Vatandaşlık reformunda uzlaşma

Güncelleme Tarihi:

Vatandaşlık reformunda uzlaşma
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2023 12:24

Almanya’da hükümet partileri vatandaşlık yasasında uzlaştı. Buna göre; ırkçılık ve Yahudi düşmanlığı yapanlarla sosyal yardım alanlara vatandaşlık yolu kapatılırken, ‘misafir işçi’lere çifte vatandaşlığın yolu da tamamen açılmış oldu. Tasarının yaz tatilinden önce Bakanlar Kurulu’nda onaylanıp Federal Meclis’e sunulmasının beklendiği bekleniyor.

Haberin Devamı

ALMANYA’da SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetinin Alman Vatandaşlık Yasası’nda reform konusunda uzlaşmaya vardı. Süddeutsche Zeitung ve Bild gazeteleri, hükümetin 49 sayfadan oluşan Alman Vatandaşlık Hakkı’nda reform tasarısında uzlaştığına yer verdiler. Bild, hükümetin küçük ortağı FDP’nin ağırlığını koyması üzerine tasarıda değişiklik yapılarak, Yahudi düşmanlığı yapanlar ile eskiden ‘sosyal yardım’ ve ‘Hartz IV’ olarak bilinen ‘Yurttaş Parası’ alanların Alman vatandaşı olma yolunun kapatıldığına yer verdi. Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser de Süddeutsche Zeitung gazetesine verdiği demecinde, “Irkçılık, Yahudi düşmanlığı veya her türlü insan düşmanlığı vatandaş olmaya engeldir. Bu alanda kesinlikle tolerans göstermeyeceğiz. Bizim değerlerimizi paylaşmayanlar Alman vatandaşı olamazlar” diyerek, Bild’in bu yöndeki haberinin doğruluğunu ima etti.
Almanya’da dünyaya gelen göçmen kökenli çocuklara doğuştan Alman vatandaşlığı verilmesi ve ‘çifte vatandaşlık’ statülerinin kabul edilmesi ile ‘Gastarbeiter’ (misafir işçi) olarak bilinen 67 yaş üzeri göçmen kökenlilerin çifte vatandaş olabilmeleri için Almanca sınavından muaf tutulacakları da belirtildi.

Vatandaşlık reformunda uzlaşma

İçişleri Bakanı Nancy Faeser

Haberin Devamı

KATKILARI ÖDÜLLENDİRİLMELİ
Federal İçişleri ve Yurt Bakanı Nancy Faeser, ‘Vatandaşlık Hakkının Modernleştirilmesi Yasası’nın federal hükümetin en önemli projelerinden biri olduğunu söyledi: “Çoklu vatandaşlık mümkün olmalı ve Alman vatandaşlığına geçiş kolaylaşmalı. Birçok göçmen kökenli insan kendilerini Alman hissediyor ama kökenlerinin bulunduğu ülkeyle de ilişkilerini, bağlarını tamamen koparmak istemiyor. Bu insanlar gelecekte artık kimliklerinin bir bölümünden feragat etmeye zorlanmayacak. Biz, çoktan gerçekleşmesi gereken değişimi hayata geçirip birden fazla (çoklu) vatandaşlığa izin vereceğiz. Biz ‘misafir işçi’ neslinin ülkemize katkılarını da ödüllendirmek istiyor ve onların Alman vatandaşlığına geçmelerini mümkün mertebe kolaylaştırmayı hedefliyoruz.” Alman vatandaşlığına geçmenin Almanya’ya aidiyetin güçlü bir ifadesi olduğunun altını çizen Faeser, “Alman olan bizim özgürlükçü ve çoğulcu toplumumuzdaki yaşamı da kabullenir” dedi.

Haberin Devamı

8 YIL YERİNE 5 YIL
Ülkede yaşayan ve yeni gelecek göçmen kökenlilerin Alman vatandaşlığına geçmelerini kolaylaştırmak ve hızlandırmak hedefiyle hazırlanan tasarıda şu maddeler yer alıyor:
* Vatandaşlığa başvurmak için Almanya’da 8 yıl yasal olarak ikamet etmiş olma süresi 5 yıla düşürülecek.
* Çok iyi uyum sağlayan ve kendi geçimlerini sağlayanlar için bu süre 3 yıla düşürülecek.
* Ebeveynlerden birinin 5 yıldır Almanya’da yasal olarak ikamet etmesi halinde burada dünyaya gelen çocukları otomatik olarak Alman vatandaşlığı kazanacak. Ebeveynlerinin vatandaşlığını da koruyarak ‘çifte vatandaşlık’ hakkına sahip olacak.
* Uzun yıllardır burada yaşayan 67 yaş üzeri göçmen kökenlilerin Alman vatandaşı olmaları kolaylaştırılacak. ‘Misafir işçi’ nesli için yazılı Almanca dil testi uygulamasına son verilecek. Sadece sözlü görüşme yeterli sayılacak. Aynı zamanda eski vatandaşlıklarını korumalarına da izin verilecek.

Vatandaşlık reformunda uzlaşma

Adalet Bakanı Marco Buschmann

Haberin Devamı

SPD’li Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser ile FDP’li Federal Adalet Bakanı Marco Buschmann’ın öncülüğünde hazırlanan tasarının yaz tatilinden önce Bakanlar Kurulu’nda onaylanıp Federal Meclis’e sunulmasının beklendiği belirtildi.

BAKMADAN GEÇME!