Volkswagen tasarrufa gidiyor

Güncelleme Tarihi:

Volkswagen tasarrufa gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2023 10:33

Dünyanın en büyük otomobil markalarından Volkswagen, tasarruf programı üzerinde anlaşmaya vardı. İşçi sendikası ve işverenler şimdi milyarlarca Euro’luk paketin temel noktaları üzerinde anlaşma sağladı. Anlaşmaya göre idari personel giderleri yüzde 20 oranında azaltılacak. Ancak şirket zorunlu işten çıkarma yapmayacağını açıkladı.

Haberin Devamı

PROGRAMIN önümüzdeki yıl itibariyle kazançları 4 milyar Euro artırması ve 2026’ya kadar yılda 10 milyar Euro’ya çıkarması bekleniyor. Bu durumda satış getirisinin yüzde 3.4’ten yüzde 6.5’e yükselmesi bekleniyor. VW CEO’su Thomas Schaefer ‘Performans Programı’ paketini yaz aylarında duyurmuştu. Ekim ayının başından bu yana işçi sendikası ile müzakereler devam ediyordu. Eylül ayında sendika yüzde 6.5’lik hedef getiriye karşı çıkmıştı. Kaç kişinin işten çıkarılacağı konusu VW tarafından açık bırakıldı. Şirket sözcüsü, bunun kafa sayısıyla değil, maliyetlerle ilgili olduğunu söyledi. İşten çıkarmalar olmadan hedefe ulaşmak için erken ve kısmi emeklilik uzatılacak. İnsan Kaynakları Şefi Gunnar Kilian, gerekirse, her düzeyde seçici fesih sözleşmeleri de sunacaklarını söyledi. Bu kapsamında işe alımlar da durduruldu. Bu uygulama kasım ayının başından bu yana yürürlükteydi. İşçi sendikası başkanı Daniela Cavallo, tasarrufların büyük kısmının artık personel alanı dışında yapılacağını duyurdu. Malzeme ve sabit maliyetlere ek olarak, bu aynı zamanda satış ve ürün geliştirmeyi de içeriyor.

Volkswagen tasarrufa gidiyor
İKİ TARAF DA UZLAŞMADAN MEMNUN
CEO Schaefer, geçtiğimiz haftalarda, markanın bugüne kadar oluşturduğu en kapsamlı programı şekillendirmede önemli bir adım attıklarını belirtirken, “Çalışan tarafıyla yapılan anlaşma, izlediğimiz yolda hızla ilerleyebilmemiz için önemli bir adımdır” dedi. Sendika Başkanı Cavallo, ortaklaşa kararlaştırılan rotanın, çalışanlara tek taraflı olarak zarar vermeden uzun vadede rekabet gücünü güçlendireceğini söyledi ve “İş güvencemizde herhangi bir ücret kesintisine ya da azaltmaya izin vermedik” diye konuştu. Daha önce kararlaştırılan iş güvencesi de 2029 yılına kadar yürürlükte kalacak. Cavallo kısa bir süre önce yaptığı açıklamada, Volkswagen’in elektromobilitenin yavaş ilerlemesi, mevcut teslimat darboğazları, dijitalleşme baskısı ve Çin’den gelen yeni teknoloji rekabetinden oluşan ‘çoklu bir kriz’ ile mücadele ettiğini ve markanın buna karşı durması gerektiğini söylemişti.

BAKMADAN GEÇME!