Ulusal uyum planı mecliste

Güncelleme Tarihi:

Ulusal uyum planı mecliste
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2007 20:26

Almanya'da kabineden geçen Ulusal Uyum Planı'nı yarın mecliste. Planı Başbakan Angela Merkel savunacak. Sevim Dağdelen hükümetin sorumluluk almaktan kaçtığını savundu.

Haberin Devamı

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in başlattığı Uyum Zirvesi çerçevesinde hazırlanan ve bakanlar kurulu tarafından kabul edilen Ulusal Uyum Planı Federal Meclis'in yarınki oturumunda ele alınacak.

Ulusal Uyum Planı'nı hükümet adına Başbakan Angela Merkel savunacak. Ulusal Uyum Planı, 2006 yılının haziran ayında Merkel'in çağrısı üzerine toplanan Birinci Uyum Zirvesi sonrası süren bir yıllık çalışmadan sonra hazırlandı. Ulusal Uyum Planı çerçevesinde federal hükümet 150 projeyi hayata geçirme kararı aldı. Bunlardan bazıları şöyle:

UYUM KURSU: 600 yerine 900 saat kurs yapılacak. Kurslar, çalışma ajansları, genç göçmenlere yardım kuruluşları ve bölgesel ekonomi kurumlarının işbirliğiyle verilecek. Ayrıca, okuma yazma bilmeyenler için özel kurslar düzenlenecek. Kurs süresince çocuklara bakılacak.

DİL EÐİTİMİ: Şu anda Almanya'da yaşayanların Almanca öğrenmeleri desteklenecek. Çocukların yuvada Almanca öğrenmelerine özen gösterilecek.

HAMİ AÐI: Almanya genelinde göçmen kökenli çocuk ve gençler için bir hami ağı oluşturulacak. Bu hamiler çocuk ve gençleri destekleyecek.

OKULU BIRAKANLAR: Çeşitli nedenlerle okulu bitirmeden ayrılanlara 2. bir şans tanıyarak yeniden okula kazandırmak için çaba gösterilecek.

MESLEK EÐİTİMİ: Federal hükümet ekonomi kurumları ve işletmelerle birlikte gençlere nitelik kazandırmak için 40 bin meslek eğitimi yeri sağlayacak. Bu rakam 2010 yılına kadar 10 bin daha artırılacak.

MALİ DESTEK: Meslek eğitimi yapan öğrencilere BaföG olarak bilinen devlet kredisinin yanı sıra oturma izni verilmesi de kolaylaştırılacak.

ZORLA EVLİLİK: Zorla evlendirilenler için internet üzerinden bilgiledirme ağı oluşturulacak. Kadınlar evine sığınanlar desteklenecek.

VELİLER: Alman Türk Toplumu (TGD), Türk velileri çocuklarının eğitimini desteklemeleri için bir 'eğitim atağı' başlattı. Bu girişim desteklenecek.

SPORLA UYUM: Alman Olimpiyat Spor Birliği, 'Spor yoluyla uyum' adı altında bir program başlattı. Amaç göçmen kökenlilerin spora kazandırılması ve uyumun desteklenmesi.

FUTBOL: Alman Futbol Federasyonu (DFB), bir uyum ağı oluşturmak için harekete geçti. Yerel futbol kulüpleriyle ortak projeler üretilmesi hedefleniyor. Aynı zamanda Futbol Federasyanu hükümetle birlikte 'Uyanık olalım- ırkçılık ve ayrımcılığa karşı futbol' sloganı altındaki projeyi destekliyor.

MEDYA DESTEÐİ: ARD, göçmenlerin günlük yaşamlarını toplumsal gerçekler ışığında daha iyi yansıtmak için özel programlar hazırlıyor. Güney Batı Radyo Televizyonu (SWR) internette 'İslam Sözü' isimli programı başlattı. ZDF kültürlerarası diyaloğu geliştirmek için 'Cuma Forumu'nu hayata geçirdi.

HÜKÜMETE ELEŞTİRİ
Federal Hükümetin hazırladığı Ulusal Uyum Planına yönelik Sol Parti milletvekili ve partisinin Uyum ve Göç Politikaları Sözcüsü Sevim Dağdelen'den eleştiri geldi. Dağdelen, hazırlanan Ulusal Uyum Planında hükümetin sorumluluk almaktan kaçındığını ileri sürerek şöyle konuştu: 'Hükümet kendisinin yerine getirmesi gereken görev ve sorumlulukları sivil toplum örgütlerine aktarıyor. Hükümetin uyum konusunda samimi olmadığı da ortada. Uyum kursları için 60 milyon Euro ek ödeneğe ihtiyaç varken, hükümet bütçeden sadece 14 milyon Euro ayırdı. Bu da hükümetin uyum konusunda çok da istekli olmadığını gösteriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!