Türkiye'ye yavaş gidin, güvenli varın

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeye yavaş gidin, güvenli varın
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2009 17:18

Karayolundan Türkiye’ye tatile gideceklere uyarı: Pasaportsuz yola çıkmayın, hız sınırını aşmayın, yanınıza fazla para almayın.

Haberin Devamı

HÜRRIYET Sıla Yolu ekibi olarak karayolundan Türkiye’ye gidecek Avrupalı Türkler için bu yıl da ülke ülke dolaşarak en son bilgileri topladık. Almanya’nın Frankfurt kentinde başlayan yolculuğumuz Avusturya, Slovenya, Hırvatistan, Sırbistan, Makedonya, Yunanistan, Bulgaristan, Macaristan, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti’nden geçti. Türkiye’ye girişte ise mevcut 5 sınır kapısı olan Kapıkule, Ipsala, Hamzabeyli, Pazarkule ve Dereköy hakkında bilgi edindik. Özellikle yenilenen ve modern hale gelen Kapıkule’de ve Bulgaristan’da sürücüleri bu yaz sezonunda nasıl bir manzara beklediğini araştırdık.

SİZİN İÇİN ARAŞTIRDIK

Yetkililerle görüşüp gümrük kapılarındaki işlemleri, otoyollardaki inşaat çalışmaları, hız ihlalinde verilecek cezaları, otoyol ve akaryakıt ücretlerini, sürücüler için hangi güzergahın daha avantajlı olduğunu ve otoyol üzerindeki benzincilerdeki yiyecek-içecek fiyatlarını inceledik.

ÜLKE ÜLKE BİLGİLER

Tüm bu bilgileri internet sayfamızda bulabilirsiniz. Bunun için sadece yukarıda merak ettiğiniz ülkenin üzerine tıklamanız yeterli. Önemli bilgilerin yanı sıra fotoğraf, video veya harita gibi malzemelerden de faydalanabilirsiniz.

PASAPORTSUZ YOLA ÇIKMAYIN

Büyükelçilik yetkilileri, “Bir çok uyarıya rağmen pasaportsuz, sadece kimlik kartıyla yola çıkan var. Yola
çıkmadan önce herkes pasaportunu ve geçerlilik süresini kontrol etmeli” uyarısında bulundular.

ALTINLARA DİKKAT

Türkiye’ye gidiş ve dönüşte bir yolcunun yanında taşıyabileceği para miktarı kısıtlı. Ülke yasalarının belirlediği miktarın üzerinde para taşıyıp bunu beyan etmeyenlere ceza kesiliyor. Türkler’e yönelik yapılan bir başka uyarı ise düğün takıları ile ilgili. Altın gibi ziynet eşyaları gümrüğe tabi olduğu için belirtilmediğinde el konuluyor.

FİŞ İSTEMEYİ UNUTMAYIN

Yolculuk boyunca yapacağınız bütün ödemeler için fiş istemenizi tavsiye ediyoruz. Bazı benzin istasyonları
veya otoban gişelerinde yolculardan fazla para istendiği haberleri alıyoruz. Ancak fiş alınması durumunda sizden alınan miktarı belgelemiş olursunuz. Alışveriş sonrası para üstünü saymakta da büyük fayda var.

HAFTA İÇİN YOLA ÇIKIN

Uzmanların yaptıgı açıklamaya göre trafik kazalarının ana nedeni uykusuzluk ve aşırı sürat. İzin sezonunda otoyollarda özellikle cuma ve cumartesi günleri yoğun trafik oluyor. Sınır kapılarında uzun kuyruklar oluşuyor. Uzmanlar, “Rahat bir yolculuk yapmak isteyenlere tavsiyemiz, trafiğin daha az olduğu hafta içi yola çıkmaları” diyorlar.

ARACINIZI BAKIMA SOKUN


Yolculuk öncesi aracı bakıma sokmakta fayda var. Bir çok Türk aile, araçları yolda arızalandığı için periyan oluyor. Ayrıca bakımdan geçmiş bir araç kaza riskini azalttığı gibi, üzücü kayıpların yaşanmasını da önler.

BU BELGELERİ KONTROL EDİN

- Pasaport (Yolculuk yapan herkesin pasaport ve oturma süresini kontrol edin.
Tahrip olmuş pasaportla yola çıkmayın)
- Yeşil Sigorta Kartı (Türkiye kısmı açık olmalı. Sırbistan bölümünde SRB yazmalı)
- Türkiye’de araç kaydı için T.C. kimlik numarası (Türk vatandaşları için gerekli)
- Aracınızın orjinal ruhsatı, ehliyet ve otomobil kulübü üyelik kartı (Örnek ADAC)
- Araç baskasına ait ise vekalet
- Emekliyseniz ve aracınızı bir yıl Türkiye’de tutmak istiyorsanız, konsolosluktan belge
- 7 yaş üstü çocuklara pasaport çıkarılması tavsiye ediliyor.
Refakathanede kayıtlı çocuklar için fotograf şart.
- Yanınıza mutlaka bir Avrupa haritası alın (Otomobil kulüplerinden ücretsiz alabilirsiniz)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!