Waadtland yabancıya seçim hakkı vermedi

Güncelleme Tarihi:

Waadtland yabancıya seçim hakkı vermedi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2011 14:14

İSVİÇRE’nin Waadtland kantonu, yabancıların kanton seçimlerine katılması talebini reddetti. Önceki gün yapılan halkoylamasında sandığa giden seçmenlerin yüzde 69’u, kantonda yaşayan yabancılara kanton seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı tanınmasını öngören taslağa ‘Hayır’ oyu verdi.

Haberin Devamı

Oylamada sandıktan 108 bin 766 hayır oyu çıkarken, 48 bin 966 seçmen evet dedi. Girişimin mimarlarından, Waadtland Kanton konseyi üyesi Yeşillerli Raphael Mahaim, “Oylama sonuçları zamanın girişim için henüz olgunlaşmadığını gösterdi. Ama ben bu konu üzerine tartışmanın burada bitmeyeceğinden eminim” dedi. Girişime Sosyal Demokrat Parti (SP), Yeşiller ve Hıristiyan Halk Partisi (CVP) destek verirken, aşırı sağcı İsviçre Halk Partisi (SVP), Liberal Demokrat Parti (LDP), Hür Demokrat Parti (FDP), seçimlere katılmak isteyenler vatandaşlığa geçsin gerekçesiyle karşı çıktı.

BERN'DE OYLAMA
Başkent Bern’de Sol-Yeşil Komite tarafından hazırlanan, yabancıların belediye seçimlerine katılmasını öngören yasa taslağı ise 26 Eylül’de halk oylamasına sunulacak. Sol-Yeşil Komite, “Burada çalışan, burada vergi ödeyen ve çocukları burada okula giden, İsviçre demokrasisine göre belediye seçimlerine katılabilmelidir” diye bir yasa taslağı hazırladı. Sol Yeşil Komite yabancıların belediye seçimlerine katılmasıyla ilgili “Onlar inşaatta, cadde temizliğinde çalışıyorlar. Onlar olmadan Bern ekonomisi zorlanır. Onlara siyasi kararlara katılma hakkı vermemek, haksızlık olur” diyerek kampanya yürütüyor.

EN AZ 10 YILDIR

YAsA taslağı en az 10 yıldır İsviçre’de, 5 yıldır ise Bern kantonunda yaşayan yabancılara belediye seçimlerine katılma hakkı verilmesini öngörüyor. Halkoylamasında taslağa evet çıkması durumunda şartları yerine getiren yabancılar, hem belediye seçimleri için oy kullanabilecek hem de belediye seçimlerinde aday olabilecek. Sosyal Demokrat Parti (SP) ve Yeşiller’den oluşan Bern hükümet konseyi girişimi desteklerken, aşırı sağcı SVP ve EDU, Hür Demokratlar (FDP) ve BDP taslağa hayır oyu verilmesi yönünde kampanya yapıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!