Türkiye model ülke

Güncelleme Tarihi:

Türkiye model ülke
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2011 10:23

Konrad Adanauer Vakfı'nın Antalya'da düzenlediği seminerde Türkiye'nin Arap dünyası için model ülke olduğu görüşü yinelendi. AB'nin Türkiye'nin dışta tutması durumunda bölgesel bir güç kaybına yol açacağına dikkat çekildi.

Haberin Devamı

Arap ve İslam dünyasında köklü değişiklikler yaşanırken Türkiye'nin bu ülkeler tarafından model bir ülke olarak alındığına dikkat çekildi.

Hıristiyan Demokrat Birlik Parti eğilimli Konrad Andanuar Vakfı Ankara temsilciliği, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türk kökenli İşadamı Vural Öger'in başkanlığını yaptığı Türk-Alman Vakfı tarafından Antalya'da düzenlenen bir etkinlikte yakın doğudaki gelişmeler ve bunun Türkiye ile Almanya'ya yansımaları tartışıldı. “Ortadoğu'daki köklü değişim bağlamında Türkiye ve Almanya” başlığı altında düzenlenen 25.Türk-Alman Gazeteciler seminerinde ağırlıklı olarak Tunusla başlayan Mısır'la devam eden ve daha sonra diğer Arap ülkelerine de yayılan devrimsel gelişmeler üzerinde konuşuldu.

“ERDOĞAN ULUSAL KAHRAMAN”
Mısır-Alman Kültür Merkezi Başkanı Prof.Tarık Bary, Mısır'ın devrimin başından beri Türkiye'yi model olarak aldığını belirtirken, ülkede hiçte küçümsenmeyecek düzeyde bir Türk hayranlığı yaşandığını dile getirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a adeta ulusal kahraman gözüyle bakıldığını belirten Bary, özellikle Mısırlı gençlerin Türkiye'de İslam ile demokrasiyi bağdaştıran modele hayranlık duyduklarını da ifade etti. Bary Mısırda askerlerin kalıcı olmadığını ancak halkın önemli bir bölümünün ülkede kaos yaratacak sisteme yol açmamak için askerlere güvendiğine de işaret etti.

AVRUPA'YA ELEŞTİRİ
Alman konuşmacıların önemli bir bölümü ise Türkiye'nin bölgedeki gücünün AB tarafından gereken şekilde değerlendirilmemesini eleştirdi. İslam dünyasına dönük çalışmalar yapan ve bazı kitaplar yazan serbest gazeteci Michael Lüders, özellikle Almanya'yı Türkiye'nin bölgesindeki gücünü yeteri kadar anlayamamakla suçladı. Lüders, “Almanya, dış politikada sınıfta kaldı. Baştan itibaren Arap dünyasında olan gelişmeleri bir türlü kavrayamadı. NATO'nun Libya'da girişimde bulunmasıyla ilgili BM Güvenlik Konseyi'ndeki oylamada çekimser oy kullanması ise tamamen hataydı. Almanya bu politikasını gözden geçirmeli. Bu durum Almanya'nın ekonomik gücüne hiç yakışmıyor” dedi.

Die Welt gazetesi Dış Politika Birimi Başkan Yardımcısı Dietrich Alexander de, Türkiye'nin bölgede önemli bir güç olduğunun altını çizerken, ancak Avrupa'nın desteği ile bu gücünü artırabileceğine dikkat çekti. AB'nin bölgede daha etkin hale gelebilmesi için Türkiye'nin stratejik konumundan ve İslam dünyası ile batı arasında oluşturduğu bu köprüden daha çok yararlanması gerektiğini de dile getirdi.

Seminere Almanya'dan Der Spiegel dergisi adına Jan Fleischer, Hamburger Abendblatt gazetesinden Marlies Fischer, Frankfurter Rundschau gazetesinden Canan Topçu, Deutsche Welle'den Baha Güngör, Thüringer Allgemeine'den Paul Josef Raue, Hürriyet gazetesi adına Ahmet Külahçı ve 10'a yakın medya mensubu katıldı.

Türkiye'den ise gazeteci Soli Özel, Oral Çalışlar, Cüneyt Ülsever, Semih İdiz, Şükran Soner, Leyla Tavşanoğlu'nun da aralarında bulunduğu medya mensupları panellere katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!