Ude: Almanya göç ülkesidir

Güncelleme Tarihi:

Ude: Almanya göç ülkesidir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2006 00:00

Almanya\'da Münih Yabancılar Meclisi’nin düzenlediği 9. Uluslararası Yaz Şenliği’nde konuşan Münih Büyükşehir Belediye Başkanı Christian Ude, “Berlin’de yapılan uyum toplantısı ile devletin zirvesindekiler geç de olsa Almanya’nın göç ülkesi olduğunu fark etmişlerdir. Geç de olsa bu büyük bir adımdır’’ dedi.

Haberin Devamı




Christian Ude
Almanya’nın Münih kentinde Yabancılar Meclisi’nin düzenlediği "Uluslararası Yaz Şenliği" coşkuyla kutlandı. Münih Anakent Belediye Başkanı Christian Ude, Almanya’nın 50 yıl sonra da olsa bir ‘Göç Ülkesi’ olduğunun anlaşılması ve kabül edilmesinin buruk da olsa sevindirici olduğunu belirterek, "Yabancısız bir Almanya düşünemiyorum.

Bu nedenle geç de olsa Berlin’de yapılan ‘Uyum toplantısı’ politikanın zirvesindekilerin Almanya’nın bir göç ülkesi olduğunu kavradıklarını gösterir. Ama uyumun yalnız yabancıların ‘şunu yap bunu yap’ emirleriyle olmayacağını bilmek lazım. Özellikle bazı kesimlerin ‘Almanca öğrenin yoksa sizi cezalandırırız’ tarzındaki korkutma politikalarını da kınıyorum. Uyum toplumun her kesiminin hoş görü ve tolerans gösterek yürüyecekleri bir yoldur’’ dedi.

Müslümanların da camisi olacaktır

Münih’te yapılması planlanan çifte minareli cami konusuna da değinen Christian Ude, "Kilise ve sinagog varsa cami de olacaktır. Nazilerin suikast girişimlerine karşı Yahudiler için yapılan ‘Yahudi Kültür Merkezi’ yakında bitecek. Sendling semtinde minareli cami yapımına karşı çıkan çevre halkı bunun yanlış olduğunu zaman içinde fark etmiş, son yapılan toplantıda olumlu oy kullanarak cami yapımına onay verdi.

Münih Belediyesi Şehir Meclisi de minareli cami için onay vererek Münih’in yabancı dostu bir şehir olduğunu gösterdi. Bundan gurur duyuyorum on binlerce Müslümanın yaşadığı bir şehirde cami yapımına karşı çıkmak yanlıştır. Bu konudaki olumlu gelişmeler için Münihlilere teşekkür ederim’’ dedi.

Münihliler ünlü Westpark’da yapılan şenlikte havanın da güzel olması nedeniyle geç vakitlere kadar değişik ulusların sunduğu yemekleri yiyip müzik dinleyip dans ederek şenliğin tadını çıkardılar.

Erkan MISIRLI / MÜNİH

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!