Vize sorunu Türk-Alman ticaretini baltalıyor

Güncelleme Tarihi:

Vize sorunu Türk-Alman ticaretini baltalıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2010 10:48

Köln Başkonsolosluğu'nu ziyaret eden TD-İHK yetkilileri Türk-Alman ticari ve siyasi ilişkilerini masaya yatırdı. Türk işadamlarının yaşadığı vize sorunun da gündeme geldiği toplantıda bu sorunun çözümü için Alman işadamlarının desteğinin önemi vurgulandı.

Haberin Devamı

Türkiye ve Almanya arasındaki ticari ve siyasi ilişkileri geliştirmek amacıyla fikir alışverişinde bulunmak üzere Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TD-IHK) Yönetim Kurulu, TD-IHK Başkanı Dr. Rainhardt Freiherr von Leoprechting’in başkanlığında Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa’yı makamında ziyaret etti. Ziyarette TD-İHK Genel Sekreteri Suat Bakır ve Yönetim Kurulu Üyesi Hayati Önel de hazır bulundu.

Rekabet gücünü engelliyor

Almanya'nın Türkiye ile yaptığı ekonomik işbirliğinde özellikle Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'nin önemli bir rolü olduğunu söyleyen Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa, Köln'ün de Türk-Alman ekonomik işbirliğinde önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti. Almanya'da faaliyet gösteren büyük Türk firmalarının merkezinin de Köln'de bulunduğunu kaydeden Basa şunları söyledi: "TD-İHK'nın merkezi de Köln'de. Kendimize özel bir görev düştüğünü düşünüyoruz ve bu bağlamda TD-İHK ile yakın işbirliği içinde olma arzusundayız.

Vize, Türk işadamlarının rekabet gücünü engelliyor. Hem iş birliği yapıyoruz hem de rekabet. Bu gümrük birliği bakımından da 'tarife dışı engelleme' oluyor. İşadamlarına vize uygulanması Avrupa Birliği ve Türkiye arasında olan gümrük birliğine aykırı bir uygulama. Bu sorunların çözümünde Rainhardt Freiherr von Leoprechting gibi Alman işadamlarına büyük görev düşüyor ve kendisinin bu tür sorunları Alman kamuoyunda yüksek sesle dile getireceğine inanıyorum."

Sorunların üstüne gideceğiz


TD-IHK Başkanı Dr. Rainhardt Freiherr von Leoprechting ise Türkiye ile Almanya arasında güvenilir bir işbirliği olduğunu dile getirerek şöyle konuştu: "İki ülke arasındaki ekonomik işbirliği konusunda konsoloslukların önemli bir yeri var. Bunun için sizi ülkeler arasında yaşanan işbirliği ile ve plan ve projeler ile ilgili bilgilendirmek bizim için çok önemli ve mutluluk verici.

Özellikle Türk işadamlarının yaşadığı gerek vize sorunu gerekse diğer konularda elimizden gelen yardımı ve desteği vermeye çalışıyoruz. Fuarlarda son dakika vize sorunu yaşayanlar için de yeni gelişmeler var, ama genel vize sorununu ancak Alman Hükümeti çözebilir. Bu sorunun çözümünü eyaletlerden beklememek lazım. İşbirliğinin arttırılması ve ekonomik işbirliğinin canlanması için bu sorunları çözmek şart. Gerek TD-İHK gerekse Alman işadamları olarak Türk işadamlarının yaşadığı vize sorununun daha fazla üzerine gideceğiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!