Türkler yalnız değil

Güncelleme Tarihi:

Türkler yalnız değil
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2010 11:13

Türk ve İslam karşıtı gösteri yapmaya hazırlanan‚ Pro NRW‘ adlı aşırı sağcılara karşı Türkler'in yalnız olmadığını göstermek için SPD Genel Başkanı Gabriel, KRV Eyaleti'nde DİTİ'e bağlı cami dernek başkanlarını Berlin'deki Parti Genel Merkezi'nde kabul etti.

Haberin Devamı

ALMAN Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Siegmar Gabriel, aşırı sağcı "Pro NRW" adlı grup tarafından 26-28 Mart tarihleri arasında Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletindeki bazı camilerin önünde cami inşaatlarına karşı yapılacak gösteriler nedeniyle eyaletteki Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı bazı cami dernek temsilcileri ile görüştü. Eski eşi Türk ve bu evliliğinden bir kız çocuğu olan Gabriel, Berlin’deki SPD Genel Merkezi Willy-Brandt-Haus’da misafirlerini "Ben sizin eski eniştenizim" sözleriyle karşıladı.



Gabriel, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, "Pro NRW"nin gelecek hafta sonunda, önünde gösteri yapacağı camilerin dernek temsilcilerini davet ederek kendilerine, gelecek hafta sonunda bu camileri ziyaret etmeyi teklif ettiğini belirtti.

Haberin Devamı


Bu ziyaretlerle bu camilerde ibadet eden ve buluşan insanların yalnız olmadığı yönünde bir işaret vermek istediğini ifade eden Gabriel, aşırı sağcıların camilere karşı planladığı gösterileri skandal olarak nitelendirdi. Almanya’nın din özgürlüğü olan hür bir ülke olduğunu ve dinin, insanların güven ve iyi ilişkiler içinde olmalarına yardımcı olduğunu belirten Gabriel, bu nedenle bu tür kötü gösterilere karşı din özgürlüğünü savunacaklarını kaydetti.



Gabriel, ziyaretleri sırasında cami derneği temsilcileri ile konuşarak sorunları ve düşüncelerini dinleyeceğini ifade ederek, çifte vatandaşlığı da gerekli gördüğünü, bu yöndeki girişimlerin Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisi tarafından başarısızlığa uğratıldığını, her insanın kültürel köklere bağlı ve ihtiyacı olduğunu kaydetti. Vize uygulamasının da konuşulduğunu belirten Gabriel, bu konuda İspanya’nın yaptığı gibi, Türklere sürekli bir şekilde vize başvurusunda bulunmamaları için 5 yıllık vize verilebileceğini, Türkiye ve Avrupa arasında gelecekte hiçbir şekilde vizeye ihtiyaç duyulmamasını ümit ettiğini söyledi. Alman ve Türkler'in evlenmelerinin de kolaylaştırılması gerektiğini ifade eden Gabriel, aile birleşimi kapsamında Türkiye’den Almanya’ya gelecek eşlerin dil sınavının da Türkiye’de değil, Almanya’da yapılması gerektiğini kaydetti. Gabriel, Almanların, Türklerin misafirperverliği konusunda çok şey öğrenebileceğini sözlerine ekledi. Mülheim Camisi sözcüsü Onur Dönmez de, Gabriel’e kendilerini kabul ettiği için teşekkür etti. Dönmez ayrıca, Türklerin aşırı sağcıların yapacağı gösterilere karşılık vermemesi ve sakin olması yönünde çağrıda bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!