Uluslararası Tiyatro ‘Her şeye rağmen umut, kültür birleştirir’le başladı

Güncelleme Tarihi:

Uluslararası Tiyatro ‘Her şeye rağmen umut, kültür birleştirir’le başladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2022 15:03

Frankfurt’ta yaklaşık çeyrek asırdır faaliyet gösteren, dört yıl önce de merkezinde yine Frankfurt’ta kurulmuş olan ‘Güneş Tiyatrosu’ ekibinin yer aldığı bir ekibin yönetimine geçen Uluslararası Tiyatro (ITF-Internationales Theather Frankfurt), iki yıllık pandemi döneminin ardından ‘Her şeye rağmen umut / Kültür Birleştirir’ sloganıyla yeni sezonu başlattı.

Haberin Devamı

YENİ yönetim döneminde çok kültürlü bir kültür kurumu niteliğini sürdüren ancak bu arada programını Türkiye’den davet ettikleri ve Almanya’daki Türkiye kökenli sanatçıların çalışmalarıyla, özellikle de ‘Güneş Tiyatrosu’ ekibince hayata geçirilen eserlerle zenginleştiren ITF’nin yeni dönem programı Genel Sanat Yönetmeni Feramuz Sancar tarafından tanıtıldı. Açılış konuşmasında tiyatronun yönetimini devraldıkları 2018 yılında ağır bir borç yüküyle karşı karşıya kaldıklarını, tüm mekânların büyük masraflar gerektiren tadilata ihtiyacı olduğunu, düzgün bir ses ve ışık düzeni olmadığını belirten Sancar, ancak iki sezonda ‘olanaksız’ görüneni başardıklarını, yüzde 30’un altında olan etkinlik yoğunluğunu yüzde 50’nin üstüne çıkardıklarına işaret ettikten sonra, “Bu güzel bir rüya gibiydi. Ancak fazla uzun sürmedi ve kâbusa dönüştü. Pandemi dönemi geldi. Tam iki yıllık bir kayıp” dedi.

Haberin Devamı

‘BİZİ BİRLEŞTİREN BİZ DUYGUSU’
Ancak her şeye rağmen büyük bir gayretle tiyatroyu yeni döneme hazırladıklarını vurgulayan Sancar şöyle devam etti: “Burada bizi birleştiren şey ‘biz duygusu’. İşte tam bu duygu bize güç veriyor, bizi muhteşem bir aileye dönüştürüyor. Bir de ortak değerlerimiz bizi birbirimize bağlıyor. Çok kültürlülüğü, birlikteliği ve saygıyı yaşıyor, yaşatıyoruz. İşte bu duruş bizi her geçen gün biraz daha güçlü kılıyor. Bu nedenle siz tiyatro severlere şükran duyuyoruz. ITF’deki tüm projelerde bizim için her şeyden önce önemli olan şey toplumsal birliktelik. 2022-23 sezonunun sloganını ‘Her şeye rağmen umut / Kültür birleştirir!’ olarak kararlaştırdık. Vazgeçmeyeceğiz. Bu barbarlık döneminde vurdumduymazlıkla, dışlanmayla karşı karşıya kalan sanatçıların ve aykırı düşünenlerin yanında olacağız.” Tiyatro, müzikal, dans ve konserlerin yanı sıra bir de varyete gösterisi içeren programların tanıtıldığı özel gösterinin sunuculuğu ise ITF yönetiminden tiyatro oyuncusu Pınar Gürbüzer ve ITF’nin rejisörlerinden, kabaretist Aydın Işık üstlendi. Programda 2022-23 sezonun ilk döneminin programı bazıları bizzat sahneye çıkan sanatçıların sunumlarıyla, bazıları da perdeye yansıtılan video gösterisiyle tanıtıldı.

Haberin Devamı

Uluslararası Tiyatro ‘Her şeye rağmen umut, kültür birleştirir’le başladı
ITF ekibi ve aralarında Hessen Eyalet Milletvekili Turgut Yüksel (SPD) ve Frankfurt İl Genel Meclisi Üyesi Eyüp Yılmaz’ın (Sol Parti) da yer aldığı destekçileri yeni sezonun başlangıcını birlikte yaptılar.

BAKMADAN GEÇME!