Umutlar tükeniyor

Güncelleme Tarihi:

Umutlar tükeniyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2009 11:14

Karstadt mağazalar zincirinin sahibi Arcandor şirketi dün iflasını verdi. Aralarında Türkler'in de bulunduğu binlerce çalışan sokaklara dökülürken "İşimizi kaybetmek istemiyoruz" diye haykırdı. Başbakan Angela Merkel'den destek istedi. Karstadt'ın Kaufhof ile birleşmesi durumunda 5 bin kişinin işini kaybedeceği tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

ALMANYA'nın önde gelen turizm ve mağazalar zincirinin sahibi konumundaki Arcandor şirketi iflasını verdi. Bünyesinde yaklaşık 2 bin Türk'ün de çalıştığı Karstadt mağazasını bulunduran şirket, sürpriz bir şekilde Alman devletine ikinci kez kredi başvurusunda bulunmaktan vazgeçti. 437 milyon Euro'luk acil krediyi bulamayan Arcandor yetkilileri Essen Yerel Mahkemesi'ne başvurarak iflas işlemlerini başlattı. Daha önce Opel'in kurtarılması için krediyi onaylayıp güvence veren Alman hükümeti, Arcandor'un kredi talebine sıcak bakmadığını açıklamıştı. Dünkü gelişmelerin ardından yaklaşık binlerce Karstadt çalışanının son umutları da neredeyse tükendi.

5 bin kişi işini kaybedebilir

Verilen bilgiye göre Arcandor'un iflası bünyesindeki Karstadt, Primondo, Quelle ve Berlin'deki KaDeWe mağazasını etkileyecek. Thomas Cook, Primondo-Specialty Group ve HSE24 kanalı iflas işlemlerinin dışında kalacak. Arcandor'un 82 bin çalışanı bulunuyor. Bunların yaklaşık 30 bini ülke genelindeki 120 Karstadt mağazasında görevli. Uzmanlar, Arcandor'un şimdi Metro şirketiyle Karstadt ve Kaufhof mağazalarının birleşmesi için görüşmelerde bulunmasını bekliyorlar. Gerçekleşmesi halinde en az 30 Karstadt ve 10 da Kaufhof mağazasının kapanması gündemde. Bu durumda ise en az 5 bin kişinin işini kaybedebileceği açıklandı.

Merkel'den yardım istediler

İşlerini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalan yaklaşık 5 bin Karstadt çalışanı dün sokaklara dökülüp protesto gösterisi düzenledi. Frankfurt, Dresden, Wiesmar, Berlin, Köln, Potsdam, Leipzig, Hannover, Hamburg ve Bremen'de çalıştıkları Karstadt mağazalarının önünde toplanan yaklaşık 5 bin kişi Başbakan Merkel'den yardım istedi. Çalışanlar ayrıca halk arasında imza topladı.

Bu arada Federal Ulaştırma Bakanı Wolfgang Tiefensee, Arcandor işyeri işçi temsilciliğiyle yaptığı toplantından sonra “Arcandor çalışanlarının işletmenin kurtarılması için aldıkları aylığın bir bölümünden feragat etme önerisinde bulunmuşlar. Ayda 1300 Euro kazanan bir elemanın bu paranın 100 Euro'sundan feragat etmesi çok önemli ve anlamlıdır. Bu nedenle herkes elini taşın altına koyup bu durumda olan işletmeleri kurtarmalıdır” dedi.

İşimizi kaybetmek istemiyoruz

Dün Almanya'nın bir çok kentinde gösteri düzenleyen Karstadt ve KaDeWe mağazası çalışanları "İşlerimizi kaybetmek istemiyoruz” ve “56 bin işyeri söz konusu” gibi pankartlar taşıyarak endiyelerini dile getirdiler. Hamburg'un alış veriş merkezi Mönckebergstrasse'deki Karstadt şubesi önünde düzenlenen eyleme üç bin kişi katıldı. Ver.di sendikası Eyalet Başkanı Wolfgang Rose ve Hamburg Eyalet Parlamentosu Sol Parti milletvekili Norbert Hakbusch “Krizin baş mimarı bankalara milyarlar verilirken, Karstadt'ın 56 bin işyeriyle kaderine bırakılması kabul edilemez” dediler.

Durumumuz belirsiz

Yine Arcandor'a bağlı olan Almanya'nın en lüks mağazalarından Berlin'deki KaDeWe ile Berlin'deki Karstadt mağazalarındaki çalışanlar işsiz kalma tehlikesine karşı uyarı grevlerini sürdürdü. Uyarı grevine gidenler arasında bulunan Türk çalışanlar da geleceklerini göremediklerini ve işsizlik tehlikesiyle karşı karşıya kalmanın tedirginliğini yaşadıklarını ifade ettiler. KDW çalışanlardan Mine Tosun, mayıs ayı maaşlarına aldıklarını ancak daha sonra ki aylar için ne olacağını bilemediklerini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!