Üç Türk meclise girdi...

Güncelleme Tarihi:

Üç Türk meclise girdi...
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2011 10:06

Baden-Württemberg’den sonra dün yapılan Bremen eyalet seçimlerde deYeşiller ikinci bir zafer kazandı. Oylarını en çok artıran parti olan Yeşiller,CDU’yu arkasında bırakarak eyalette ikinci parti oldu. Türk kökenli adaylardanYeşiller’den Sülmez Doğan, SPD’den Mustafa Güngör ve Emin Şenkalparlamentoya girdi. Diğer Türk kökenli adayların durumu önümüzdeki günlerdetercihli oyların sayımının tamamlanmasından sonra belli olacak.

Haberin Devamı

ALMANYA’NIN Bremen Eyaleti’nde yapılan eyalet ve yerel seçimlerde Başbakan Angela Merkel’in partisi CDU büyük darbe yedi.

CDU’nun yüzde 6 oranda oy kaybettiği seçimlerden yüzde oy 38 oy oranı ile SPD’nin birinci parti çıkmasına rağmen, asıl seçim galibi yüzde 22,5 oy oranına ulaşarak ikinci parti olan Yeşiller oldu. Seçimlere katılımın sadece yüzde 54’te kaldığı seçimlerde Yeşiller Baden- Württemberg’den ikinci büyük çıkışını yaptı.

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra 65 yıldır kesintisiz SPD’li Senato ve Belediye Başkanları tarafından yönetilen tek eyalet olan Bremen’de bu gelenek dünde bozulmadı. Önümüzde dört yılda da eyalet, 2007’den beri olduğu gibi SPDYeşiller koalisyonuyla yönetilecek. Bremen Eyaleti’nde ilk kez 16 yaşındaki gençler oy kullandı.

ÜÇ TÜRK PARLAMENTODA
İlk sonuçlara göre SPD yüzde 38, CDU yüzde 20, Yeşiller yüzde 22,5, FDP yüzde 3, BIW yüzde 4 oy oranına ulaştı. 2007 seçimlerinde Mustafa Kemal Öztürk (Yeşiller), Şirvan Çakıcı (Sol Parti, sonra SPD’ye geçti), Mustafa Güngör (SPD) ve Emin Şenkal ile dört Türk kökenlinin bulunduğu 83 sandalyeli eyalet parlamentosuna dün yapılan seçimlerde Yeşiller’den Bremerhaven listebaşı adayı avukat Sülmez Doğan, tekrar SPD’li Mustafa Güngör ve Emin Şenkal parti listesi üzerinden girdiler.

Eyalet parlamentosuna aday diğer 29 Türk kökenlinin parlamentoya girip girmediği önümüzdeki günlerde tercihli oyların sayımının tamamlanmasından sonra belli olacak. Eyalet parlamentosu ile birlikte yapılan ilçe meclisleri oylarının sayımı da önümüzdeki günlerde yapılacak. 22 ilçe meclisi için toplam 38 Türk kökenli aday olmuştu.

PARLAMENTOYA GİREN TÜRK KÖKENLİLER

Mustafa Güngör (SPD):
33 yaşında. Bremen doğumlu. Bremen Üniversitesi’nde siyasal bilimler ve ekonomi okudu. 11 yıldır SPD üyesi. 2003-2007 arası Osterholz İlçe belediye meclisi üyeliği yaptı. 2007’de eyalet parlamentosuna seçildi. SPD parlamento grubunun eğitim politikası sözcüsü. Kendi kurduğu bir bilgi-işlem şirketinin sahibi.

Emin Şenkal (SPD):
39 yaşında. Bremen doğumlu. Lise mezunu. 1997’den beri SPD üyesi. 2003-2007 arası Huchting İlçe Belediye Meclisi üyeliği ve aynı zamanda partinin ilçe başkanlığını yaptı. 2007’de eyalet parlamentosuna seçildi. Lojistik şirketinde proje sorumlusu olarak çalışıyor. Partinin kültür politikası sözcüsü.

Sülmez Doğan (Yeşiller):
35 yaşında. Bremerhaven doğumlu. Braunschweig Teknik Üniversitesi’nde siyasal bilimler, sosyoloji ve tarih okudu. Ardından Bremen Üniversitesi’nde hukuk okudu. 2002-2006’da Celle Yüksek Eyalet Mahkemesi’ndeki çalıştın, 2007’de avukatlık yapmaya başladı. 2007’de Bremerhaven İl Belediye Meclisi seçimlerinde Yeşiller’in adayı olarak il meclisine girdi.

ADAYLARDAN BAŞKANA JEST
Türk kökenlilerin kurduğu Bremische Integrations Parti (Bremen Uyum Partisi) Genel Başkanı Levent Albayrak’a diğer adaylar güzel bir jest yaptı. Partinin adayları Schwachhausen semtindeki okulda kurulan sandıkta oy kullanmaya giderken kendisine eşlik ettiler. Daha kısa bir durum değerlendirmesi yapan partililer bağlı bulundukları mahallelerde oy kullanmaya gittiler. Albayrak, “Altı aylık yeni bir parti olarak çok kısa zamanda göçmenlerin gerçek istek ve taleplerini kamuoyuna duyurduk. Seçimlerin tüm Bremenlilere hayırlı olmasını diliyoruz. Siyasete yeni soluk kazandırdık. Tek amacımız göçmenlerin üzerinden değil, göçmenlerle işbirliği halinde siyaset yapılmasına katkı sunmak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!