Ukraynalı mülteci tartışması

Güncelleme Tarihi:

Ukraynalı mülteci tartışması
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2022 10:12

Rusya’nın başlattığı savaş sonrası çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan yüz binlerce Ukraynalı, Almanya’ya sığındı. Ukraynalı mültecilere kucak açan Almanya’da resmi olarak sığınma başvurusu yapan mülteciler, farklı eyaletlere dağıtılarak ilk giriş yapılan eyaletlerin yükü azaltıldı. Ancak Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyalet hükümeti, Federal İçişleri Bakanlığı’na bir mektup yazarak mülteci kabulünü durdurmakla tehdit etti.

Haberin Devamı

Business Insider’da yer alan habere göre, Kuzey Ren Vestfalya, diğer eyaletlerin çoğunun yeterince Ukraynalı mülteci kabul etmediğinden şikâyet etti. KRV Aile Bakanlığı Müsteşarı Lorenz Bah, Federal İçişleri Bakanlığı’ndaki mevkidaşı Hans-Georg Engelke’ye gönderdiği mektupta duruma dikkati çekti. Bahr mektubunda, diğer eyalet hükümetlerinin kabul tesislerinde hâlâ kapasite olmasına rağmen ‘serbest kayıt sistemi’nde kabulü dondurduklarını yazdı. Bahr, “Sonuç olarak, şu anda Baden Württemberg, Kuzey Ren Vestfalya ve Saarland olmak üzere sadece üç eyalet, diğer eyaletlerden gelen nakillere açık ve bu nedenle Ukraynalı mülteci alımının büyük kısmını bunlar gerçekleştirmektedir” denildi.

Ukraynalı mülteci tartışması
‘DAYANIŞMA ÇAĞRISI YAPIN’
Bahr ayrıca, bu hafta içinde mülteci akımının en azından Kuzey Ren Vestfalya’da kapasiteleri aşacağına dikkati çekerken, “Bu eğilim değişmeden devam ederse, Kuzey Ren Vestfalya artık onları kabul edemeyecek. Bu da mültecilerin ülke çapında dağıtımının fiilen askıya alınmasına yol açacaktır” uyarısında bulundu. Ancak mektupta sadece Ukraynalı mültecilerin mi ima edildiği belirsiz kaldı. Bahr, İçişleri Bakanlığı’ndan ‘eyaletler arasında acil bir dayanışma’ çağrısı yapmasını ve federal hükümetten de yükümlülüklerini yerine getirmesini talep etti.

Haberin Devamı

ÜLKE ÇAPINDA DURURSA!
Ukraynalı mültecilerin kabulünün ülke çapında durdurulması, öncelikle çok sayıda mültecinin Almanya’ya giriş yaptıktan sonra ilk ulaştıkları Berlin, Hamburg ve Bavyera’yı etkileyecek. Böyle bir durumda mültecilerin artık barınma hakları olmayacağı ve binlercesinin evsiz kalma tehdidiyle karşı karşıya kalacağı vurgulandı. İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre, bugüne kadar Ukrayna’dan gelen 1 milyondan fazla mülteci polis tarafından kayıt altına alındı.

BAKMADAN GEÇME!