‘Utanç Duvarı’ kurbanları anıldı

Güncelleme Tarihi:

‘Utanç Duvarı’ kurbanları anıldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2023 12:21

Almanya’yı Almanya’dan, Almanları Almanlardan, Berlin’i Berlin’den ayıran, Batılıların ‘Utanç Duvarı’ Doğuluların “Faşizme geçit yok duvarı” olarak nitelediği Berlin Duvarı’nın inşasının 62’inci yılında kurbanlar unutulmadı.

Haberin Devamı

BAŞKENT Berlin’de Bernauer Caddesi’ndeki Berlin Duvarı Anıtı, ‘Casus takas köprüsü’ olarak bilinen ve Berlin ile eski Doğu Almanya’nın Potsdam kentini birbirinden ayıran Glienicker Köprüsü başta olmak üzere, 13 Ağustos 1961’de inşasına başlanan ve 9 Kasım 1989’da çökünceye kadar 28 yıl boyunca ayakta kalan 155 km uzunluğundaki Berlin Duvarı’nı aşmak isterken resmi verilere göre yaşamını yitiren en az 140 kurban için farklı yerlerde anma törenleri düzenlendi. Berlin Duvarı Anıtı’nda düzenlenen etkinliğe bazı politikacılar ile aralarında kurban yakınlarının da bulunduğu çok sayıda yurttaş katıldı. Berlin Ekonomi Senatörü Franziska Giffey, “Aradan bu kadar zaman geçmiş olsa da demokrasi ve özgürlüğün kendiliğinden var olmadığını hatırlatmak, iki Almanya’nın birleşmesi ve özgürlük için yaşamlarını yitiren insanları anmak, onları unutmamak çok önemlidir” dedi. Giffey, herkese demokrasi ve özgürlüğün korunması için kararlı bir biçimde mücadele etme çağrısında bulundu.

‘Utanç Duvarı’ kurbanları anıldı
‘İNSANLARI HAYATTAN KOPARDI’
Berlin Duvarı’nın geçtiği Teltow Kanalı’nda düzenlenen anma etkinliğine katılan Brandenburg Başbakanı Dietmar Woidke de eski Doğu Almanya’daki acımasız sistemden kurtulup özgürlüğe kavuşmak isteyen insanların yaşamlarından olduklarını hatırlatırken, “Bu insanlarımızı asla unutmayacağız” dedi. Thüringen Başbakanı Bodo Ramelow da “Duvarlar aileleri, dostları parçalayıp birbirinden ayırdı. İnsanları köklerinden, kökenlerinden kopardı. İnsanları hayattan kopardı. Çekilmez bir durum” açıklamasında bulundu.
‘Utanç Duvarı’ kurbanları anıldı
‘Utanç Duvarı’ kurbanları anıldı

 

 

BAKMADAN GEÇME!