Vergi kanunundaki düzenlemelere kabineden onay!

Güncelleme Tarihi:

Vergi kanunundaki düzenlemelere kabineden onay
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2022 11:14

Federal Kabine, son oturumunda vergi kanunundaki bazı değişiklikler öngören yasa tasarısını onayladı. En önemli değişikliğe göre vergi sistemi enflasyona göre ayarlanacak. Buna ek olarak, ev ofis ödeneği de artırılacak. Hükümet bunun yanı sıra daha adil bir gelir vergisi ölçeği getirerek ek yükleri hafifletmeyi amaçlıyor. Yeni yasal düzenleme Meclis’te oylanacak.

Haberin Devamı

YENİ düzenlemeye göre, vergiden muaf temel ödenek, yani vergi ödenmeyen gelir miktarı artırılacak. Federal hükümet şu anda 10 bin 347 Euro olan bu limiti, 2023 yılında 10 bin 632 Euro’ya ve bir sonraki yıl da 10 bin 932 Euro’ya yükseltmeyi planlıyor. ‘Spitzensteuersatz’ olarak adlandırılan yüzde 42’lik en yüksek vergi oranı da yukarı doğru kaydırılacak. Bu oran önümüzdeki yıl 61 bin 971 Euro’yu aşan gelirde ve 2024’te 63 bin 514 Euro’nun üzerindeki gelirde geçerli olacak. Federal hükümet, en üst gelir grubundan alınan 277 bin 826 Euro’luk daha yüksek servet vergisi oranı için limiti değiştirmek istemiyor.

GAZDAKİ KDV ORANI DÜŞECEK
Buna ek olarak, Ekim 2022’nin başından Mart 2024’ün sonuna kadar sınırlı bir süre için gazdaki KDV oranı düşürülecek. Bu süre için yüzde 19 yerine yüzde 7’lik indirimli oran geçerli olacak. Federal Meclis’teki koalisyon ortaklarının parlamento grupları için hazırlanan rapora göre, şirketlerin bu indirimi tüketicilere tam olarak yansıtması bekleniyor. Bu tedbirle, örneğin ithalat şirketlerini istikrara kavuşturmak için ekim ayından itibaren uygulanması planlanan gaz vergisi yoluyla tüketiciler üzerindeki yüklerin hafifletilmesi amaçlanıyor. Hükümetin yeni düzenlemesinde ayrıca özel konutların çatılarında daha fazla güneş enerjisi sistemi teşvik edilecek. Bu konuda vatandaşların genellikle bürokratik engeller nedeniyle fotovoltaik sistemler kurmaktan çekindiklerine dikkat çekildi. Yeni düzenlemeye göre teslimat ve kurulum için KDV kaldırılacak. Buna ek olarak, sistemlerin işletilmesinden elde edilen gelir belirli bir seviyeye kadar gelir vergisinden muaf tutulacaktır.

Haberin Devamı

EVDEN ÇALIŞANLARA DAHA YÜKSEK SABİT ORANLI VERGİ
Planlanan değişikliklerle birlikte çocuk parası da 2023’ten itibaren artırılacak. Buna göre ilk iki çocuk için aylık 18 Euro ve üçüncü çocuk için 12 Euro zam yapılacak. Bu durumda ilk üç çocuk için çocuk parası 237 Euro olarak tek tip olacak. Çocuk ödeneğinin de 2022 ile 2024 yılları için artırılması planlanıyor. Yaşlılık yardımı için yapılan harcamalar da özel harcamalar olarak tamamen vergiden düşürülebilecek. Gelecekte, evden çalışanlar daha yüksek bir sabit oranlı vergi ödeneği alabilecekler. Buna göre 600 Euro yerine 1000 Euro’ya kadar ev ofis ödenekleri mevcut olacak. Ev ofis ödeneği ile çalışanlar, kendi çalışmalarını vergiden düşemeseler bile evde çalışmanın ekstra maliyetleri için vergi indirimi alabilecek. Götürü meblağ, tüm vergi mükellefleri için geçerli olacak ve her 1200 Euro’luk harcamaların bir parçası olarak hesaplanacak.

BAKMADAN GEÇME!