Vinyet almayı unutmayın

Güncelleme Tarihi:

Vinyet almayı unutmayın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2008 20:57

Avusturya'da otoban ücretli ve Avusturya'ya girmeden "Vignette" denilen otoban bileti almak gerekiyor. Vinyetsiz seyahat etmenin cezası 150 Euro. Ayrıca araçta bir adet güvenlik yeleği bulundurulması ve farların gündüz de açık tutulması şart. Aman radarlara da dikkat.

Haberin Devamı

MÜNİH’ten yola çıkarken kaç kilometre yol yaptığımızı ölçmek için kilometremizi sıfırlıyoruz. Yaklaşık 50 km sonra İrschenberg virajı geliyor ve tabelalar sık sık hız sınırının 100 km olduğunu hatırlatıyor. Virajın hemen bitiminde ise İnntal kavşağı geliyor. Burada otoban Avusturya ve İtalya olmak üzere iki istikamete ayrılıyor. Feribotla İtalya üzerinden gidecek yolcuların sağda Brenner otobanını, Slovenya üzerinden Türkiye’ye gideceklerin ise Salzburg istikametini takip etmesi gerekiyor.

Yollar bakımlı

Avusturya’da otoban oldukça bakımlı ve güzel. Yemyeşil dağların arasından geçen otobanda yolculuk yapmak insana keyif veriyor. Ancak manzarayı seyrederken, dikkati elden bırakmamak gerekiyor. Avusturya’da otoyollar ücretli. Avusturya’ya girmeden önce mutlaka 'Vignette' denilen vinyet pulu alınması şart. Yol boyunca tüm benzin istasyonlarında vignette satılıyor. Gerçi Almanya Avusturya arasında artık sınır kapısı yok. Ama sınırdaki vignette gişesi 24 saat açık. Vinyet pulu olmadan seyahat etmenin cezası 150 Euro. Vinyetsiz seyahat eden araçlar uydu aracılığıyla merkezi sisteme kaydediliyor ve polis vinyet pulu olmayan aracı durdurup 150 Euro para cezası almadan bırakmıyor.

Üç tür vinyet var

Avusturya’da 10 günlük, iki aylık ve bir yıllık olmak üzere üç tür vinyet var. Otomobil ve 3.5 tona kadar olan minibüsler için 10 günlük vinyet ücreti 7.70 Euro, iki aylık 22.20 Euro ve bir yıllık ise 73.80 Euro. Motosiklet için 10 günlük vinyet pulu 4.40, iki aylık 11.10, bir yıllık 29.50 Euro. Sadece izin için bu güzergahı kullananların 10 günlük vinyet pulu alması en doğrusu. Avusturya’da Salzburg Villach arasında tünel ücreti olarak Tauern tüneli için 9.50 Euro, otoban bileti olarak ise 7.70 Euro, Karawanken tüneli için ise 6.50 Euro olmak üzere toplam 23.70 Euro yol ücreti ödüyoruz.

Cama yapıştırın

Vinyet pulunu aldıktan sonra içerden aracın sağ ön camına yapıştırmanız gerekiyor. Cama yapıştırılmayan vinyet geçerli sayılmıyor ve sürücü yakalandığı zaman yine 150 Euro para cezası alınıyor. Avusturya ayrıca otoyolda kaza veya arıza durumlarında giyilmesi için araçta bir adet reflektörlü güvenlik yeleği bulundurulmasını şart koşuyor. Araçta güvenlik yeleği bulundurmamanın cezası 40 Euro. Sınırdaki vinyet gişesinde güvenlik yeleği satılıyor. Güvenlik yeleğini sınıra gelmeden önce almak ise daha avantajlı. Çünkü sınırda bir güvenlik yeleğinin fiyatı 9.90 Euro. İtalya’dan gidecek yolcuların ise İtalya trafik kurallarına göre araçta bulunan her kişi başına birer güvenlik yeleği bulundurması şart.

Avusturya'da tüneller paralı

Avusturya bir tüneller ülkesi. Uzunluğu 5 ile 7 km arasında değişen tüneller yüksek ve geçit vermez dağları yarıp dağın öte yüzüne geçmemizi sağlıyor. Avusturya’da otoban ücreti yanında, bazı tüneller de paralı. Salzburg üzerinden Villach sınır kapısına giderken 6.7 km uzunluğundaki Tauern tüneli için tek geçiş ücreti 9.50 Euro. Bu ücret otoban üzerindeki gişede ödeniyor. Açık olan gişeler üzerinde yeşil ok işareti ve ayrıca hangi aracın hangi gişeye gireceğini gösteren tabelalar var. Tüneller genellikle tek şeritli ve özellikle yaz sezonunda tünel önünde uzun kuyruklar oluşuyor. Kaza veya içerde aracın arıza yapması durumunda tünel trafiğe kapanıyor. Bu gibi durumlarda çok sabırlı ve dikkatli olmak gerekiyor. Sınır kapısı Villach’ta 7.8 km uzunluğundaki Karawanken tüneli için ücret gişesi geliyor. Gişeye girişte yan taraflara konulmuş levhalar araca göre tünel ücreti listesini gösteriyor. Otomobiller için Karawanken tüneli tek geçiş ücreti 6.50 Euro, minibüs ve karavanlar için 9.50 Euro. Avusturya’da otoyollarda yer yer bakım ve onarım çalışmaları yapılıyor. Ayrıca çevreciler TIR trafiğini protesto etmek için bazen otobanı kapatarak gösteri yapıyor. Bu durumda yol saatlerce trafiğe kapanıyor.

FARLAR 24 SAAT AÇIK

Avusturya’da farlar gündüz de açık tutulmak zorunda. Farları yanmayan araçları polis durdurduğu zaman 15 Euro para cezası yazıyor. Uzun far veya yanlış ışık yakmanın cezası ise 5 bin Euro’ya kadar çıkıyor. Avusturya’ya girdikten kısa bir süre sonra tabelalar Wien Linz ve Graz Villach istikametini gösteriyor. Daha sonra Graz ve Villach yolu da ayrılıyor ve Villach tabelasının altında İtalya’nın (İ) Graz yazısının altında ise Slovenya’nın (SLO) işareti yer alıyor. Bu işarete şaşırıp Graz yolunu takip ederseniz Slovenya’ya Maribor kapısından girersiniz. Ancak yolu uzatmış olursunuz. O nedenle hep Villach istikametini takip etmek gerekiyor. Villach tabelasının altında Türkiye’yi yönüne işaret eden TR yazısı yer alıyor.


Sınır kontrolü yok

Avusturya’nın Slovenya’ya açılan Villach sınır kapısında sınır kontrolleri yok. Ayrıca Slovenya da Schengen’e girdiği için Villach’ta hiçbir kontrol olmadan Hırvat sınırına kadar gidiliyor. İlk pasaport ve gümrük kontrolü Slovenya’nın Hırvatistan sınırındaki Obrezje sınır kapısında başlıyor.

İnternetten bilgi alın

Trafiğe kapalı veya onarım çalışması yapılan yollar hakkında Avusturya Otomobil Kulübü (ÖAMTC) internet sayfasında anında güncel bilgiler veriyor. Yola çıkmadan kısaca www.oeamtc.at veya www.viamichelin.com internet portalından güncel duruma bir göz atmakta yarar var.

Radarlara dikkat

Tünel girişlerinde ve otobanların önemli noktalarında radarlar var. Bazı yerlerde 'Radar Kontrol' yazısıyla yolcular uyarılıyor. Özellikle tünel girişlerinde veya hız limitinin çok düşük verildiği yerlerde sabit radarlar bulunuyor. O nedenle hız limitine mutlaka uymak gerekiyor. Aksi takdirde trafik cezaları el yakıyor. Güvenlik kemerini takmamanın cezası 35 Euro. Hız limitini yüzde 30 aşan sürücülerin ehliyetine el konuluyor. Ölüm ve yaralama ile sonuçlanan kazalarda sürücü mahkemeye çıkarılıyor.

Benzin daha ucuz

Avusturya’da Almanya’ya kıyasla benzin fiyatı çok daha ucuz. 1 litre Diesel 1.30 Euro, benzin 1.30 Euro, süper 1.31 Euro. Alman Otomobil Kulübü ADAC tüm ülkelerle ilgili benzin fiyatlarını güncel olarak internet portalinde veriyor. ADAC’nin internet adresi şöyle: www.adac.de



AVUSTURYA’DA ÖNEMLİ TELEFONLAR: Araç arızasında Avusturya Otomobil Kulübü ÖAMTC. Tel: 120. T.C. Viyana Büyükelçiliği: (0043) 01-505 73 38. T.C.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!