Uzay kapsülü yarın fırlatılacak

Güncelleme Tarihi:

Uzay kapsülü yarın fırlatılacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2010 15:16

Amerikan şirketi SpaceX’e ait ve uzaya gidip gelebilecek ilk özel teşebbüse ait uzay kapsülü, öngörüldüğü gibi yarın fırlatılacak.

Haberin Devamı

Nasa’nın uzaya ulaşımı özel sektöre devretme programı çerçevesinde bugün yapılması planlanan ilk uçuş, Dragon kapsülünü yörüngeye taşıyacak Falcon 9 füzesindeki teknik arızadan ötürü yarına alındı.

SpaceX Başkanı Gwynne Shotwell yaptığı açıklamada, füzenin gövdesindeki bir kaynakta tespit edilen çatlak nedeniyle fırlatma işleminin ertelendiğini belirterek, eğer füzenin hava deliği değiştirilecekse fırlatma işleminin cumaya erteleneceğini kaydetti. İlk gösteri uçuşunda astronot taşımayacak Dragon kapsülü, yörüngeye 7 kişi ve malzemeyi götürebilecek ve 4 veya 5 saat sonra Pasifik Okyanusu’na iniş yapabilecek

Florida’daki Cape Canaveral’dan fırlatılacak kapsül, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki (UUİ) astronotlara ikmal sağlanmasında kullanılabilecek. NASA’nın COTS 1 adlı programı çerçevesinde uzaya gönderilecek uzay aracı, uzaya gidecek ilk ticari kapsül olacak. Deneme uçuşunu Haziran’da yapan Falcon 9 füzesi için de, yarınki uçuş, kapsülün taşınacağı gösteri amaçlı üç fırlatmadan ilki olacak.

Bu üç seyahat, fırlatma sistemi ve kapsülün bir bütün içinde yörüngede çalışma, atmosfere geri dönme, iniş ve Pasifik Okyanusu’na iniş kapasitelerini göstermeyi amaçlıyor. Nasa, Aralık 2008’de SpaceX ile COTS programı çerçevesinde, UUİ’ye 2016’ya kadar ikmal yapılması amacıyla en az 20 ton malzeme taşıyabilecek 12 kapsül sağlaması için 1,6 milyar dolarlık bir sözleşme imzalamıştı.

Nasa ayrıca, Orbital Space Corporation şirketine, ilk uçuşunu 2011’de yapacak Taruus 2 füzesiyle 8 fırlatma yapması için sipariş vermişti. Siparişin mali tutarı 1,9 milyar doları buldu. NASA’nın kendine ait üç mekiği ise, gelecek yıl servis dışı kalacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!