Ve Berlin Duvarı ikinci kez yıkıldı

Güncelleme Tarihi:

Ve Berlin Duvarı ikinci kez yıkıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2014 00:00

25 yıl aradan sonra Berlin Duvarı ikinci kez ve törenlerle yıkıldı. 7 bin balon yerden göğe yıldız gibi aktı.

Haberin Devamı

ALMANYA pazar günü 25 yıl aradan sonra Berlin Duvarı’nı ikinci kez yıkmanın heyecanı ve coşkusunu yaşadı. Bir hafta süren etkinliklerden sonra

Ve Berlin Duvarı ikinci kez yıkıldı
duvarın yıkılış tarihi olan 9 Kasım pazar günü kutlamalar zirve yaptı. Berlin’in ana meydanlarından Gendarmenmarkt’ta 1821’de yapılan tarihi Konzerthaus’da klasik konser düzenlendi. Duvarın yıkılmasının mimarlarından eski Sovyetler Birliği son Devlet Başkanı Michail Gorbaçov, Polonya’daki özgürlük harekatı Solidarnoş sendikası lideri Lech Walesa, Macaristan eski devlet başkanı Miklos Nemeth konserin tarihi konukları arasındaydı. Birleşmenin başbakanı Helmut Kohl ile dışişleri bakanı Genscher hasta oldukları için gelemedi. Ama Alman devlet erkanı oradaydı. Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Başbakan Angela Merkel, bakanlar, müttefik ülkelerin büyükelçileri arasında Berlin Büyükelçimiz Hüseyin Avni Karslıoğlu...

ÖZGÜRLÜK HASRETİ

Klasik mimarinin şaheseri Berlin Konzerthaus’daki konseri birlikte izledim. 9 Kasım 1989 özgürlük coşkusunu bir kez daha yaşadım. Berlin Eyalet Başbakanı Klaus Wowereit, Berlin Duvarı, özgürlük hasreti korkudan daha güçlü geldiği için yıkıldı” dedi. Wowereit, Almanya ve Avrupa’da büyüyen aşırı sağ tehlikeye dikkat çekti. “Kin ve şiddetin bizde yeri yok” diye konuştu.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Avrupa’da sınırların kalkmasını, duvarın yıkılmasından sonraki en büyük kazanım olarak niteledi. Konserden önce duvara kurban gidenleri anan Başbakan Merkel, “Hiçbir şey aynı kalmak zorunda değil. Duvarın yıkılması rüyaların gerçek olabileceğini gösterdi” dedi.

BEETHOVEN’LE ZİRVE

Klasik konser, Berlin Konzerthaus orkestrasının Beethoven’in Fidelio adlı opera parçasından “Tanrım, bu nasıl bir an” adlı bölümle zirve yaptı. Beethoven bu parçasında Fransız Devrimi coşkusunu, erkek kılığına giren bir kadının özgürlük savaşçısı kocasını cezaevinden kaçırışını anlatıyor. Duvar döneminde sınırdan geçişi canlandırmak için müzisyenler farklı kapılardan sahneye ve salona girerek, “Oh Tanrım bu nasıl bir an” parçasını coşkuyla seslendirdi.

15 km duvar boyunca belirli aralıklarla dikilen 7 bin beyaz balon saat 19.00’dan itibaren peşpeşe havaya bırakıldı. Beyaz balonlar yerden göğe süzülen yıldız görünümü sundu. On binlerce insan bu görüntüyü izlemek için 15 km duvar boyunca tüm yol ve meydanları doldurdu. Duvarın yıkılışını simgeleyen balonların yükselişini kalabalık gruplar şampanyalar açarak ve zafer çığlıklarıyla kutladı. Brandendenburg Kapısı önünde ise kutlamalar tam bir halk şenliğine dönüştü. Şenlikte ünlü sanatçılar Udo Lindenberg, Peter Gabriel ve Daniel Barenboim sahne aldı. Havai fişekler atıldı. Meydanı dolduran on binlerce insan gecenin geç vakitlerine kadar duvarın yıkılışını kutladı. Berlin Duvarı ikinci kez yıkıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!