Uygarlığın anıtını dikiyor

Güncelleme Tarihi:

Uygarlığın anıtını dikiyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2012 12:49

Troisdorf'da yaşayan heykeltıraş Hidayet Taşan'dan büyük kültür projesi. Taşan, ilk insandan günümüze tüm medeniyetleri sembolize eden “Kültürler tarihi anıtı” adını verdiği bir esere başladı. Türk heykeltıraş, ağaçtan yapılmış toplam 80 sembolden oluşan anıtı iki buçuk yıla kadar bitirmeyi planlıyor.

Haberin Devamı

ALMANYA'nın Bonn kenti yakınlarındaki Troisdorf kasabasında yaşayan heykeltıraş Hidayet Taşan, insanlık tarihinin günümüze uzanan hikayesini anlatacak önemli bir anıt projesine imza atıyor. Türk heykeltıraşın “Kültürler tarihi anıtı” adını verdiği eserde, ilk insandan bu yana dünya tarihinde mihenk taşı olmuş kişi ve kültürlerin figürleri yer alacak. Altı ay önce başladığı projede şu ana kadar iki figürü hazır hale getiren Taşan, meşe ağacından yapılmış toplam 80 figürden oluşan on metre yüksekliğinde anıtı iki buçuk yıla kadar bitirmeyi planlıyor.

Dünyaya barış mesajı verecek
Çocukluğundan beri sanat, eski uygarlıkların bilimsel çalışmaları ve tarih konularına ilgi duyduğunu belirten Taşan, projesini şöyle anlattı:

“Anıttaki hikaye yaklaşık 34 milyon yıl öncesinden başlayacak. En alt evrimin birinci ve ikinci bölümünden oluşacak. Sonraki katlarda kültürlerin oluşumu, şehirleşme ve devletleşme gibi gelişmelerle günümüze kadar gelecek. Tüm bunların sembolik figürleri yer alacak. Modern mimarlığı sembolize eden gökdelen en üstte yer alacak. İçinde Türkiye'nin bulunduğu coğrafyadaki medeniyetler veya kişileri ele alan 6-7 kadar sembol de var. Bunların içinde Heredot, Göbekli Tepe, Çatalhöyük, Mevlana'yı sayabiliriz. Benim bu anıttaki amacım bir dünya barışı mesajı verebilmek. Günümüzde insanlığın işine yarayacak gelişmelerden çok savaş teknolojisine yönelme var. İnsanlar birbirlerini yok ediyorlar. Ama insanoğlunun tarihine baktığımızda, bugünlere geliş kolay olmadı. Yapacağım anıt bugünlere gelişin ne büyük gayretler sonucu olduğunu anlatacak.”

Sponsora ihtiyacım var
“Şu anda tüm masrafları ben karşılıyorum. İnsanlığa hizmet edecek çok büyük bir proje ve tek başıma altından kalkabilmem zor. Sponsora ihtiyacım var. Yaklaşık 200 bin Euro'luk bir maliyeti olacak. Bittikten sonra kullanımı için Bonn Eyalet Müzesi'nden teklif var. Görüşmeler sürüyor. Eğer olmazsa da ben Almanya'nın çeşitli kentlerinde ve yurt dışında bir çok ülkede sergilemeyi planlıyorum” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!