Vatikan'da kavga başladı

Güncelleme Tarihi:

Vatikanda kavga başladı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2013 17:37

Papa 16. BenediktJoseph Ratzinger’inistifasıyla sarsılanVatikan’da şimdi kimintahta oturacağı kavgasıbaşlarken, Ratzinger’inkomplo kurbanı mıolduğu da sesli olaraktartışılıyor.

Haberin Devamı

PAPA 16. Benedikt Joseph Ratzinger’in istifasının perde arkasını bütün dünya merak ederken, Papa’nın gizli bir komploya mı kurban gittiği soruları da sesli olarak tartışılıyor.

Papa Ratzinger’in istifasıyla ilgili bazı detaylar da kamuoyuna sızmaya başladı. Ratzinger’in pazartesi günü öğleden önce kardinaller toplantısına sunduğu istifasını Vatikan’da en güvendiği sırdaşlarından bile gizlediği, kardinallerin istifayı duyunca elektrik çarpmış gibi olduğu belirtildi.

YÜZÜĞÜNÜ GERİ VERECEK
28 Şubat’ta boşalacak olan kırmızı sarı renkli papa tahtına şimdi kimin oturacağı sorusu ve kavgası da başladı. Papa, 28 Şubat saat 20.00’de görevini bırakacak ve balıklı yüzüğünü geri verecek. Böylece Sedisvakanz denilen boş koltuk dönemi başlayacak.

Sedisvakanz gününden itibaren yeni papa seçilinceye kadar kardinaller her gün toplanacak ve adayları konuşup kulisler yapacak, koalisyonlar kuracak. Yeni papayı seçmek için yaklaşık 120 kardinal oy kullanacak. Papa Ratzinger’in oy hakkı ise yok.

EN ŞANSLI ADAYLAR
Papa koltuğuna adı geçen en şanslı adayların arasında Latin Amerikalı, Afrikalı, İrlandalı, Kanadalı ve İtalyan kardinallerin adı geçiyor.

En önemlisi de Latin Amerika ya da Afrika’dan bir papa çıkacak mı sorusu. Vatikan’dan dışarıya sızan bilgilere göre Latin Amerika’dan Sao Paolo başpiskoposu Odilo Scherer, Afrika kıtasından Nijerya kardinali Francis Arinze ile Ganalı Peter Turkson’un şansı yüksek görünüyor. 1932 doğumlu Arinze’den daha çok Papa’nın Afrikalı olması durumunda en şanslı adayın Peter Turkson olduğu konuşuluyor.

İtalyan aday arasında Mailand başpiskoposu filozof Angelo Scola, İrlanda kökenli Newyork başpiskoposu Timothy Dolan ve Kanadalı Marc Ouellet de şansı yüksek diğer adaylar.

Ne istedi ne oldu
SON zamanlarda zayıflayan ve çok dalgın olduğu gözden kaçmayan Papa’yı, geçen yıl Vatikan’da ortaya çıkan komplonun da çok yıpratıp zayıf düşürdüğü konuşuluyor. Geçen yıl Papa’nın baş hizmetçisi Paolo Gabriele, gizli belgeleri dışarıya sızdırmak ve Papa’ya ihanetle suçlanmış, ancak hırsızlıkla yargılanmış ve ceza almamıştı. Papa Ratzinger geçen yıl yine Vatikan müsteşarı Tarcisio Bertone’yi görevden almak istemiş, ancak daha sonra kendisine çalışmalarından dolayı teşekkür mektubu yazmak zorunda kalmıştı.

Papa'nın yüzüğü
Balıkçı yüzüğü, 14. yüzyıldan itibaren papaların resmi yüzüğü olarak kullanılıyor. Yüzüğün üst yüzeyinde papanın ismi yazıyor ve üzerinde İsa’nın havarisi Peter’i ayakta bir balıkçı teknesinde ağ çekerken gösteren kabartma bir resmi bulunuyor.

1843’e kadar papaların mührü olarak kullanılan yüzük, papa seçildikten sonra takılıyor, istifası ya da ölümünden sonra gümüş çekiçle parçalanıyor. Papanın eli değil, bu yüzük öpülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!