Türkiye'ye dönen emekliye 8 soru

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeye dönen emekliye 8 soru
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2010 09:38

Alman Emeklilik Sigortası'nın Türkiye'de yaşamak isteyen veya kesin dönüş yapan Türkler'e gönderdiği sorgu formu tedirginlik yarattı. Sigortanın sosyal güvenlik uzmanı Hakan Sadi Kantürk, "Formla, aylığın Almanya'ya mı yoksa Türkiye'deki hesaba havale edilmesini tespit etmek istiyoruz. Bunda endişelenecek bir durum yok" dedi.

Haberin Devamı

Almanya'da yaşayan emekli Türkler'e Alman Emeklilik Sigortası tarafından gönderilen üç sayfalık sorgu formu tedirginlik yarattı. Yılın bir bölümünü Türkiye'de geçiren birçok okurumuz Hürriyet Gazetesi'ni arayarak, "Bize gönderilen bu formun amacı nedir? Türkiye'den emekli olduğumuz mu araştırılıyor? İstemediğimiz bir durumla karşılaşmaktan korkuyoruz" diyerek tedirginliklerini dile getirdiler.

Nerede yaşıyorlar

Alman Emeklilik Sigortası görevlisi sosyal güvenlik uzmanı Hakan Sadi Kantürk, Hürriyet'e konuyla ilgili yaptığı açıklamada, formu gönderdikleri emekli Türkler'den ağırlıklı olarak Türkiye'de mi yoksa Almanya'da mı yaşadıklarını ve buna göre aylıkların hangi ülkedeki banka hesabına havale edileceğini tespit etmeye çalıştıklarını söyledi. Türkiye ile Almanya arasındaki Sosyal Güvenlik Sözleşmesine göre, emeklilere yurtiçi mi yoksa yurtdışı aylığı mı bağlanacağına karar vermek için söz konusu formların doldurulmasının önemli olduğuna vurgu yapan Kantürk, şunları söyledi:

Aylık artabilir

"Bunun sadece hukuki bir anlamı var. Kişiye ödenen aylık miktarı genellikle değişmiyor. Fakat kişi ağırlıklı olarak Türkiye'de yaşıyor ve Almanya'ya ara sıra ziyaret için veya oturma hakkını kaybetmemek için geliyorsa, o zaman aylığı 'yurtdışı aylığına' çevriliyor. Emekli Türkiye'de de aylık hakkına sahipse ve Türkiye kendisine Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) üzerinden sağlık hizmetlerinden yararlanma imkanı varsa, Alman emekli aylığından sağlık sigortası primleri ve bakım sigortası primleri kesilmiyor. Dolaysıyla kendisine daha fazla aylık havale ediliyor."

Euro ödeniyor

Emeklinin Türkiye'den aylık alma hakkı yoksa da, Almanya'dan bağlanan aylığın miktarında bir değişiklik olmadığına işaret eden Kantürk, "Aylıklar arzu edilirse, Almanya'daki hesaba veya Türkiye'deki Ziraat Bankası'na havale ediliyor. Ancak aylığın Türkiye'ye havale edilmesi halinde bile, SGK üzerinden tanınan sağlık sigortası hakkında hiç bir sorun yaşanmıyor. Türkiye'ye gönderilen aylıklar Euro olarak havale ediliyor ve Euro olarak ödeme yapılıyor. Kişi arzu ederse aylığının TL olarak ödenmesini de talep edebilir" diye konuştu.

Açık adres niye isteniyor

Emeklilere gönderilen formda, kişinin Türkiye'deki açık adresinin yazılmasının istendiğini kaydeden sosyal hizmet uzmanı Hakan Sadi Kantürk, "Bunun amacı gönderdiğimiz aylıkların veya yazışmaların en hızlı bir şekilde kişinin adresine ulaştırmaktır. Bu nedenle emekliden T.C. kimlik numarası bilgisi de isteniyor. Çünkü bu sayede SGK kendisine daha iyi ulaşabiliyor. Ayrıca kişinin Türkiye'de unuttuğu veya bildirmediği sigortalılık süreleri varsa, bu süreler daha çabuk şekilde bulunup kendisine Türkiye'den de aylık bağlanabiliyor. Vefat durumunda ise bu kimlik numarası üzerinden dul ve yetimlerin olup olmadığı ortaya çıkarılarak, dul ve yetim aylık hakları, hak sahiplerine daha hızlı bir şekilde ulaştırılabiliyor. Daha önceleri Almanya'dan aylık hakkının olduğunu bilmeyen dullar SSK'ya aylık talebi vermiyor ve bu nedenle hak kaybına uğruyorlardı. Yani bu uygulama, sigortalı ve hak sahipleri için zorluk değil bir kolaylıktır" diye konuştu.

Telefonla hızlı işlem

Formda emeklinin telefon numarasının da sorulduğunu hatırlatan Kantürk, "Bu da, kişinin dosyası ile ilgili eksik bir şey varsa ve yazı yazılmadan da bir telefonla halledilecek gibiyse, o zaman kendisine gerekirse tercüman vasıtasıyla ulaşılması ve işinin hemen halledilmesi için isteniyor. Aksi takdirde, posta yoluyla yapılacak yazışma haftalar sürebilir. Gereksiz zaman kaybını önlemek için telefon numaralarını bilmek istiyoruz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!