‘Wagenkencht kendi partisini kuruyor’

Güncelleme Tarihi:

‘Wagenkencht kendi partisini kuruyor’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2023 11:37

Sol Parti’den aday olmayacağını aylar önce açıklayan Sahra Wagenknecht’in 8 Ekim’de Hessen ve Bavyera’daki seçimlerden sonra yeni partisini ilan edeceği ileri sürüldü.

Haberin Devamı

SOL Parti yönetimiyle ters düşen ve bir daha aday olmayacağını aylar öncesinden ilan eden Federal Meclis milletvekili Sahra Wagenknecht’in yeni bir parti kurma planını yıl sonundan önce gerçekleştireceği ileri sürüldü. Almanya’da yayımlanan günlük gazetelerden Bild, Sahra Wagenknecht’in, hâlâ “Karar bu yıl sonuna kadar verilecek” dese de, 8 Ekim’de Hessen ve Bavyera’da yapılacak Eyalet Parlamentosu seçimlerinden sonra yeni partiyle ilgili somut planını duyuracağına yer verdi. Gazetenin “Wagenknecht kendi partisini kuruyor” başlıklı haberinde, Sahra Wagenknecht’in daha fazla beklemeden yeni partisiyle politika sahnelerine çıkacağı yer aldı.

EN SEVİLEN ÜÇÜNCÜ POLİTİKACI
Almanya’da son dönemlerde yapılan kamuoyu yoklamalarında ‘en sevilen politikacılar’ sıralamasında SPD’li Federal Savunma Bakanı Boris Pistorius ile CSU Genel Başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder’in ardından üçüncü sırada yer alan Sahra Wagenknecht’in kuracağı partiye seçmenlerin büyük ölçüde destek vereceği de ortaya çıktı. INSA tarafından yapılan son kamuoyu yoklamasında, Wagenknecht’in partisine oy verebileceklerin seçmen oranının yüzde 25’i bulduğu, hatta bu oranın eski Doğu Almanya sınırları içinde oluşturulan yeni eyaletlerdeki seçmenler arasında yüzde 42’ye ulaştığı da kaydedildi. Bild gazetesi “Sahra’nın Ekim Devrimi” planına göre, Alman yatırımcıların ülkeden kaçışını engellemek ve yeni iş yerleri yaratılması için ekonomi ağırlıklı bir politika uygulamayı hedeflediğine yer verdi. Aynı zamanda savaş bölgelerine silah gönderme yerine barışın diplomatik kanalların devreye sokulmasıyla korunması ve sosyal adaletin sağlanması için dar gelirlilere daha fazla yardımda bulunulmasını planladığına da dikkat çekildi.

Haberin Devamı

WAGENKNECHT KİMDİR?
Sahra Wagenknecht, Alman bir anne ile İran kökenli bir babanın kızı olarak 16 Temmuz 1969’da eski Doğu Almanya’nın Jena kentinde dünyaya geldi. Bir süre büyükanne ve büyükbabasıyla birlikte Jena yakınlarında bir köye yaşadı ve ilkokula Doğu Berlin’de başladı. 1988 yılında liseyi Doğu Berlin’de bitirdi ve 1989 yılında eski Doğu Almanya’daki Sosyalist Birlik Partisi’ne (SED) üye oldu. Demokratik Almanya Cumhuriyeti (DDR) olarak bilinen eski Doğu Almanya 1990 yılında Federal Almanya Cumhuriyeti ile birleşince Jena Schiller Üniversitesi ile Berlin Humboldt Üniversitesi’nde felsefe ve yeni Alman edebiyatı öğrenimi gördü. Daha sonra da doktorasını yaptı. İki Almanya birleştikten sonra Sahra Wagenknecht 1991 yılında SED’nin yerine kurulan Demokratik Sosyalizm Partisi’ne (PDS) üye oldu. 2000 yılından itibaren PDS yönetiminde yer aldı. 2007 yılından itibaren de PDS ile WASG’nin birleşmesiyle oluşan Sol Parti yönetiminde. 2004-2009 yıllarında Avrupa Parlamentosu milletvekilliği yaptı. 2009 yılından beri de Federal Meclis milletvekili olarak görev yapıyor. 2015-2019 yıllarında da Sol Parti Federal Meclis Grubu Eş Başkanı olarak görev yapan Wagenknecht, parti yönetimiyle ters düştüğü için bundan aylar önce bir daha bu partiden milletvekili adayı olmayacağını ilan etti.

 

 

BAKMADAN GEÇME!