Türkiye’nin gururu GEA

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin gururu GEA
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2010 23:00

Haiti’de 5 can kurtarıp halkın sevgilisi olan Türk kurtarma ekibi GEA 1994’te kuruldu.

Haberin Devamı

HAİTİ’deki depremin ardından bölgede görev yapan GEA Arama Kurtarma ekibi, 1994’te Yeni Yüksektepe Kültür Derneği bünyesinde kuruldu. Felsefi, kültürel, gönüllü bir organizasyon olan Yeni Yüksektepe Derneği’nin kuruluşu ise 1989. GEA tüm mitolojilerde, yaşamın ve bereketin kaynağı Toprak Ana’ya verilen isim. GEA ekibinin gönüllü üyeleri de, ulusal ve uluslararası alanda yaşamı tehdit eden bütün felaketlerde canlı varlıkların hayatını korumak ve kurtarmak için çalışıyor.
22 ülkeye uzanıyorlar
GEA ekibi ilk olarak 1994’te İtalya’da L’Aquila bölgesinde İtalyan Sivil Savunması’nın düzenlediği Acil Yardım, Kurtarma ve Orman Yangınları konusunda 2 haftalık eğitime katıldı.
Eğitimde Avrupa’daki diğer sivil toplum kuruluşları da vardı. GEA ekibi eğitimin ardından çalışmalarına uluslararası boyut kazandırmaya karar verdi. 1999’da Sivil Savunma Genel Müdürlüğü ile yapılan protokolün ardından GEA’nın standartları Birleşmiş Milletler’in INSARAG standartlarına göre yeniden düzenlendi. GEA ekibini 1999’dan sonra Sivil Savunma Genel Müdürlüğü eğitti. GEA ekibi Japon hükümetinin davetiyle iki kez 2,5’ar aylık ağır kurtarma eğitimi için Japonya’ya gitti. İngilltere’nin ünlü RAPID UK ekibiyle de altı ortak tatbikata katıldı. 2003’e kadar İngiliz Sivil Savunması, Japon Sivil Savunması, Alman Sivil Savunması, El Salvador ordusuyla ortak eğitimler yapan ekip, Tayland, Endonezya, Avusturya, Fransa, İspanya, Yunanistan ve Meksika’dan davetler aldı ve eğitimler verdi.
GEA Arama Kurtarma Grubu, afet riski taşıyan 22 ülkede, felaket durumunda bölge hakkında bilgi almak ve en kısa zamanda arama kurtarma çalışmalarında bulunmak amacıyla resmi Sivil Savunma ekipleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla acil durum işbirliği protokolleri ve iletişim anlaşmaları imzaladı.
Türkiye’de de örgütlü
İstanbul, İzmir, Adana ve Van’da tam donanımlı arama kurtarma ekipleri oluşturan GEA’nın, Ankara, Antalya, Bursa, İzmit’te de hafif arama kurtarma operasyonlarına katılmak için hazır ekipleri bulunuyor.
Haiti’ye giden GEA ekibi Kadir Erkan, Cem Behar, İbrahim Doğru, Betül Ergün, Zeynep Gül Ünal, Mihrican Bal, Caner Kalaycı ve Nazım Özdemir’den oluşuyor. Tamamı profesyonel eğitim almış gönüllülerden oluşan ekibin bir kısmı, 30 Eylül ve 1 Ekim’deki depremlerin yıktığı Endonezya’ya depremden 1 gün sonra ulaşmış ve 10 gün boyunca yardım faaliyetlerinde bulunmuştu.

Haberin Devamı

GEA’nın kuruluş amacı ve ilkeleri

Haberin Devamı

DİN, dil, cins, ırk, sosyal statü ayrımı gözetmeksizin ihtiyacı olan kişilere yardım etmek.
Bireyin sahip olduğu enerjiyi toplumsal olarak yapıcı bir biçime dönüştürmek.
Gönüllülük, vatandaşlık ve gönüllü hizmet değerlerini aktif çalışmalarla birleştirmek.
Doğayla bütünleşmeyi sağlamak için bireyin kapasitelerini gerçekleştirmek.
İnsanın doğanın bir parçası olduğu gerçeğini göz önüne alarak yaşayan dünyayı korumak için faaliyetler organize etmek.Doğal ve çevresel felaketlere hazırlıklılığı geliştirmek.

GEA’dan ilaç ve gıda

GEA Arama Kurtarma ekibi, enkazdaki çalışmalarına son vererek insani yardım çalışmalarına başladı. GEA ekibi beraberlerinde götürdükleri ilaç ve gıda maddelerini halka dağıttı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!