR'den gelen bu yanıt, tepkilerin etkili olduğu şeklinde yorumlara neden olurken, açıklamada sabah yayınlarının kaldırılacağının yeniden vurgulanması WDR'in yayın süresini kısıtlama ve sabah yayınlarını tamamen kaldırma tutumunda ısrarlı olduğunu da ortaya koydu.

Destek bildirisi

Öte yandan Köln'de 20 civarında Türk kökenli sivil toplum kuruluşu temsilcisi Köln Radyosu için "Türkçe Radyomuza Dokunmayın!" başlıklı ortak bir bildiriye imza attı. Alevi İslam Dernekleri Birliği Başkanı Alişan Hızlı'nın girişimleriyle Bosporus Restoran'da düzenlenen toplantıda, Köln Radyosu'nun kısıtlama planlarını eleştiren Türk temsilciler, WDR yönetimine çağrıda bulunarak, "Yayın süresini kısıtlamayın. Sabah yayınları kaldırılmasın" çağrısı yaptılar.

Birlikte mücadele etmeliyiz

Sivil toplum kuruluşu liderleriyle biraraya gelmedeki amacın göçmen sorunlarına sahip çıkmak olduğunu ifade eden Alevi İslam Dernekleri Birliği Başkanı Alişan Hızlı, "Ancak hep birlikte olunca soranlarımızı çözebiliriz. 'Sen Alevisin, Sen Sünnisin, sen sağcısın, sen solcusun' diyerek bir yere varamayız. Eskiden kutuplaşmalar daha büyüktü. Çok şükür o dönemleri atlattık. Burada sorunlarımız ortak. Köln Radyosu 45 yıldır bizimle. Gelecek kuşaklarımız da bu radyoyu dinleyebilmeli. Şu anda Köln Radyosu uyuma yönelik ciddi yayınlar yapıyor. Sivil toplum kuruluşları olarak hep birlikte radyomuza sahip çıkmalıyız" diye konuştu.

Kimler imzaladı

"Türkçe Radyomuza Dokunmayın!" başlığıyla oluşturulan listeye şu isimler imza koydu:
- Türk İşadamları Dernekleri Federasyonu (TİDAF) Genel Başkanı Ahmet Serdar Yenice
- TEMA Almanya Başkanı Hayati Önel,
- NRW Türk Alman İşadamları Derneği (TDU-NRW) Temsilcisi Ali Balaban
- NRW Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD-NRW) Başkanı Orhan Bilen
- Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Genel Müdür Vekili Mehmet Yıldırım
- Milli Görüş Genel Sekreteri Oğuz Üçüncü
- Avrupa Türk İslam Birliği (ATİB) Genel Başkanı Selahattin Saygın ve Genel Sekreter Zeynel Besleney
- Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TD-IHK) Temsilcisi Mustafa Duran
- Müslümanlar Merkez Konseyi (KRM) Sözcüsü Bekir Alboğa
- Alevi İslam Birliği Genel Başkanı Alişan Hızlı
- Avrupa Döner Odası (EUDK) Genel Sekreteri İsmail Birol
- İslam Kültür Merkezleri (VIKZ) Temsilcisi Erol Pürlü
- Avrupa Elazığlılar Derneği Başkanı Mehmet Yıldırım
- Avrupa'da Giresun Derneği Başkanı Metin Çoban
- Malatyalılar Derneği Başkanı Hidayet Yiğit
- Avrupa Türk Caferiler Birliği Başkanı Mehmet Irmak
- Avrupa Ehlibeyt Federasyonu Başkanı Fuat Mansuroğlu

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!