Vatandaşlık parası arabuluculara kaldı

Güncelleme Tarihi:

Vatandaşlık parası arabuluculara kaldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2022 10:49

Almanya’da 2005 yılından bu yana yürürlükte olan ve ‘Hartz IV’ olarak adlandırılan sosyal yardım düzenlemesinin yerine geçecek olan ‘Vatandaşlık Parası’nın (Bürgergeld), önümüzdeki yıldan itibaren yürürlüğe girmesi planlanıyor.

Haberin Devamı

Vatandaşlık parası arabuluculara kaldı
EYALETLER Meclisi’ndeki oylamada Birlik Partileri (CDU/CSU) tarafından engellenmeye çalışılan sosyal reform taslağı, Federal Parlamento ve Eyaletler Meclisi’nden 16’şar temsilcinin yer aldığı ‘Arabulucu Komisyonu’na havale edildi. Yapılacak değişiklik önerileri Eyaletler Meclisi’nin önümüzdeki hafta yapacağı oturumunda onaylanırsa, ‘Vatandaşlık Parası’ ile ilgili yeni düzenleme 1 Ocak 2023’ten itibaren yürürlüğe girebilir ve devletin parasal yardım miktarları planlandığı şekilde artırılabilir.
Uzun süreli işsiz olanların tekrar çalışma hayatına kazandırılması amacıyla eğitim ve kalifikasyonu artırıcı bir dizi tedbir ve teşvikleri de öngören yeni ‘Vatandaşlık Parası’ düzenlemesi, ek gelirler için uygulanan muafiyet miktarlarında da değişiklikler içeriyor. Aylık yardım ödeneği tek başına yaşayan kişi için 53 Euro artırılarak 502 Euro seviyesine çıkacak. Yeni sosyal reform düzenlemesi uyarınca, kendilerini çalışma hayatına dönmeye adamaları hedeflenen işsizlerin geçim sıkıntısı çekmemeleri için yardım başvurusunda bulundukları tarihten itibaren ilk iki yıllık sürede ne mal varlıklarına bakılacak ne de oturdukları dairenin uygunluğuna veya büyüklüğüne dikkat edilecek.
Gerçi bu uygulama çok yeni sayılmaz. Koronovirüsün yol açtığı salgının patlak verdiği son iki yıllık süreçte de sosyal yardım alanların oturdukları konutun büyüklüğüne dikkat edilmiyor ve buna rağmen yardım alanlara gerek konut yardımında gerekse yakıt yardım ödeneklerinde herhangi bir kesinti yapılmıyor. Ancak bu kolaylık salgından doğan zorlukları aşmak içindi. Şimdi ise bu kolaylık, salgından bağımsız olarak tüm yardım alanlar için ödenek alma sürecinin ilk iki yılında uygulanmaya devam edecek.

Haberin Devamı

EV SAHİPLERİ DE YARARLANACAK
Söz konusu kolaylık, sadece kiracılar için değil, kendi dairelerinde oturan ve yardıma muhtaç konut sahipleri için de geçerli olacak. Mevcut ‘Hartz IV’ uygulamasına göre ise sosyal yardımla geçinen bir kişinin oturduğu dairenin büyüklüğü 50 metrekareyi geçmeyecek, iki kişi ikâmet ediyorsa konut büyüklüğü 60 metrekare, üç kişi için 75 metrekare ve dört kişi için 85 metre kare ile sınırlı olacak. Gerek kira gerekse yakıt yardımları da buna göre hesaplanıyor.

Haberin Devamı

YAPTIRIMLAR NE OLACAK?
Sosyal yardım alanlar, çalışma hayatına dönmek için kendilerinden beklenen eforu sarf etmemeleri halinde birtakım yaptırımlarla karşılaşabilecek. CDU/CSU’nun hayata geçirilmesi planlanan sosyal reform düzenlemesine ilişkin en çok eleştirdiği ve zayıf gördüğü nokta da bu. Söz konusu düzenleme, sosyal yardım ödeneğinden yararlanacakların bir yandan teşvik edilmesi öte yandan ise kişilere yönelik beklentilerin ve sorumlulukların artırılmasını öngörüyor. Sorumluluklarını yerine getirmeyenlerin ödeneklerinden kesinti yapılacak ancak kesinti miktarı daha az olacak. Yetkili daireler kesinti miktarını belirlerken, bir süre önce Federal Anayasa Mahkemesi’nin verdiği ve kesintilerin insani yaşam standardının altına düşmeyecek şekilde olması gerektiği yolundaki kararı baz almak zorunda olacaklar.

Haberin Devamı

İLK ALTI AY GÖZ YUMULACAK
Çalışma hayatına dönmek için kendisine yüklenen sorumlulukları yerine getirmeyenlerin yardım parasında hemen kesinti yapılmayacak, ilk altı ay göz yumulacak. İlk altı aylık müsamaha döneminde ancak iş ajansında görüşme amaçlı davete ikinci kez icap etmeyenlerin yardım parasında kesinti yapılabilecek. Bu dönemden sonra ayrıca iş arayışı için sarf edilen çabanın yetersiz olma, önerilen kalifikasyon eğitimlerine katılmama veya teklif edilen işlere gitmeme gibi durum ve ihmallerin devam etmesi halinde, kişilere yazılı uyarıda bulunulacak. Yapılan uyarılar yasal olarak bağlayıcı olacak. Bunun sonucunda yardım miktarında Federal Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda kesintiler yapılabilecek. Buna göre, tüm uyarılara rağmen sorumsuz tutumu devam eden kişilere yapılan yardım ödeneği kademeli olarak en fazla yüzde 30 oranında kesilecek.

Haberin Devamı

KİRA VE YAKITTA KESİNTİ YOK
Kira ve yakıt yardımlarında ise kesinti söz konusu olmayacak. Kesinti miktarı ilk etapta yüzde 20 civarında olacak. Mevcut ‘Hartz IV’ uygulamasında ise aynı durumda ilk etapta yardım miktarının yüzde 30’u kesiliyor. Yeni uygulamaya göre, hak sahibinin günlük yaşamını olumsuz etkilemesi, kişinin kendisinden beklenen sorumlulukları yerine getirmesi veya bunları yerine getireceğine inandırması halinde yardım ödeneğinde yapılacak kesintiden vazgeçilecek. Şimdiye kadar 25 yaş altındaki hak sahipleri için geçerli olan sertleştirilmiş kurallar yeni düzenlemeye göre geçerli olmayacak. Sosyal yardıma muhtaç olan 25 yaş altındakilerin ödeneğinde kesinti yapılmasını gerektirecek durumun oluşması halinde, Jobcenter isimli iş bulma merkezleri, hak sahibine danışma ve destek hizmeti sunmakla yükümlü olacaklar. Kişi, kendisine yapılan görüşme davetini sürekli ihmal etmeye devam ederse, Jobcenter yetkilileri söz konusu kişiyle görüşmek ve danışma hizmeti vermek üzere evine gidecek.

Haberin Devamı

- BİTTİ-

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!